L. Ron Hubbard

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
L. Ron Hubbard
L. Ron Hubbard in 1950.jpg
Született
1911. március 13.
Elhunyt
1986. január 24. (74 évesen)
Foglalkozása tiszt
Halál oka Agyi érkatasztrófa

L. Ron Hubbard Signature.svg
aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz L. Ron Hubbard témájú médiaállományokat.

Lafayette Ron Hubbard (Tilden, Nebraska, 1911. március 13.1986. január 24.) amerikai sci-fi író, a szcientológia egyház tagjai szerint filozófus.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Édesapja, Harry Ross Hubbard az amerikai haditengerészet tisztje, édesanyja Ledora May. 1923-ban az USS Ulysses S. Grant haditengerészeti szállítóhajó fedélzetén úton Washington felé megismerkedett és értékes barátságra tett szert Joseph Cheesman Thompson parancsnokkal, aki ezután személyesen tanította a 12 éves fiút a freudi pszichoanalízis alapjaira. Az 1920-as évek végén eljutott Hawaii-ra, Guam szigetére, Japánba és a Fülöp-szigetekre.

Hivatásos regényírói pályafutása 1933 tavaszán kezdődött. Hat év alatt 138 regényt, novellát és kisregényt írt. A haditengerészet hadnagyaként részt vett a második világháborúban, a csendes-óceáni hadszintéren. A háború után indult el korábban megkezdett kutatásainak publikálása az emberi elme és szellem területén. 1933-ban feleségül vette Margaret „Polly” Grubb-ot, majd 1946-ban újranősült, Sara Elizabeth "Betty" Northrup-ot vette el de ez a házassága, mint az később kiderült, nem léphetett érvénybe, mivel első feleségétől nem vált el előtte.[1] Második feleségétől 1951-ben vált el. Így ugyan háromszor nősült meg,[2] de csak két törvényes házassága volt. Gyermekei: L. Ron, Jr. (1934–1991, anyja: Margaret "Polly" Grubb), Katherine May (1936–, anyja: Margaret "Polly" Grubb), Alexis Valerie (1950–, anyja: Sara Elizabeth "Betty" Northrup), Diana Meredith deWolf Hubbard Ryan, Mary Suzette Rochelle Hubbard, Quentin Hubbard (elhunyt), Arthur Ronald Conway Hubbard (ma egy New York-ban élő művész). Utóbbi négy gyermekének anyja: Mary Sue Hubbard.

1950. május 9-én megjelent a Dianetika című könyve, amely méltatói szerint egy teljesen új megközelítést adott az emberi elme tanulmányozásához. 1954 februárjában Los Angeles-ben egy csapat szcientológus megalapítja az első szcientológia egyházat. 1959-ben Nagy-Britanniában a Saint Hill birtokot megvásárolta; később ez a hely vált a szcientológia központjává. 1977-ben feleségét és több szcientológiai vezetőt bűnösnek nyilvánították az USA kormánya elleni kémkedés vádjával, Hubbard ellen azonban nem találtak bizonyítékot.

A '80-as években visszavonultan élt, tudományos-kalandregényeket írt. 1986. január 24-én kaliforniai otthonában hunyt el agyvérzés következtében. Hamvait a Csendes-óceánba szórták.

1994-ben posztumusz irodalmi Ignobel-díjat kapott Dianetika című könyvéért, az indoklás szerint a munka „rendkívül hasznos mű az egész emberiség számára, de neki mindenképpen”.

2005 októberben a Guinness World Records elismerte L. Ron Hubbardot, mint a világon legtöbb nyelvre fordított szerzőjét, ezzel megelőzve Sidney Sheldont és J. K. Rowlingot.[3]

Művei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Magyarul megjelent könyvei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tudományos fantasztikus könyvek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dianetika, szcientológia könyvek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hubbard mint filozófus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kétségtelen tény, hogy Hubbard személyisége éppen az általa alkotott filozófia, és az ebből kialakult vallás miatt, ugyanúgy vitatott mint ahogyan az, hogy filozófus-e. A szcientológia hívei felmagasztalják, és filozófusnak tartják, az ellenzők csak sci-fi írónak.
"A filozófia egysége: Akadnak, akik olykor már egyenesen a filozófia botrányáról beszélnek, mondván, hogy míg a résztudományok fejlődése látványosabbnál látványosabb eredményeket hoz, és sikereket ér el, addig a filozófia körül minden zavaros és kiábrándító. A bölcseleti történet maga is filozófiai folyamat: a gondolkodok párbeszéde az egy igazságról. Ebben a dialógusban eltérő szempontok érvényesülnek, amelyeket képviselőik egyoldalúan védelmeznek, majd ellenkező aspektusok fogalmazódnak meg, azután szintézis kialakítására tesznek kísérletet, míg nem új nézőpontok felbukkanásával a kialakított összegzés maga is egyoldalúnak bizonyul."[5]

Miért filozófus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hubbard önmagát is filozófusnak tartotta,[6] és valóban alkotott egy filozófiát. Sci-fi írói jövedelméből finanszírozta kutatásait. A filozófiája az élet kérdéseivel foglalkozik, és ő ezt kutatta, élete nagy részét ennek szentelte.
Megfigyeléseit először 1938-ban egy ki nem adott műben összegezte. Filozófiai kutatásai először kézirat formájában terjedtek, majd a “Terra Incognita: Az elme” címen az Explorers Club Journal 1950-es téli/tavaszi számában jelent meg cikként. Ezt követte a Dianetika: A szellemi egészség modern tudománya című könyv, amelyet 1950 májusában adtak ki. Filozófiai tapasztalatait 1951-ben jelentették meg Dianetika: Az eredeti tézis címen, és később újra kiadták, Az élet dinamikái címmel.[7]
Hubbard úgy vélte, önmagában a filozófia nem érdekli az embereket, és ő maga is megoldásokat akart találni kérdéseire. Sokan éppen ezt vitatják, mert egy nézet szerint a filozófia csak kérdéseket vet fel, és nem ad válaszokat.

Miért nem filozófus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Akik nem tartják filozófusnak, több ellenérvet is felhoznak. Szerintük Hubbard nem tudományos keretek között foglalkozott a filozófiával. A ma elfogadott nézet szerint tudósnak, filozófusnak azt tartják, aki legalább az akadémia tagja, és független gondolkodó.
Egybemosódik ugyan a szcientológia vallással kapcsolatos viselkedéssel, de Hubbard-ot szinte sehol nem említik meg mint filozófust.[8]

Kritika[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hubbardot és a szcientológiát sok támadás érte és éri. Az egyik támadási pont, hogy Hubbard többeknek is ezt mondta: "Ha milliomos akarsz lenni, alapíts vallást." Az ezzel kapcsolatos állítólagos történetet a német Stern újság is leközölte, melyet a szcientológia egyház peres úton megtámadott. A bíróság azonban a Stern javára döntötte el a vitát.[9]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz L. Ron Hubbard témájú médiaállományokat.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]