Rhipsalis baccifera

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rhipsalis baccifera
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales)
Család: Kaktuszfélék (Cactaceae)
Alcsalád: Kaktuszformák (Cactoideae)
Nemzetség-
csoport
:
Rhipsalideae
Nemzetség: Rhipsalis
Faj: R. baccifera
Tudományos név
Rhipsalis baccifera
(J.S. Mueller) Stearn in Cact. J. (Croydon) 7: 107 (1939)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Rhipsalis baccifera témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Rhipsalis baccifera témájú médiaállományokat és Rhipsalis baccifera témájú kategóriát.

A Rhipsalis baccifera egy széles körben elterjedt és termesztett epifita kaktusz, a vesszőkaktuszok nemzetségének típusfaja. Rengeteg alfaja és helyi formája létezik, rendszertana még jelenleg is viták tárgyát képezi. Az egyetlen olyan kaktuszfaj, amely gyaníthatóan őshonosan előfordul az Óvilág esőerdeiben.

Néhány alfaja:

Jellemzői[szerkesztés]

Hengeres, csüngő hajtású növény, szártagjai dichotomikusan ágaznak el. Fiatal szárszegmensei areolákat és rövid töviseket hordoznak. Öregebb szárszegmensei 10–20 cm hosszúak, 3–4 mm átmérőjűek, gyakran léggyökereket hordoznak. Areolái kicsik, kopaszak vagy rövid töviseket hordoznak. Virága 5 mm hosszú, a pericarpium a szirmok hosszával azonos méretű vagy kevéssel hosszabb. Pericarpiuma kerek, zöld, 1-2 bordával. Külső szirmai max. 5 mm hosszúak, zöldesfehérek, belső szirmai kevéssel hosszabbak, fehérek vagy halvány rózsaszínűek. Bibeszála fehér, a porzószálaknál hosszabb. Bogyótermése gömbölyded, 7 mm hosszú, 5 mm átmérőjű, fehér vagy néha rózsaszínű. Magjai 1,5 mm átmérőjűek, feketék.

Elterjedése[szerkesztés]

Elterjedése a teljes Neotropist fedi, beleértve a karibi térséget (valamint Mexikó és Florida erdeit), Közép-Amerikát és Dél-Amerika északi részeit, délre Paraiba államig, Északkelet-Brazíliában. Paraguay, Argentína és Bolívia területén Rhipsalis baccifera subsp. shaferi, Brazília Bahia államában pedig Rhipsalis baccifera subsp. hileiabaiana alfaja helyettesíti. Epifitikus és epilitikus 1600 m tengerszint feletti magasság felett. A holotípust a Karib-szigeteken elterjedt változata adja.

Rhipsalis baccifera termése

Rokonsági viszonyai[szerkesztés]

A Rhipsalis subgenus tagja. Karibi és közép-amerikai populációi tetraploidok (2n=44), míg dél-amerikai populációi zömmel diploidok (2n=22). A Rhipsalis fasciculata (Willdenow) Haworth, Suppl. Pl. Succ. 83. 1819. néven leírt taxont ma a Rh. baccifera subsp. baccifera alfaj szinonimájának tartják, annak neoténikus formája lehet.

Források[szerkesztés]

  • Hunt D.R. et al. (2006): The new cactus lexikon. DH Books, Miborn Port, England. ISBN 0-9538134-5-2
  • Anderson H.F. et al. (2001): The cactus family. Timber Press, Portland, Oregon, USA. ISBN 0-8819249-8-9