Sóhajok (film, 2018)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sóhajok
(Suspiria)
2018-as amerikai–olasz film

RendezőLuca Guadagnino
ProducerMarco Morabito
Brad Fischer
Luca Guadagnino
David Kajganich
Silvia Venturini Fendi
Francesco Melzi d'Eril
William Sherak
Gabriele Moratti
AlapműDario Argento, Daria Nicolodi: Sóhajok
Műfaj
  • thrillerfilm
  • splatter film
ForgatókönyvíróDavid Kajganich
FőszerepbenDakota Johnson
Tilda Swinton
Mia Goth
Angela Winkler
Ingrid Caven
Elena Fokina
Sylvie Testud
Renée Soutendijk
Christine LeBoutte
Fabrizia Sacchi
Małgosia Bela
Jessica Harper
Chloë Grace Moretz
ZeneThom Yorke
OperatőrSayombhu Mukdeeprom
VágóWalter Fasano
Gyártás
GyártóK Period Media
Frenesy Film Company
Videa
Mythology Entertainment
First Sun
Memo Films
Ország Amerikai Egyesült Államok
Olaszország
Nyelvangol
Játékidő153 perc[1][2]
Költségvetés20 millió $
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Amazon Studios
Olaszország Videa
Magyarország Cinetel Kft.
Bemutató2018. szeptember 1. (Velencei Nemzetközi Filmfesztivál)
USA 2018. október 26.
Magyarország 2018. november 8.
Olaszország 2019. január 1.
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel7,7 millió amerikai dollár
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Sóhajok témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Sóhajok (eredeti cím: Suspiria) 2018-ban bemutatott olasz-amerikai természetfeletti horrorfilm, melyet Luca Guadagnino rendezett. A forgatókönyvet David Kajganich írta, Dario Argento azonos című 1977-es filmje alapján. A főbb szerepekben Dakota Johnson, Tilda Swinton, Mia Goth, Elena Fokina, Chloë Grace Moretz, Angela Winkler, Ingrid Caven, Sylvie Testud és Renée Soutendijk látható. Az eredeti film sztárja, Jessica Harper is feltűnik cameoszerepben.

A Sóhajok remakejét először 2008-ban jelentették be, miután Guadagnino megszerezte a jogokat az eredeti film íróitól, Dario Argentótól és Daria Nicoloditól. Guadagnino felajánlotta a filmet David Gordon Greennek, de a projektet végül finanszírozási problémák miatt törölték. Guadagnino 2015 szeptemberében megerősítette rendezői terveit, és úgy jellemezte magát, mint az eredeti film "tisztelője", nem pedig egy egyszerű remake-et. Az új forgatókönyvet Kajganich készítette, aki egy évvel korábban Guadagnino Vakító napfényben című filmjét írta. Kajganich a filmet az 1977-es úgynevezett "német ősz" idejére helyezte, hogy a hidegháború alatt az országban uralkodó generációs bűnök témáit járja körül. A film további témái közé tartozik az anyaság, a gonoszság és a matriarchátusok dinamikája.

Az eredeti filmmel ellentétben, amely túlzó színeket használt, Guadagnino a Sóhajok látványvilágát "téliesnek" és komornak, az alapszíneket nélkülözőnek tervezte. A filmbe Damien Jalet által koreografált stilizált táncjeleneteket építettek be, amelyek a boszorkányság ábrázolásának részét képezik. A forgatás 2016 végén és 2017 elején zajlott az olaszországi Varesében és Berlinben. A film zenéjét a Radiohead énekese, Thom Yorke szerezte, aki a krautrockból merített ihletet. A filmet a Vogue Italia főszerkesztője, Franca Sozzani, Jonathan Demme filmrendező és Deborah Falzone emlékére ajánlja.

Világpremierje a 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt 2018. szeptember 1-jén, Magyarországon november 8-án mutatta be a Cinetel Kft., Olaszországban 2019. január 1-jén a Videa. Az Amazon Studios 2018. október 26-án Los Angelesben és New Yorkban korlátozott számban mutatta be, ahol a nyitóhétvégén több mint 180 000 dolláros bevételt ért el, ami az év legmagasabb bevételi átlagát eredményezte. Október 31-én vetítették néhány amerikai városban, mielőtt 2018. november 2-án széles körben bemutatták volna. A film bevételi szempontból megbukott. Általánosságban vegyes kritikákat kapott az értékelőktől; egyesek dicsérték a vizuális elemeket és a színészi játékot, mások kritizálták, hogy a történelmi-politikai helyszín felesleges vagy véletlenszerű a többi témához képest.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy világhírű tánctársulat központjában sötétség gyűrűzik, amely magával ragadja a művészeti vezetőt, egy ambiciózus fiatal táncost és egy gyászoló pszichoterapeutát. Néhányan megadják magukat a rémálomnak, mások pedig végre felébrednek

Szereplők[szerkesztés]

(A szereposztás mellett a magyar hangok feltüntetve)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Suspiria (2018 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Suspiria. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál 2018 . [2018. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva].
  2. Suspiria. British Board of Film Classification. [2018. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva].

További információk[szerkesztés]