Sicc – Szórakoztató időtöltések, cseles csalafintaságok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk a szórakoztató könyvről szól. Nem tévesztendő össze Kálmán Jenő népszerű verses macskamese-könyvsorozatával, a Sicc-könyvekkel.
Sicc - szórakoztató időtöltések, cseles csalafintaságok
Az első kiadás
Az első kiadás
SzerzőGrätzer József
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Témarejtvény
Kiadás
KiadóSzínházi Élet
Kiadás dátuma1935
Média típusakönyv
Oldalak száma111 (1935)
ISBNISBN 963-11-0720-5 (1977)
SablonWikidataSegítség

Grätzer József Sicc – Szórakoztató időtöltések, cseles csalafintaságok című könyve 1935 óta számos kiadást megért gyűjteménye a szellemes rejtvényeknek és fejtörőknek, bűvészmutatványoknak és beugratóknak, egyéni és csoportos játékoknak, valamint az ismeretterjesztés legkülönfélébb szórakoztató formáinak. A címben szereplő "Sicc" szó az alcím kezdőbetűiből összeállított rövidítés, a korábbi kiadásokon S.I.C.C., illetve SICC alakban szerepelt.

A szerző, Grätzer József Karinthy Frigyes személyi titkára volt; a maga korában „rejtvénykirály” néven ismerték.

Fejezetei[szerkesztés]

Tízezermester[szerkesztés]

Olyan trükkök gyűjteménye, melyekkel különféle természeti (fizikai és biológiai) jelenségeket lehet játékos és látványos formában felfedezni a lehető legegyszerűbb segédeszközökkel (például a kezünkkel, székkel, ceruzával vagy zacskóval). Meg lehet például tudni, hogyan lehet a villámlás és a mennydörgés alapján megbecsülni a vihar távolságát. – Ez a könyv leghosszabb fejezete; közel száz játékos kísérlet leírását tartalmazza.

Betű- és szójátékok[szerkesztés]

Ebben a fejezetben szerepelnek hangzócserés játékok, szótömörítések, tréfás sajtóhibák, magánhangzórekord, valamint az eszperente nyelv részletes leírása: ahol a magánhangzók közül csupán az e használatával kell kifejezni mindent, több oldalra nyúló példatárral bemutatva.

Tarkabarka[szerkesztés]

Játékok hasonló vagy azonos alakú, de egészen különböző jelentésű szavakkal, szótagismétléses versek, visszafelé beszélés. Dalok, valamint beszédmódok és elhalálozási módok vannak összegyűjtve foglalkozások szerint (például a vadász az örök vadászmezőkre költözik, az üvegesnek beüvegesedik a szeme), rövid történetek, melyeknek minden szava ugyanazzal a betűvel kezdődik, levélábécé, egy képtelenül hosszú, de csupán egymondatos ünnepi köszöntő, az ún. madárnyelv különböző fajtái, amikor minden szótag elé vagy után egy másikat toldunk, a kecskerímek, fordítva is értelmes szavak, valamint nyelvtörők.

Betűrajz[szerkesztés]

Rajzok, melyek kizárólag betűkből vagy éppen számokból állnak.

Számország[szerkesztés]

Érdekes viselkedésű számok, „gondolj egy számot” és más trükkök, számokon alapuló játékok és fejtörők.

Rejtvényiskola[szerkesztés]

A rejtvény ábécéje: a képrejtvények, ahol a szót betűkkel és vázlatos ábrákkal jelenítjük meg, a benne rejlő szóelemek átértelmezésével, részletes gyűjteménnyel. Rejtvény-elemi: száz kérdés az általános ismeretek köréből, néhány tréfás kakukktojással. A rejtvény magasiskolája: az egyes szavakat különféle helyzetű és formájú, rajzolatú betűkkel fejezik ki – Karinthy Frigyes ajánlásával.

Mozi és színház[szerkesztés]

Bevezetés az árnyjátékba számtalan példával, "Játsszunk színházat" játék két példával (fejtorna; többet ésszel)

A titkok háza[szerkesztés]

A titkosírások különféle fajtáinak leírása: eltolásos, számkódos, rácsos, könyvkulcsírás, rovásírás, morzeírás, indiánok titkosírása.

Szemfényvesztés[szerkesztés]

Képek, melyek többféleképp nézhetők; ábrák, melyek megtévesztik a gyanútlan olvasót. Optikai csalódások, csalafinta kérdések. Jól ismerjük-e a körülöttünk lévő illúziókat?

Itt ugrik a…[szerkesztés]

Tréfák, csínyek, ugratások; ravasz kérdések és trükkös válaszok.

Játékok[szerkesztés]

Ez a fejezet három részből áll: kicsinyek játékai (11 db), nagyobbak játékai (22 db) és szabadban játszható játékok (7 db); mindháromban gyerekek által játszható társasjátékok szerepelnek, köztük számos klasszikus játék.

Gyufatorna[szerkesztés]

Formák gyufaszálakból.

Bemutató: hogyan lehet a legegyszerűbb vonalakból, formákból látványos figurákat rajzolni.

Tudod-e?[szerkesztés]

Földrajzi és egyéb ismeretek gyűjteménye: adatok a Földről, űrtartalmak, legmagasabb hegyek, sebességek, állatok élettartama, időzónák, hosszúságok, súlyok, római számok, időtartamok, morzejelek, területegységek, nagy szigetek.

Megfejtések[szerkesztés]

A könyvben szereplő fejtörők megfejtései.

Kiadásai[szerkesztés]