Saint Hill Manor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Saint Hill Manor
Ország Egyesült Királyság
TelepülésEast Grinstead
Épült1792
Elhelyezkedése
Saint Hill Manor (Egyesült Királyság)
Saint Hill Manor
Saint Hill Manor
Pozíció az Egyesült Királyság térképén
é. sz. 51° 06′ 20″, ny. h. 0° 01′ 37″Koordináták: é. sz. 51° 06′ 20″, ny. h. 0° 01′ 37″
Saint Hill Manor weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Saint Hill Manor témájú médiaállományokat.

Saint Hill Manor egy udvarház a West sussexi Saint Hill Green faluban, East Grinstead mellett Angliában. 1792-ben épült és különböző nevezetes tulajdonosai voltak már azelőtt is, hogy L. Ron Hubbard megvásárolta volna, és a Szcientológia Egyház brit főhadiszállása lett volna.

Korai története[szerkesztés]

Saint Hill Manor Gibbs Crawfurd tervei szerint épült 1792-ben, Weald hegyeire néző 239 000 m²-es angolkertben. Később tulajdonosok volt többek közt Edgar March Crookshank és Mrs. Drexel Bridge, akinek megbízásából John Spencer-Churchill, Sir Winston Churchill unokaöccse a híres Majom-falfestményt festette. Egyszer tulajdonosa volt William Thomas Berger és a késői 1800-as években a Kínai Belmisszió központja volt. James Hudson Taylor és Berger gyakran találkozott ott és központja volt a missziós területek számára toborzottak képzésének.

Az L. Ron Hubbard-vétel[szerkesztés]

L. Ron Hubbard, a szcientológia alapítója a dzsaipuri maharadzsától Sawai Man Singh II-től vásárolta meg 1959-ben. Itt élt 1966. elejéig. Hubbard tulajdonlása alatt a birtok intenzíven megváltozott fejlesztések és új épületek a birtokon az 1960-as és 70-esben való felépítése által. A legnagyobb ezek közt a fő udvarház mögött épített normann-utánzatú kastély, ami arra a célra épült, hogy 1968-tól képzési lehetőséget biztosítson a Szcientológia tanulói számára. Az East Grinsteadi városi tanács először visszavonta at építési tervét. Egy népszavazás után azonban célszerűnek látta megadni az építési engedélyt a „Saint Hill-kastély” építésének folytatásához.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rolph, C.H.. Believe What You Like: What happened between the Scientologists and the National Association for Mental Health. Andre Deutsch Limited, Chapter 6: Scientologists and the Law I [1]. o. (1973). ISBN 0-233-96375-8 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Saint Hill Manor című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]