Säbener Straße

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Säbener Straße
A Säbener Straße bejárata
A Säbener Straße bejárata
Ország Németország
TelepülésUntergiesing
Elhelyezkedése
Säbener Straße (München)
Säbener Straße
Säbener Straße
Pozíció München térképén
é. sz. 48° 06′ 07″, k. h. 11° 34′ 22″Koordináták: é. sz. 48° 06′ 07″, k. h. 11° 34′ 22″
A Wikimédia Commons tartalmaz Säbener Straße témájú médiaállományokat.

A Säbener Straße az FC Bayern München klubközpontja, mely az első, a második és a korosztályos csapatainak edzőpályáját, az egyesület regenerációs kozpontját és a klub központi irodáját foglalja magába 70 000 négyzetméteren. A sportlétesítményt 1990-ben építették, mely a Säbener Straße 51-57 szám alatt, München (81547) Harlaching kerületében terül el.[1][2]

Szolgáltató központ[szerkesztés]

A 95 méteres épület piros kinézettel, antracit üvegpanelekkel és egy hatalmas klublógóval büszkélkedik. A porta, a szolgálati és a jegyeladó pult az Allianz Arena kicsinyített másaként néz ki.

Az új szolgáltatói központ a klub látható szimbóluma, a modernséget és a formaiságot jelképezi
Karl-Heinz Rummenigge[3]

A háromemeletes épület a vásárlók és a rajongók legkorszerűbb érintkezési pontja, mely magába foglal egy 250 négyzetméteres áruházat, valamint egy Bayern Tours nevű utazási ügynökség található, amely üzleti és privát vevőket szolgál ki. A szolgáltatói központ minden nap reggel 8-tól este 8-ig van nyitva. A központ parkolója 65 autónak és 4 busznak biztosít helyet.[4]

Regenerációs központ[szerkesztés]

A Säbener Straße

A 2007-2008-as szezont követő nyári szünet után felújításra került a Säbener Straße. A korábbi szakértői bázist (ahol a személyzet 1990 óta dolgozott) és a régi rajongói boltot is átköltöztették az szintén ekkor korszerűsített regenerációs központba.

Mindenki fel van dobódva. Ez a játékosoknak egy tökéletes oázis, miközben 100 százalékosan a labdarúgásra tudnak koncentrálni.
Karl-Heinz Rummenigge[3]
Ez a klub új ékszere és a szíve! Ez bárhol egyedülálló a világon, a Real Madridnak és a Barcelonának sincs ilyen létesítménye. Igazán büszkék vagyunk rá! Minden területen segíti a játékosokat egyéni fejlődésében.
Jürgen Klinsmann 2009-ben[5]

A 2000 négyzetméteres regenerációs központ elsősorban a játékosok készségeit fejleszti a pályán belül és kívül. A terv része az is, hogy NBA és NFL játékosok látogatnak el a központba.

A legkorszerűbb súlyzó- és fitneszterem oldalt helyezkedik el, a szomszédban pedig egy masszázsegység és az edzők irodája található, ahol az edző és csapata tervezi, valamint elemzi az edzéseket. Szemben egy kávéház található könyvtárral, és egy családi szobával, ahol a játékosok eltölthetik az időt a partnerükkel és a gyerekeikkel. Egy keverőasztal és játékkonzolok gondoskodnak a további pihenésről.

Az első emeleten egy elektronikus tanulószoba található, ahol nyelveket tanulhatnak a játékosok. A családi szobából egy lépcsősor vezet ki a tetőtérre, ahonnan lehet látni a régi rajongói boltot, ami most egy másik létesítménynek ad helyet. Az előadóterem valójában egy 2,8 méteres képernyővel rendelkező privát mozi 39 bőrüléssel. A megbeszéléseket és a mérkőzéselemzéseket itt tartják, és egy időben akár ötnyelvűre is le tudják fordítani a beszélgetést.

Az előadóterem mellett a tetőterasz található, ahol a jövőben közösségi estéken grillezhetnek a sztárok. A fő öltöző, az edzők öltözője és a zuhanyzó három jéghideg medencével a földszinten található. Az újjáépített öltözőben 24 öltözőszekrény található és mindegyikhez egy kicsi digitális üzenő tábla tartozik, amely megmutatja a játékosok egyéni időbeosztását. A regenerációs központban a labdarúgók pihenésére és munkájára alkalmas.[6]

Ez zseniális és boldog vagyok, hogy az edzések közti időt itt tölthetem. A regenerációs központ hatalmas, nem tudom szavakban leírni.
Michael Rensing[7]

Központi iroda[szerkesztés]

A szolgáltatói központ újjáépítési projektjében adott volt a lehetőség, hogy összegyűjtsék a Bayern adminisztrációs családját. Az új hivatalok az első és a második emeleten találhatóak, ez megengedte, hogy a kereskedő és az engedélykiadási szekció hosszú évek után rendszerezésre kerüljön, ami az építkezés alatt ideiglenesen Oberhaching külvárosban volt elhelyezve. A jegyek, a tagszolgáltatások, a felderítés, a fanklubok, az autogramok, a posta és a szállítmányozási osztály szintén az új épületben található meg.

Cserébe kiürült az öregebb irodaház. A tanácstagok irodái, mint Karl-Heinz Rummeniggeé, Uli Hoeneßé és Karl Hopfneré a második emeleten találhatóak, miközben a trió kiválóan elemezheti a játékosok fejlődését az edzőpályán. A pénzügy és a könyvelési részleg a menedzsmentek irodái mellett helyezkedik el.

Az első emelet a médiának, a kommunikációnak, a szponzoroknak, a marketing szekciónak, az új média osztálynak és a nemzetközi kapcsolatoknak ad otthont. A földszint és az alagsor tartalmaz egy IT részleget és egy öltözőt az utánpótlás- és tartalékcsapatoknak.[8]

Edzőpálya[szerkesztés]

Az egyik edzőpálya

A Säbener Straße a Bayern München egész csapatának otthont ad, a Bundesliga rangidőseitől kezdve az U-8-as csapatig, nagyszerű edző és játszó feltételeket biztosítva. A sztárok öt pályán edzhetnek, melyek közül kettő fűtéssel is el van látva. Természetesen a gyepen a pályamunkások minden nap dolgoznak, hogy a felszíne és a fű is kiváló minőségű maradjon.

A 80 000 négyzetméteres területen két-három generációs mesterségesen befüvesített pálya, egy strandröplabda-pálya és egy sokoldalú sportterem is megtalálható. A profik és a fiatal reménységek egyformán használhatják ezt a kiemelkedő létesítményt.[9]

Ifjúsági akadémia[szerkesztés]

Az épületet ugyanakkor építették, amikor az egykori szakértői negyedet, pontosan 1990-ben. A létesítmény akár tizenhárom olyan 15-18 éves játékost is el tud helyezni, akik túl messze laknak Münchentől, de vannak vendégszobák is az épületben. A közös helyiség a legfelső emeleten található: a fiatalok rendelkezésére áll egy konyha és egy játékszoba is. A csapatot akár tizenegy tanár is taníthatja délutánonként, hogy segítsenek a játékosoknak az iskolai munkában.

Az akadémiát 2007 óta Gertrud Wanke vezeti, aki a fiatal reménységek "szülő-helyettese": felébreszti az ifjúságot és előkészíti a reggelijüket, de a játékosok kisebb nagyobb nehézségeiről is ő gondoskodik. Őt Andreas Kronenberg, képzett ifjúsági tanár segíti, aki a legények szabadidejét segít eltölteni, rendszerezni.

A fiatal csapat közigazgatási hivatala a földszinten található, amit Werner Kern tart fent, valamint ő az ifjúsági együttesek és a tartalékcsapat igazgatója is. A komplexumban található egy konferenciaterem modern kommunikációs felszereléssel. A szobát találkozásokkor és a bemutatkozásnál használják, valamint az edzői személyzet számítógépes elemzéseket hajthat végre itt. Egy tökéletes akadémia, amely gondosan neveli a tehetséges fiatal játékosokat, akik arra törekednek, hogy legnagyobbak nyomába lépjenek.[10]

Ingolstädter Straße[szerkesztés]

Lábak helyett téglákba szeretnénk befektetni, ez az elsődleges célunk jelenleg.
Karl-Heinz Rummenigge

Az új létesítmény az Allianz Arenához közelebb lenne, mint a Säbener Straße. 4-5 kilométerre létesülne a stadiontól Észak-Münchenben (Freimann-ban). A vezetőség célja az volna az új edzőközponttal, hogy többek között a Bayern München női csapata és az utánpótlás nevelést is magába foglalja. A Säbener Straße így megmaradna a felnőttcsapatnak. Az ötlet kiváltó oka a zsúfoltság volt.[11]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Säbener Straße”, fcbayernmunchen.hu. [2015. január 17-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2015. január 17.) 
  2. Säbener Straße”, fcbayern.de (Hozzáférés: 2015. január 17.) 
  3. a b Karl-Heinz Rummenigge véleménye a Säbener Straßéról”, fcbayernmunchen.hu. [2015. január 17-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2015. január 17.) 
  4. Szolgáltató központ”, fcbayern.de (Hozzáférés: 2015. január 17.) 
  5. Jürgen Klinsmann véleménye a Säbener Straßéról”, fcbayernmunchen.hu. [2015. január 17-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2015. január 17.) 
  6. Regenerációs központ”, fcbayern.de (Hozzáférés: 2015. január 17.) 
  7. Michael Rensing véleménye a Säbener Straßéról”, fcbayernmunchen.hu. [2015. január 17-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2015. január 17.) 
  8. Központi iroda”, fcbayern.de (Hozzáférés: 2015. január 17.) 
  9. Edzőpálya”, fcbayern.de (Hozzáférés: 2015. január 17.) 
  10. Ifjúsági akadémia”, fcbayern.de (Hozzáférés: 2015. január 17.) 
  11. Terv: Az Ingolstädter Straße-i edzőközpont”, fcbayernmunchen.hu. [2014. február 28-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2015. január 17.) 

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]