Sivekar szultána

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sivekar szultána
Életrajzi adatok
UralkodóházOszmán-ház
Született1630-as évek
HázastársaIbrahim oszmán szultán
SablonWikidataSegítség

Şivekar szultána (oszmán törökül: شیوه کار سلطان; "kacér", meghalt 1647 vagy 1693 körül), Ibrahim szultán (1640-1648) hetedik haszekije volt az Oszmán birodalomban.

Élete[szerkesztés]

Örmény származású volt. Valódi neve Maria volt, és egy gazdag örmény kereskedő lánya volt.

Şivekar szultána kórosan elhízott. 1646-ban Ibrahim kinevezte szolgáit, hogy keressék meg Ḳosṭanṭīnīye "legkövérebb nőjét". Erre a parancsra elkezdték keresni a palota tisztviselőit, és végül Üsküdarban találtak egy örmény nőt. Maria lett a hitvese, és a Şivekar nevet adta neki, azaz "kacér". A hetedik haszeki címet kapta. Jó kapcsolatot ápolt Cinci Hoca pasával, és a nyolcadik haszeki szultánával Hümaşah szultánával.

Ibrahim utolsó éveiben politikailag aktív volt. Ibrahim hamarosan elmebeteg lett, és Şivekar segített csillapítani a feszültségét. Ibrahim egyik legerősebb hitvese volt az oszmán hárem politikájában. 1646-ban fia született, akit Cihangir hercegnek hívtak, aki csecsemőkorában meghalt. Ezenkívül az összes damaszkuszi bevételt Şivekar szultánának ajánlották fel.

Egyes történészek szerint 1647-ben Şivekar volt a felelős Ibrahim háremének összes tagjának haláláért. Şivekar azt a pletykát terjesztette, hogy a szultán egyik ágyasa viszonyt folytatott a palota egy kívülállójával. Ibrahim hitt neki, és megkínozta a hárem sok tagját, hogy kimondjon egy nevet, de hiába. Ibrahim elrendelte, hogy mind a kétszáznyolcvan alacsony rangú ágyasát zsákokba rakják és a Boszporuszba dobják. Csak a haszeki szultánáit kímélte. Csak egy ágyasát mentette meg egy elhaladó hajó. Köszem szultána dühös volt, amikor megtudta az esetet, behívta Şivekart a szobájába, ahol vacsorázni. Köszem megölte Şivekart, megmérgezte, és azt mondta a vigasztalhatatlan Ibrahimnak, hogy Şivekar természetes okból halt meg.

Mindazonáltal pontosítani kell, hogy még ha igaz is lehet, hogy Şivekar 1647-ben halt meg (bár más források szerint 1693-ban a Régi Palotában halt meg), az ágyasok lemészárlásáról szóló anekdota legalábbis bizonytalannak tűnik, mivel megbízhatatlan forrásokból származik és ezt számos történész tagadja, és azzal érvel, hogy Köszem, ha valóban ő állt a nő halála mögött, inkább az Ibrahimra gyakorolt befolyása és a saját hatalmának fenyegetése miatt mérgezhette meg, mivel megkockáztatta, hogy fiát az anyja ellen nevelje.

Şivekar szultánának életében néhány alapítványa is volt.

Ma az isztambuli Hagia Szophia I. Ibrahim mauzóleumában nyugszik.

Gyermekei[szerkesztés]

Ibrahimtól született fia:

Kultúrában[szerkesztés]

A 2015-ös török történelmi fikciós tévésorozatban, a Muhteşem Yüzyıl: Kösem (A szultána) Şivekar szultánát Gümeç Alpay Aslan török színésznő alakítja.