Star Wars: Republic Commando

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Star Wars: Republic Commando
FejlesztőLucasArts
Kiadó
MotorUnreal Engine 2.0
PlatformokMicrosoft Windows, Xbox, mobiltelefonok, Nintendo Switch, PlayStation 4
Kiadási dátumXboxWindowsNintendo Switch, PlayStation 4
  • WW 2021. április 6.[3]
MűfajFirst-person shooter
JátékmódokEgy- és többjátékos
Korhatár ESRB (Észak-Amerika)[4]
PEGI (Európa)[5]
USK-besorolásUSK 16
AdathordozóDVD-DL
A Star Wars: Republic Commando weboldala
SablonWikidataSegítség

A Star Wars: Republic Commando first-person shooter Csillagok háborúja-videójáték, melyet 2005. március 4-én adtak ki Európában. A LucasArts fejlesztette és az Activison adta ki Microsoft Windows és Xbox platformokra. A játék az Epic Games Unreal Engine motorját használja.[6] A játék Xbox 360-nal is kompatibilis egy letölthető javítás segítségével.[7]

Játékmenet[szerkesztés]

A játék több másik FPS játékból is merít elemeket, többek között a Metroid Prime-ból, a Halo-ból és a Tom Clancy's Rainbow Sixből is. A Head-Up Display (HUD) a Metroid Prime sisak kijelzőjéhez hasonló. A csapat irányíthatósága a Rainbow Six játékokhoz hasonló. Az élet és pajzs visszatöltések valamint maga a játékmenet a Halo 2-höz hasonló. A játék egyik szokatlan funkciója, hogy az ellenfelek vére és bármely más folyadék ráfröccsenhet a játékos sisakjára ezzel megnehezítve a látását.[8]

A társaknak való parancsrendszer a Rainbow Six: Rogue Spear leegyszerűsített változata. Több tereptárgyon is elkezdhet világítani a célkereszt, ami azt jelenti, hogy a játékos tehet vele valamit.

Az egyjátékos módban a játékos és társai nem halnak meg ha elfogy az életük, de mozgásképtelenné vállnak.[8] Ha a játékos karaktere a földre kerül akkor utasíthatja a társainak, hogy próbálják meg „újraéleszteni”, de azt is, hogy folytassák a korábbi tevékenységüket.[8] A játéknak csak akkor van vége ha a játékos és annak mindegyik társa egyszerre van a földön.[8] A lelőtt katona újraélesztésével is juthat a játékos egy kis élethez, de ha ezt teljesen fel akarja tölteni akkor el kell mennie egy bacta töltőállomásra. A játékos az egész játék során a Delta 38 nevű katonát irányítja.

Többjátékos mód[szerkesztés]

A játék többjátékos módjában Deathmatch, Team Deathmatch és Capture the Flag módok vannak.[4] Xbox Live-on 16 játékos[4] míg számítógépen 32 játékos harcolhat egyszerre az interneten keresztül.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A játék a Klón Háborúk idejében játszódik ami a Csillagok háborúja II: A klónok támadása csúcspontján kezdődött. A játékban a játékos egy klón kommandó osztagot vezethet.[2] Ezeket a klón kommandósokat a Kamino nevű bolygón hozták létre. Ez a kommandó osztag a Star Wars univerzum több bolygójára is ellátogat, köztük a Kashyyykra, a Geonosisra.[2]

A játék elején a Delta osztagot a RAS Prosecutor a genosisi harcmezőre szállítja. Itt Delta RC-1138 (Boss, a játékos karaktere) találkozik Delta 1262-vel, Delta 1140-nel és Delta 1207-tel (Scorch, Fixer és Sev). Delta-38-at választotta ennek a csapatnak az élére, feladatuk, hogy levadásszák Sun Fac geonosisi vezért. Miután ezt teljesítették a Delta osztag szabotálta a Sun Fac főhadiszállása alatt található droid gyárat, ezzel megbénítottak egy légvédelmi bunkert ami a Köztársaságiak légierejét gyengítette.[2] Ez után felosonnak egy Konföderációs hajóra ahol ellopnak egy fontos indító kódot, ezzel megakadályozva a szakadárok menekülését.

Egy évvel a háború kezdete után a Delta osztagot kiküldik, hogy vizsgáljanak ki egy Republic Assault Ship-et (RAS), a Prosecutor-t.[2] A csapat különválik, majd elveszítik egymással a kapcsolatot. Amikor Delta-38 belép a hajóba azok a droidok támadnak rá amik miatt elvesztette a kapcsolatot a társaival. Delta-38 legyőzi a droidokat és megtalálja elesett bajtársait akiket újjáéleszt. Ez után az osztag elpusztítja azt a zavaró berendezést ami megbénította a kommunikációjukat. A Delta osztag ezután elpusztít egy trandosán hajót a hangárban. Ezek után egy Konföderációs csatahajó érkezik, ami a Delta osztag ellen megvédi hajójukat.

A háború előrehaladtával a Delta osztag egyre veszélyesebb küldetéseket kap. A Köztársaság segítséget kér a Kashyyykról. A Delta osztagot küldik ki, hogy szabadítsák ki Tarfful generálist.[2] Miután észreveszik Grievous tábornokot és elit testőreit, rájönnek a Konföderáció és a trandosánok szövetségre. A Delta osztag szabotál egy trandosán raktárat. Elpusztítanak Kachirhon egy hidat, ezzel elvágva a droid sereget az erősítéstől. A Delta osztag újra különválik, hogy négy hatalmas légvédelmi üteg segítségével elpusztítsák a szakadárok csatahajóját. Miután a csatahajó megsemmisül a Delta osztagot a 38-as pozícióba rendelik. Azonban Sev nem jutott el ide. Az utolsó amit tőle hallottak, hogy erős támadás alatt áll és lehetséges, hogy súlyosan megsebesült vagy meghalt. A Delta osztag elindul megmenteni Sevet, de a parancsnokuk visszarendeli őket.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Zene[szerkesztés]

A Republic Commando az első olyan Star Wars videójáték aminek licencelt zenéje van. A Clones című számot ami a stáblista alatt szól az Ash nevű együttes adja elő.

A zeneszámok legtöbbje szakított a korábbi Star Wars játékokba alkalmazott John Williams filmzenéjének rövidített változataival, ezek helyett Williams és Jesse Harlin zenéit mixelték össze.[2]

Regények[szerkesztés]

A játék után egy regénysorozatot, a Star Wars Republic Commando-t is kiadtak ami a Delta osztag játék utáni történeteit írja le. Ennek első kötete, a Star Wars Republic Commando: Hard Contact 2004. október 26-án jelent meg, legújabb kötete, a Star Wars Imperial Commando 2 2010 júliusában megjelent.

Fogadtatás[szerkesztés]

A Republic Commando átlagban jó kritikákat kapott. Azt mondták rá, hogy a legélvezhetőbb Star Wars játék, még a Jedik hiányának ellenére is.[2] A legtöbben a rövid egyjátékos módot (10 óra) kritizálták.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Star Wars: Republic Commando kiadási dátum (angol nyelven). GameSpot. (Hozzáférés: 2010. január 15.)
  2. a b c d e f g h i Dömösi Gábor (Deltaleader): Star Wars: Republic Commando. PC Guru, 2007. március 28. (Hozzáférés: 2013. április 2.)
  3. https://www.gematsu.com/2021/02/star-wars-republic-commando-coming-to-ps4-switch-on-april-6
  4. a b c A játék adatlapja az IGN-en (Xbox) (angol nyelven). [2010. április 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 15.)
  5. A PEGI korhatár besorolása (magyar nyelven). PEGI. (Hozzáférés: 2010. január 15.)[halott link]
  6. 'A Star Wars: Republic Commando az IGN-en'
  7. 'Xbox 360 kompatibilitási lista'
  8. a b c d Star Wars: Republic Commando bemutató (magyar nyelven). Gamekapocs, 2005. március 19. (Hozzáférés: 2010. január 15.)