San Martín (hajó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
San Martín
Hajótípusgalleon
NévadóBragai Szent Márton
Szolgálatba állítás1580
SablonWikidataSegítség

San Martín (portugálul: São Martinho) portugál galleon, Medina Sidonia hercege, a Legyőzhetetlen Armada főparancsnokának zászlóshajója.

Építése[szerkesztés]

Amikor Portugáliát II. Fülöp 1580-ban Spanyolországhoz csatolta, a portugálok éppen befejezték São Martinho építését. Fülöp átkeresztelte San Martínra és átvette a spanyol flottába. Annak idején úgy vélték, hogy a San Martín a flotta legjobb hajója, és Medina Sidonia hercegének zászlóshajójának választották.

Felépítése[szerkesztés]

San Martín körülbelül 180 láb (55 m) hosszú és 40 láb (12 m) széles galleon volt. 44 nehéz fegyvert (ágyú) két fedélzetén, plusz több kisebb fegyvert. A greenwichi National Maritime Museum, Hendrik Cornelisz Vroom festményén San Martínnak háromárbócos, két kereszt- és egy latin árbóccal és egy komoly galériával rendelkezett. Az előfedélzeten az előárbóc beállítása csatára utal.

A csatában[szerkesztés]

1588 júliusában, a gravelines-i csatában nagy károkat szenvedett, amikor egy angol hajókból álló csoport, amit a Revenge-dzsel Sir Francis Drake vezetett, lecsapott rá. Egy másik galleon segítségével elmenekült a támadás elől, és visszavezette az Armadát Spanyolországba egy sor vad viharon keresztül, de végül be kellett vontatni Santander kikötőjébe.

Források[szerkesztés]

  • Marjai József - Pataky Dénes: A hajó története, Bp., Corvina, 1979