Schlumbergera orssichiana

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Schlumbergera orssichiana
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales)
Család: Kaktuszfélék (Cactaceae)
Alcsalád: Kaktuszformák (Cactoideae)
Nemzetség-
csoport
:
Rhipsalideae
Nemzetség: Schlumbergera
Faj: S. orssichiana
Tudományos név
Schlumbergera orssichiana
Barthlott & McMillan in Cact. Succ. J. (US) 50; 30 34 (1978)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Schlumbergera orssichiana témájú rendszertani információt.

A Schlumbergera orssichiana faj a klasszikus karácsonyi kaktuszra emlékeztető, de annál nagyobb, szélesre nyíló virágú kaktusz.

Elterjedése és élőhelye[szerkesztés]

Brazília: Sao Paulo és Rio de Janeiro államok; Serra da Bocaina and Serra do Mar, epifitikus az atlanti erdőkben, hozzávetőlegesen 1000–1300 m tszf. magasságban.

Jellemzői[szerkesztés]

Epifiton, habitusa lecsüngő, lapított szártagjai megnyúlt terminális areolában végződnek. A fogazott szártagok nagyok (45–50 mm hosszúak és 32–45 mm szélesek), mindkét élükön 2-3 erős foggal, areolákkal a hónaljukban. A szegmensek élei gyakran vöröses árnyalatúak és valamelyest hullámosak. A virágok zigomorfak, szélesre nyílnak, 90 mm hosszúak és 90 mm szélesek, általában 20 szirmuk van, melyek 70 mm hosszúak és 22 mm szélesek. A tölcsér közepe fehér, a szirmok széle felé sötétedik a genusra jellemző ciklámenszínre, megjelenése rózsaszínes. A genus más fajaival szemben a szirmok sohasem fordulnak ki teljesen, a bibe és a porzók nem nyúlnak túl a szirmokon. A szirmok tövükön összeforrva tölcsért képeznek, mely mindössze 10 mm hosszú. A tölcsér alján a genusra jellemző nektárkamra alakul ki, hossza 5 mm. Közel 140 portok alakul ki az 55–65 mm hosszú fehér portoknyeleken. A bibeszál hasonló hosszúságú, mély rózsaszínű, csúcsán 6-8 lobust formál. A világoszöld magház 12 mm hosszú, 5-6 bordával. A termés ovális, 5-6 bordás, zöldessárga vagy néha fehér, 20 × 16 mm nagyságú. Közel 100 magot tartalmaz. A magok sötétbarnák, hajlottak, 1,5 × 1 mm nagyságúak, a hilum elongált, mint az jellemző a teljes Rhipsalideae tribusra.

Rokonsági viszonyai[szerkesztés]

A Schlumbergera subgenus tagja. Könnyen keresztezhető a Schlumbergera truncata (hibridjük a Schlumbergera X reginae) és a Schlumbergera russelliana fajjal (hibridjük a Schlumbergera X epricae). A Schlumbergera orssichiana fajt Beatrix Orssich fedezte fel, és különböző Schlumbergera truncata-hibridek felhasználásával nemesítette ki belőle az ún. Queen-hibrideket.

Források[szerkesztés]

  • Hunt D.R. et al. (2006): The new cactus lexikon. DH Books, Miborn Port, England. ISBN 0-9538134-5-2
  • Anderson H.F. et al. (2001): The cactus family. Timber Press, Portland, Oregon, USA. ISBN 0-8819249-8-9