Same Old Song and Dance

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aerosmith
Same Old Song and Dance
kislemez a(z) Get Your Wings albumról
B-oldalPandora's Box
Megjelent1974[1]
Formátum7", CD
Felvételek1973. december 17. - 1974. január 14. Record Plant Stúdió, New York[2]
StílusBlues-rock, hard rock
Hossz3:01[1]
KiadóColumbia
SzerzőSteven Tyler és Joe Perry
ProducerJack Douglas és Ray Colcord[1][2]
Aerosmith-kronológia
Dream On
(1973)
Same Old Song and Dance
(1974)
Train Kept A-Rollin'
(1974)
SablonWikidataSegítség

A Same Old Song and Dance az amerikai Aerosmith együttes dala, amely az 1974-ben kiadott Get Your Wings albumon szerepelt.[1] A kislemez 1974. március 19-én jelent meg a Columbia gondozásában. A lemez B oldalára a Pandora's Box című szerzemény került fel. A dalt Steven Tyler énekes és Joe Perry gitáros írta meg. A megjelenése utáni időkben ezt a dalukat játszották a legtöbbet a rock-rádiók, valamint a koncertprogramban is az egyik legtöbbet szereplő dallá vált. A kislemez a Billboard Hot 100 lista 54. helyére került.

A szám nyitóriffjét Perry találta ki egy kanapén heverészve.[3] A számban elhangzó Got you with the cocaine, found with your gun sorokat a kislemezes kiadásra You shady looking loser, you played with my gunra írták át. A szám szövegét szinkronban énekli Tyler a fő riffel, míg a közepén egy derűs gitárpárbaj hallható Joe Perry és Brad Whitford között. A szerzeményben fúvos hangszerek is felhangzanak, amelyeket az Elephant's Memoryban is megfordult Stan Bronstein játszott fel, a Michael Brecker és Randy Brecker testvérpáros mellett.[4]

A Same Old Song and Dance a rajongók egyik kedvenc szerzeménye, amelyet ennek megfelelően gyakran ad elő az együttes a koncerteken. Az előadások alkalmával általában dzsemmeléssel kiegészítve, hosszabban adják elő a szerzeményt. Ilyenkor a vége felé, Tom Hamilton egy basszusgitárszólót szokott előadni, míg Tyler a scat elnevezésű improvizációs énektechnikát szokta alkalmazni. Ez az elsősorban dzsesszzenében használatos technika fő ismérve, hogy a szótagokat, hangzókat az énekes gyorsan, szóértelem nélkül fűzi össze.

A dal már számos Aerosmith válogatásalbumra felkerült, így helyet kapott az 1980-ban megjelent Greatest Hits, az 1991-es Pandora's Box, a 2002-es O, Yeah! Ultimate Aerosmith Hits kiadványokon. A dal szerepelt az olyan koncertlemezeken is, mint a Classics Live II (1987), a A Little South of Sanity (1998) a Rockin' the Joint (2005), valamint a 2004-ben kiadott You Gotta Move DVD-n is helyet kapott. Erre a dalra hivatkozott a Twisted Sister együttes, amikor megírta az Under the Blade lemezükön szereplő What You Don't Know című számot. A dalt el lehet játszani a Guitar Hero III: Legends of Rock című videójátékban.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d (1980, 1993) Album jegyzetek for Aerosmith's Greatest Hits by Aerosmith [CD insert]. USA: Columbia Records (CK 57367).
  2. a b (1974) Album jegyzetek for Get Your Wings by Aerosmith, Back cover [Vinyl sleeve]. U.S.A.: Columbia Records (PC 32847).
  3. Davis, i. m. 218. o.
  4. Davis, i. m. 221. o.

Bibliográfia