Szent Kristóf-kolostor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Kristóf-kolostor
A 7. századi felújított Szent Kristóf-kolostor és a 13. századi téglalap alakú harangtorony (balra)
A 7. századi felújított Szent Kristóf-kolostor és a 13. századi téglalap alakú harangtorony (balra)
TelepülésDashtadem
Ország Örményország
Elhelyezkedése
Szent Kristóf-kolostor (Örményország)
Szent Kristóf-kolostor
Szent Kristóf-kolostor
Pozíció Örményország térképén
é. sz. 40° 19′ 23″, k. h. 43° 51′ 34″Koordináták: é. sz. 40° 19′ 23″, k. h. 43° 51′ 34″
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Kristóf-kolostor témájú médiaállományokat.

A Szent Kristóf-kolostor (örményül: Սուրբ Քրիստափորի վանք) egy felújított, a 7. században épített örmény kolostoregyüttes Örményország Aragacotn tartományában, Dashtadem falutól körülbelül 2 km-re délnyugatra.[1]

A templom mellett (északon) áll egy 13. századi kőből készült négyszögletes torony ferde falakkal.[2] Kis ablakai vannak a fal felső részén, de nincs hozzáférés a belső részhez. A környező temetőt a 6. századtól a modern időkig használták, és számos érdekes kacskar található benne. A komplexumot és a régi temető egy részét alacsony kőfal veszi körül. A kolostortól távolabb látható a Dashtadem erőd(wd).

Építészet[szerkesztés]

A templom narancssárga és szürke tufából épült. A déli és nyugati külső homlokzat egyes kövein örmény nyelvű feliratok láthatók. A templom fő része fölött egyetlen összetett kupola található, nyolcszögletű homlokzattal. A templomtér belsejébe a fény négy kis ablakon, valamint a bejárat feletti két kissé nagyobb ablakon és a keleti félkör alakú apszison keresztül hatol be. Nyugat felől egyetlen bejárata van a belső térbe. A bejárat külsejének két oldalán alacsony domborműves oszloppárok állnak, amelyek egy félköríves áthidalót támasztanak alá. A szemöldök külső szélét fogsor díszíti. A templom belseje dísztelen.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rediscovering Armenia: Guide, 2nd, Yerevan: Matit Graphic Design Studio, 50. o. (2005). ISBN 99941-0-121-8 
  2. Holding, Deirdre. Armenia: with Nagorno Karabagh (Bradt Travel Guides), 4th, Guilford, Conn.: Globe Pequot Press, 176. o. (2014). ISBN 978-1-84162-555-3 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Saint Christopher Monastery című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]