Schlumbergera truncata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Schlumbergera truncata
Schlumbergera truncata
Schlumbergera truncata
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
      
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales)
Család: Kaktuszfélék (Cactaceae)
Alcsalád: Kaktuszformák (Cactoideae)
Nemzetség-
csoport
:
Rhipsalideae
Nemzetség: Schlumbergera
Faj: S. truncata
Tudományos név
Schlumbergera truncata
(Haworth) Moran in Gentes Herb. 8: 329 (1953)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Schlumbergera truncata témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Schlumbergera truncata témájú médiaállományokat és Schlumbergera truncata témájú kategóriát.

A Schlumbergera truncata faj kertészeti változatai révén az egyik legnagyobb mennyiségben szaporított kaktusznak számít, a karácsonyi kaktuszok legismertebb típusát képviseli. Rengeteg kertészeti változata virágaik színében, méretében és szirmaik visszahajlásának mértékében különböznek egymástól, a fehértől a sárgán és a rózsaszínen át a mélyvörösig minden árnyalatban, illetve azok kombinációjában léteznek változatai. Vad alakjának is változó a virágszíne, leggyakrabban vörös, de előfordulnak lila és fehér virágú tövei is.

Elterjedése és előfordulása[szerkesztés]

Brazília: Rio de Janeiro állam, Serra do Mar, beleértve a Serra dos Orgaos-t és a tőle délre fekvő alacsonyabban elterülő területeket, epifitikus vagy epilitikus, 100–1500 m tengerszint feletti magasságon.

Jellemzői[szerkesztés]

A szártagok sötétzöldek, 30 mm hosszúak, erősen fogazottak, a szártag hirtelen végződésénél két erőteljes foggal. A terminális areola széles és vékony, barna szőröket és sertéket hordoz. A virágok 60–70 mm hosszúak, a tölcsér 20 mm hosszú. A sziromlevelek színe a skarlátvöröstől a fehérig változhat, megnyúltak, többé-kevésbé szélesek, visszahajlóak. A porzószálak fehérek, a bibeszál ciklámenszínű. Termése tojásdad, 15–20 mm nagyságú.

Rokonsági viszonyai[szerkesztés]

A Schlumbergera subgenus tagja. A faj hosszú ideje, számos név alatt termesztik dísznövényként. Termesztésbe először Edwards vonta 1818-ban, Angliában elsőként 1822-ben virágzott, azóta karácsonyi kaktusz néven széles körben elterjedt a kertkultúrában, bár a Schlumbergera russelliana fajjal alkotott hibridje (Schlumbergera X buckleyi) a korábban elterjedtebb volt nála, mert nagyobb ellenállóságot tanúsít a termesztési hibákkal szemben. A Schlumbergera orssichiana fajjal alkotott hibridje (Schlumbergera X reginae) is számos kertészeti változat kiindulási anyagaként szolgált (Queen-hibridek); legújabban a Schlumbergera opuntioides fajjal képzett mesterséges hibridjét (Schlumbergera X exotica) is termesztésbe vonták. A Schlumbergera kautskyi fajt korábban csak alfaji szinten különítették el tőle, azonban morfológiai eltérések, és hibrideik hiánya miatt önálló faji rangot kapott.

Képek[szerkesztés]

Schlumbergera truncata 'Dark Eva'
Schlumbergera truncata 'Exotic Dancer'
Schlumbergera truncata 'Malibu'
Schlumbergera truncata 'Malissa'
Schlumbergera truncata 'Exotic Dancer' termése
Schlumbergera truncata 'Malissa' termése
Schlumbergera truncata = Zygocactus truncatus Britton & Rose művében

Források[szerkesztés]

  • Hunt D.R. et al. (2006): The new cactus lexikon. DH Books, Miborn Port, England. ISBN 0-9538134-5-2
  • Anderson H.F. et al. (2001): The cactus family. Timber Press, Portland, Oregon, USA. ISBN 0-8819249-8-9