Richie Rich – Rosszcsont beforr

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Richie Rich – Rosszcsont beforr
(Richie Rich)
1994-es amerikai film
RendezőDonald Petrie
Producer
AlapműRichie Rich
Műfajfilmvígjáték
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneAlan Silvestri
OperatőrDon Burgess
VágóMalcolm Campbell
JelmeztervezőLisa Jensen
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínÉszak-Karolina
Játékidő90 perc
Költségvetés40 millió amerikai dollár
Képarány1,85:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Warner Bros. Pictures
Bemutató
KorhatárKN I. kategória (F/1172/J)
Bevétel38 millió amerikai dollár
Kronológia
KövetkezőRichie Rich 2. – A rosszcsont karácsonya (1998)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Richie Rich – Rosszcsont beforr (eredeti cím: Richie Rich) 1994-ben bemutatott egész estés amerikai filmvígjáték, amelyet Donald Petrie rendezett. A forgatókönyvet Tom S. Parker és Jim Jennewein írta, a zenéjét Alan Silvestri szerezte, a producere John Davis és Joel Silver volt, a főszerepben Macaulay Culkin látható, akinek ez volt az utolsó szereplése gyermekszínészként. A Silver Pictures készítette, a Warner Bros. Pictures forgalmazta.

Az Amerikai Egyesült Államokban 1994. december 21-én, Magyarországon 1995. július 6-án mutatták be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

Ifjabb Richard Rich, röviden csak Richie, a világ leggazdagabb gyereke, a multimilliárdos Richard és Regina Rich egyszem gyermeke. Kertjében hullámvasút és baseballpálya van, otthonában van egy saját McDonald’s, a személyi edzője pedig Claudia Schiffer. Mindene megvan, amiről egy tízéves fiú csak álmodhat, Richie mégis magányosnak érzi magát. Édesapja, amikor csak teheti, igyekszik vele időt tölteni, ám üzleti birodalmának, a Rich vállalatok vezetése miatt gyakran van távol otthontól, ilyenkor csak az Apahívó nevű kézi-kommunikátor segítségével tud beszélni a fiával. Richie egyetlen, állandó társa csupán hűséges komornyikja, Herbert Catburry. Egy alkalommal, mikor az édesapja nevében ellátogat a Rich vállalatok egyik gyárának felavató ünnepségére, találkozik egy csapat korabeli gyerekkel, akik felhőtlenül baseballoznak a helyi parkban. Richie megkísérel barátságot kötni velük, de a gyerekek elzavarják, mert elkényeztetett, gazdag tuskónak gondolják. Richie nagyon elszomorodik emiatt.

Eközben a Rich vállalatok kapzsi igazgatóhelyettese, Lawrence Van Dough, azt tervezi, hogy megszabadul Richie szüleitől, hogy ő maga vegye át a vállalat vezetését. Szövetkezik a Rich-birtok korrupt biztonsági főnökével, Fergussonnal, akit utasít, hogy rakjon bombát Rich-ék magángépére, mialatt ők Angliába utaznak a királynő születésnapjára. Az útra Richie is elkísérné a szüleit, ám Catburry meggyőzi a szülőket, hogy a fiú hadd maradjon itthon a hétvégére kicsit kikapcsolódni. Catburry meghívja a birtokra azokat a gyerekeket, akikkel Richie korábban barátkozni próbált, ahol mindenkit hamar lenyűgöz Richie páratlan, gazdag életstílusa és elképesztő holmijai. Közben Catburry romantikus kapcsolatba kerül az egyik gyerek, Gloria édesanyjával. A délután végére a vendégeknek szép lassan megváltozik a véleménye Richie-ről. Ezalatt Richie szülei véletlenül megtalálják a repülőjükön elhelyezett bombát, és még időben kihajítják az ablakon, ám a gép így is megrongálódik, és lezuhan a Bermuda-háromszögben. Richald és Regina egy mentőcsónakba kényszerülnek az Atlanti-óceánon, ám épségben megússzák a szerencsétlenséget. Van Dough biztosra véve, hogy Richie szülei halottak, átveszi a vállalat vezetését, ám önző, magáncélú döntéseivel hamar lerombolja a vállalat jó hírét.

Bár Richie szomorú a szülei eltűnése miatt, úgy érzi, nem hagyhatja, hogy Van Dough tönkretegye az apja vállalatát, ezért elhatározza, hogy ő maga ragadja magához az irányítást (teljes jogú örökösként övé a vállalat legtöbb részvénye, Catburry pedig szabad kezet ad neki, hogy kiskorúként ezekkel rendelkezni tudjon). Richie egész életében erre a feladatra készült, és, minthogy az évek során elleste az édesapja üzletvezető technikáit, így sikerül újra felvirágoztatnia a Rich vállalatokat. Van Dough azonban újabb terveket szövöget: Fergusson segítségével meggyanúsítja Catburryt Richard és Regina meggyilkolásával, így a rendőrség őt letartóztatja. Cinkosossági alapon Van Dough elbocsátja a Rich-birtok többi hűséges személyzetét, míg Richie-re nézve megszerzi a törvényes gyámság jogát, így őt háziőrizetben tarthatja. Van Dough következő célja, hogy megtalálja a Rich-birtok családi széfjét, amely egy kész vagyont rejthet magában, ennek hollétét pedig a Rich vállalatok híres feltaláló professzorától, Éles Észtől akarja megtudni. Éles Ész kihallgatja Van Dough és Fergusson egyik beszélgetést, melyből kiderül, hogy meg akarják gyilkoltatni Catburryt a börtönben, öngyilkosságnak álcázva. Éles Ész segít Richie-nek, hogy megszökjön a háziőrizetből, és ellátja őt néhány találmányával, amellyel Richie ki tudja hozni Catburyt a börtönből. Sikerrel is jár, habár Catburry, harcművészeti tudásának köszönhetően, előzőleg már könnyedén elbánt a ráküldött, masszív bérgyilkossal. Richie-vel ezután Gloriához és az édesanyjához mennek, elrejtőzni.

Richie a hírekből értesül róla, hogy az óceánban talált repülőgéproncsban nem találtak holttesteket, így már biztos benne, hogy a szülei életben vannak. Gloria komputeréről megkísérli beindítani az Apahívót. Mivel Richard számított rá, hogy a fia nem adja fel a keresést, így ő is üzembe helyezte a saját kommunikátorát. Az Apahívó helyzetmeghatározója a Rich-birtokon működik, így Van Dough is értesül Richie szüleinek életben maradásáról. Kikapcsolja a készüléket, mielőtt Richie leolvashatná a pontos koordinátákat. Richie, hogy kiderítse a szülei hollétét, elhatározza, hogy visszatér a birtokra.

Catburry, Gloria, és többi barátja segítségével együttesen bejutnak az immár Van Dough emberei által maximálisan őrzött birtok területére, ám végül mindannyiukat elfogják. Richie meglepődve tapasztalja, hogy a szülei ekkor már újra a birtokon vannak. Van Dough megmentette őket az óceánról, mivel szüksége van rájuk a széf megtalálásához és kinyitásához. Richie életét veszélyezteti, ha nem hajlandóak neki segíteni. Így Richie szülei felfedik, hogy a széf a Richmore-hegy belsejében található (egy óriási hegy a birtokon, a Rushmore-hegy utánzata, csak elnökök helyett a Rich család arcképe van belefaragva). Amíg a szülők elvezetik Van Doughot a széfhez, Fergusson Richie és barátai megölésére készül, ám Éles Ész segítségükre siet a találmányaival. Richie ezután egymaga a szülei után ered, hogy megmentse őket.

Richard és Regina hangaktiválással felnyitják Van Dough számára a széfet, aki azonban döbbenten tapasztalja, hogy az csupán emléktárgyakat és családi csecsebecséket tartalmaz. A vagyonukat főleg ingatlanokban tartják, a pénz ugyanis nem az elsődleges érték a számukra. Van Dough dühében le akarja lőni őket, ám megjelenik Richie, aki golyóálló mellényben, lefegyverzi őt. A család ezután a hegyoldalon próbál elmenekülni, ahol Fergusson egy lézerfegyverrel próbálja megölni őket, vele közben Catburry megverekszik, és végül ártalmatlanítja. Van Dough a hegyoldal szélén tesz még egy utolsó kísérletet a család likvidálására, de Rich-ék közös erővel leszámolnak vele, és kirúgják a vállalatból. Van Doughot ezután a cinkostársaival együtt letartóztatják.

Pár hónappal később Richie vidáman játszik a családi baseballpályájukon a többi gyerekkel, és végre igazán boldognak érzi magát. Ezt látva, Richard és Regina megjegyzik, hogy most már valóban Richie a leggazdagabb gyerek a világon, mert megtalálta azt az egy dolgot, amit pénzen nem lehet megvenni: a barátságot.

Szereplők[szerkesztés]

Photo of Biltmore Estate
Biltmore Estate, ahol számos jelenetet forgattak
Színész Szerep Magyar hang[1]
Macaulay Culkin Richard "Richie" Rich Jr. Szentesi Gergő
Rory Culkin Richie Rich kisgyermekként
John Larroquette Lawrence Van Dough Szabó Sipos Barnabás
Edward Herrmann Richard Rich Sr. Mécs Károly
Christine Ebersole Regina Rich Vándor Éva
Jonathan Hyde Herbert Arthur Runcible Cadbury Tordy Géza
Michael McShane Éles Ész professzor Székhelyi József
Chelcie Ross Mr. Ferguson Jakab Csaba
Mariangela Pino Diane Koscinski Andresz Kati
Stephie Lineburg Gloria Koscinski Vadász Bea
Claudia Schiffer önmaga Mics Ildikó
Jonathan Hilario Pee Wee Glósz Viktor
Reggie Jackson önmaga Háda János
Ben Stein közgazdaságtan tanár Gruber Hugó

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Richie Rich - Rosszcsont beforr - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. március 6.)

További információk[szerkesztés]