Macaulay Culkin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Macaulay Culkin
2010-ben
2010-ben
Született Macaulay Carson Culkin
1980. augusztus 26. (43 éves)[1][2][3][4][5]
New York
Állampolgársága amerikai[6][7][8]
Házastársa Rachel Miner (1998. június 21. – 2002)
Élettársa
Gyermekei két gyermek:
Dakota Song Culkin
SzüleiPatricia Brentrup
Kit Culkin
Foglalkozása
  • filmszínész
  • szinkronszínész
  • zenész
  • gyerekszínész
  • színházi színész
  • televíziós színész
  • podcaster
Iskolái
  • School of American Ballet (balett)
  • Professional Children's School
Kitüntetései

Magassága171 cm
Színészi pályafutása
Aktív évek 1985–1994, 1998–

A Wikimédia Commons tartalmaz Macaulay Culkin témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Macaulay Macaulay Culkin Culkin[12] (IPA: [məˈkɔːli məˈkɔːli 'kʌlkɪn 'kʌlkɪn], eredetileg Macaulay Carson Culkin, New York, 1980. augusztus 26. – ) amerikai színész és zenész.

Legismertebb alakításait gyerekszínészként nyújtotta a Reszkessetek, betörők!, a Reszkessetek, betörők! 2. – Elveszve New Yorkban és a Richie Rich – Rosszcsont beforr című filmek főszereplőjeként. Pályafutása csúcsán a legsikeresebb gyerekszínésznek tartották Shirley Temple óta. A VH1 csatorna Minden idők 100 legnagyobb gyerek sztárja listáján a második helyet foglalja el.

Gyermekkora[szerkesztés]

Manhattan Yorkville nevű körzetében született Patricia Brentrup és Kit Culkin, egy korábbi, a Broadway-n nagy karriert befutott színpadi színész fiaként. A család harmadik gyermeke volt, rajta kívül született négy fiú és két lány. Apai nagynénje, Bonnie Bedelia szintén színész. Korai gyermekkorában a család csak egy kis házat engedhetett meg magának: az anyja telefonközpontos, az apja sekrestyés volt a helyi katolikus templomban. Ír katolikusként nevelkedett, vallásos iskolában kezdte meg tanulmányait. Tanult még balettet is az Amerikai Balettiskolában.

Színészi karrierje[szerkesztés]

Macaulay Culkin 1991-ben

Apja, Kit Macaulayból és 6 testvéréből gyerekszínészt akart csinálni.[13] Négyévesen meghallgatásokra küldte, ahol hamar befutott, és a Bach gyermekek című színpadi produkcióban kezdett játszani, mely a New York-i Filharmonikusokkal készült. Az 1980-as években folytatta a szereplést színpadon, TV-ben és filmekben. Ebben az időszakában fontos szerepet játszott egy népszerű sorozat, az Equalizer, melynek egyik részében egy gyermekrablás áldozatát játszotta. Szerepelt még a Belevaló papapótló című filmben, amiben az általa megformált karakter John Candy címszerepkaraktere után nyomozott, azzal az alappal, hogy „Gyerek vagyok, ez a dolgom!”.

Culkin akkor tett szert nemzetközi hírnévre, amikor Kevin McCallistert játszotta az 1990-ben bemutatott Reszkessetek, betörők! című filmben, ahol újra együtt dolgozott a Belevaló papapótló írójával és rendezőjével, John Hughes-szal. Az 1992-es folytatásban tért vissza Kevin szerepébe, a Reszkessetek, betörők! 2. – Elveszve New Yorkban című filmben, amely szintén nagy siker lett. Ebben az időben kötött barátságot Michael Jacksonnal, Black or White című klipjének forgatása közben. Jacksonnal több nyarat együtt töltött például Bermudán, vagy Disney Worldben, és rendszeresen tartózkodott az énekes Neverland nevű birtokán is.

A Reszkessetek, betörők! és a My Girl – Az első szerelem sikerei ellenére a többi film, melyben Culkin szerepelt, nem váltak híressé. A Palira vettem a papát, a Richie Rich – Rosszcsont beforr, a Reszkessetek, nem hagyom magam! mind csak kis hasznot hoztak a jegypénztáraknak.

Főszerepet játszott még a Diótörő megfilmesített változatában is, mely az 1954-es New York-i balett rendezés alapján készült.

Pár év pihenő után 2000-ben tért vissza egy a Madam Melville-beli szereppel, melyet londoni West End színházban adtak elő. 2003 tavaszán vendégszerepet vállalt az NBC egyik tévékomédiájában, a Will és Grace-ben. Karen Walker válási ügyvédjének szerepe ígéretes meghallgatásokat hozott számára. 2003-ban ismét a mozgókép felé fordult: a Party szörnyekben egészen más szerepet játszik, mint amikről megismerhettük, egy parti reklámozót, aki drogozik, és elítélték gyilkosságért. Hamarosan egy mellékszereppel folytatta A rosszak jobbak című filmben, ahol egy tolószékes ateista tanulót játszik, egy konzervatív keresztény iskolában. Habár a film csak mérsékelt sikert aratott a jegypénztárakban Culkin mégis pozitív visszajelzéseket kapott, és jó következtetéseket vonhatott le felnőtt színészi pályájának jövőjéről.

Kommentátorként mutatkozott be Seth Green Robotcsirke című sorozatában. 2006-ban kiadott egy önéletrajzi regényt, amiben többek közt szót ejt a sztárságának jó és rossz oldalairól, valamint apjával való ingatag kapcsolatáról. Főszerepet játszott még a Párcsere című vígjátékban is, melynek forgatókönyvírója és rendezője Miles Brandman. Alexis Dziena, Kuno Becker és Eliza Dushku játsszák a mellékszerepeket, akiknek a terápia-vezetőjük csoportos szeretkezést javasol gyógymódként. Culkin a Rosszak jobbak utáni első filmjének forgatására 2006-ban került sor. A film 2007. november 30-án debütált Los Angelesben, és a First Look Pictures 2008. január 22-én ki adta DVD-n is. Culkin ezután az NBC A királyság című sorozatában szerepelt.

2023. december 1-jén csillagot kapott a Hollywood Walk of Fame-en.[14] A ceremónián jelen volt a Reszkessetek, betörők filmbéli édesanyja, Catherine O’Hara és a Party szörnyek sztárja, Natasha Lyonne, akik beszédet mondtak Culkin tiszteletére.[14]

Magánélete[szerkesztés]

15 éves volt, amikor a szülei elkezdtek harcolni a felügyeletéért, és ez ahhoz vezetett, hogy Culkin legálisan függetlenedhetett a családjától. Az apja lett a menedzsere.

1998-ban feleségül vette Rachel Minert, akitől 2000-ben vált el. 2002-től kezdve randevúzott Mila Kunisszal, 2010-ben véget ért a kapcsolat. 2018 óta Brenda Song színésznő párja, két gyermekük (Dakota és Carson) született. [15][16]

Bár egy ideig római katolikus hitben nevelkedett, Macaulay mára inkább azt vallja, hogy nem vallásos, de hisz Istenben. A 2004-es Rosszak jobbak című filmje sok mindent megmutatott az amerikai keresztény társadalombeli ellentétekből.

2004 szeptemberében letartóztatták kábítószer-birtoklás miatt, de kiengedték, négyezer dolláros óvadék ellenében. Hamarosan azonban ismét vádat emeltek ellene több, kábítószerrel kapcsolatos visszaélés miatt. Az ügyvédjeinek sikerült lefaragnia a büntetését három évről egyre, valamint részt kellett vennie egy intenzív elvonókúrán.

Los Angelesben él, de sok időt tölt New Yorkban. Imádja a profi birkózást, számos eseményen megjelenik.

Filmográfia[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang[17] Rendező
1988 Rocket Gibraltár Rocket Gibraltar Cy Blue Black Daniel Petrie
1989 Reggel találkozunk See You in the Morning Billy Livingstone Fülöp Jeromos Alan J. Pakula
Belevaló papapótló Uncle Buck Miles Russell Jávor Dániel John Hughes
1990 Jákob lajtorjája Jacob's ladder Gabe Singer (cameo) Halasi Dániel Adrian Lyne
Reszkessetek, betörők! Home Alone Kevin McCallister Szentesi Gergő Chris Columbus
1991 Mama pici fia Only the Lonely Billy Muldoon Szalay Csongor Chris Columbus (2)
My Girl – Az első szerelem My Girl Thomas J. Sennett Gerő Gábor Howard Zieff
1992 Reszkessetek, betörők! 2. – Elveszve New Yorkban Home Alone 2: Lost in New York Kevin McCallister Szentesi Gergő Chris Columbus (3)
1993 jófiú, AA jófiú The Good Son Henry Evans Simonyi Balázs Joseph Ruben
Diótörő The Nutcracker A Diótörő hercege Szentesi Gergő Emile Ardolino
1994 Palira vettem a papát Getting Even With Dad Timmy Gleason Simonyi Balázs Howard Deutch
Reszkessetek, nem hagyom magam! The Pagemaster Richard Tyler Szvetlov Balázs Joe Johnston
Pixote Hunt
Richie Rich – Rosszcsont beforr Richie Rich Richard "Richie" Rich Jr. Szentesi Gergő Donald Petrie
2003 Party szörnyek Party Monster Michael Alig Molnár Levente Fenton Bailey
Randy Barbato
2004 rosszak jobbak, AA rosszak jobbak Saved! Roland Stockard Simonyi Balázs Brian Dannelly
2007 Párcsere Sex and Breakfast James Fitz Timon Barna Miles Brandman
2011 The Wrong Ferarri önmaga Adam Green
2015 Adam Green's Aladdin Ralph Adam Green (2)
2019 Changeland Ian Seth Green

Televízió[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Megjegyzések
1985 The Midnight Hour Halloween-i gyerek tévéfilm
1988 The Equalizer Paul Gephardt 1 epizód
1991 Wish Kid Nicholas McClary (hangja) 13 epizód
Saturday Night Live önmaga (házigazda) 1 epizód
1994 Frasier – A dumagép Frasier Elliot (hangja) 1 epizód
2003 Will és Grace Will & Grace Jason "JT" Towne 1 epizód
2004 Foster Hall Clark Hall próbaepizód
2005–2010 Robotcsirke Robot Chicken Bastian Bux / Kevin McCallister / Billy Kid (hangja) 5 epizód
2009 királyság, AA királyság Kings Andrew Cross 5 epizód
2015–2016 The Jim Gaffigan Show önmaga 8 epizód
2019 Dollface Dan Hackett 1 epizód
2020 The Eric Andre Show önmaga 1 epizód
2021 Amerikai Horror Story: Két történet American Horror Story: Double Feature Mickey 5 epizód
2022 Entergalactic Downtown Pat Különkiadás

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2015. július 21.)
  2. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. GeneaStar
  5. Roglo
  6. http://www.imdb.com/media/nm0000346/videogallery
  7. http://www.imdb.com/year/nm0000346/videogallery
  8. Internet Movie Database (angol nyelven)
  9. 2012. szeptember 14., http://www.foxnews.com/story/0,2933,60843,00.html, https://archive.is/20120914/http://www.foxnews.com/story/0,2933,60843,00.html
  10. https://www.cnn.com/2018/03/21/entertainment/macaulay-culkin-anna-faris-podcast/
  11. http://www.theatreworldawards.org/past-recipients.html
  12. Mitrokostas, Sophia: Macaulay Culkin is working on legally changing his name to 'Macaulay Macaulay Culkin Culkin' after fans voted in a public poll (amerikai angol nyelven). Insider. (Hozzáférés: 2021. október 24.)
  13. Macaulay Culkin és hat testvére alaposan megszenvedte, hogy apjuk egy színészkeltetőként tekintett a családjára – 24.hu, 2021. december 26.
  14. a b VanHoose, Benjamin: Macaulay Culkin Wipes Away Tears as He Reunites with Home Alone Mom Catherine O'Hara at Walk of Fame Ceremony. People , 2023. december 1. (Hozzáférés: 2023. december 2.)
  15. Macaulay Culkin gyerekei"Macaulay Culkin és a hozzá hasonlóan szintén gyerekszínészként befutott Brenda Song 2017-ben ismerkedett meg egymással Thaiföldön, egy közös filmjük forgatásán. A fiatalok hamar egymásba szerettek, a kapcsolatukat azonban sokáig diszkréten kezelték a nyilvánosság előtt. Első gyermekük, Dakota 2021 áprilisában született, nevét Culkin 2008-ban elhunyt húga után kapta, aki autóbalesetben vesztette el az életét. A szerelmesek egy évvel később az esküvőt is megejtették, 2022 karácsonyán pedig megszületett második gyermekük, Carson."
  16. -Brenda Song az IMDB-n - Children A menüpontban olvasható a két gyermek neve.
  17. Magyar hangjai - ISzDb (magyar nyelven). iszdb.hu. (Hozzáférés: 2020. február 10.)
  18. Macaulay Culkin honored with star on Hollywood Walk of Fame (angol nyelven). ABC7 Los Angeles, 2023. december 1. (Hozzáférés: 2023. december 3.)

További információk[szerkesztés]