Szén-hexaoxid

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szén-hexaoxid
六氧化碳.JPG
carbon hexoxide model
Rokon vegyületek
Rokon vegyületek szén-pentaoxid szén-tetraoxid
Ha másként nem jelöljük, az adatok
az anyag standard állapotára vonatkoznak.
(25 °C, 100 kPa)

A szén-hexaoxid egy szén-oxid, képlete CO6. Alacsony (kriogén) hőmérsékleten állították elő, és ilyen hőmérsékleten tanulmányozták is. Fontos a csillagközi anyagok és a külső naprendszer kémiájában. Jelen lehet a Ganymedes és a Triton holdon (előbbi a Jupiter, utóbbi a Neptunusz körül kering), illetve a naprendszer naptól távoli hideg részein. Egy hattagú gyűrűből és a hozzá kettős kötéssel kapcsolódó oxigénatomból áll. A gyűrűt öt oxigén és egy szénatom alkotja.

Szerkezete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Cs szimmetriájú, gyűrűje nem szabályos hatszög. A C–O kötési távolság 1,362 Å az O–O kötési távolságok (szénatomtól távolodva):O–O 1,491 Å, O–O 1,391 Å, O–O 1,391 Å, O-O 1,491 Å, O–C 1,362 Å. A kötésszögek: O–C–O 120,4° C–O–O 115,7° O–O–O 105,9°. A szénhez kettős kötéssel kapcsolódó oxigénatom kötéshossza 1,185 Å, a kötésszöge 119,6°.

Keletkezése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

10 K hőmérsékleten vákumban reagáltatott szén-dioxid és atomos oxigén egyesülésével jön létre. Először szén-trioxid (c2v izomer) O2CO keletkezik, majd a reakció előrehaladtával előbb szén-tetraoxid (O3CO), majd szén-pentaoxid (O4CO) keletkezik. Közvetlenül az utóbbiból jön létre a szén-hexaoxid. A O4CO + O → O5CO reakció 145,2 kJ/mol energiafelszabadulással jár.

Tulajdonságai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A CO6 legfeljebb 60 K (–213 °C) hőmérsékletig stabil. Legáltalánosabb izotópja a 12C16O6.

Egyéb izomerjei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A d2d két négytagú gyűrű alkotja O3CO3 benne a C–O kötés számított hossza 1,391 Å, az O–O kötés kötéshossza 1,469 Å. Az OCO kötés kötésszöge 94,1°. Egy másik izomerje a c2 egy három és egy öttagú gyűrűből áll. Ezeket azonban még nem sikerült észlelni.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Carbon hexoxide című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.