Szakszaul

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szakszaul
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Core eudicots
Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales)
Család: Disznóparéjfélék (Amaranthaceae)
Alcsalád: Libatopformák (Chenopodioideae)
Nemzetség: Haloxylon
Faj: H. ammodendron
Tudományos név
Haloxylon ammodendron
(C. A. Mey.) Bunge
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Szakszaul témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szakszaul témájú médiaállományokat és Szakszaul témájú kategóriát.

A szakszaul (Haloxylon ammodendron) a disznóparéjfélék (Amaranthaceae) családjába tartozó faj. A szakszaul nevet használják még a fehér szakszaul (Haloxylon persicum) és a fekete szakszaul (Haloxylon aphyllum) megnevezésére is.

Jellemzői[szerkesztés]

A növény a táplálékszegény homokos talajt kedveli, és megmarad az erősen lúgos, szikes talajon is. Szárazságtűrő, jól viseli a szélsőséges hidegeket, de árnyékos helyen nem marad meg.

A szakszaulok mérete valahol a kisebb fák és nagyobb bokrok közötti, ritkán nőnek 4-5 méternél magasabbra. Rendkívül lassan növekszik. Törzse rendszerint göcsörtös, kérge sima, szivacsos, jó nedvszívó. Levelei henger alakúak, 5-15 centiméter hosszúak. Apró sárga virágait június végén, július elején hozza.

Elterjedése[szerkesztés]

Leggyakrabban Közép-Ázsia sivatagos területein fordul elő, főképp a turkesztáni homok- és sós sivatagokban, valamint Mongólia területén. Elszórtan az iráni sivatagokban és Afrika területén is megtalálható.

Felhasználása[szerkesztés]

A Góbi-sivatagban az egyetlen fás szárú növényként nagyon fontos szerepet tölt be a nomádok életében, ugyanis az itt élők számára ez az egyetlen növényi tüzelőanyag.

Az 1950-es évektől kezdve erdészetileg telepítik. Ezzel megoldható a sivatagi népek tűzifával való ellátása, valamint a sivatagi homok és télen a hó megfogása. Emellett párologtatásával növeli a levegő páratartalmát, csökkenti a hőmérsékletet és egyenletesebb mikroklímát alakít ki.

Külső hivatkozások[szerkesztés]