Ranomafana Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 A nemzeti park az Atsinanana esőerdői
világörökségi helyszín része
Ranomafana Nemzeti Park
IUCN kategória: II (Nemzeti park)
A Ranomafana Nemzeti Park bejárata
A Ranomafana Nemzeti Park bejárata
Ország Madagaszkár
Legközelebbi városFianarantsoa
Terület416 km²
Alapítás ideje1991
Felügyelő szervezetMadagascar National Parks
Világörökségi adatok
Világörökség-azonosító1257
TípusTermészeti helyszín
KritériumokIX, X
Felvétel éve1999
Ranomafana Nemzeti Park (Madagaszkár)
Ranomafana Nemzeti Park
Ranomafana Nemzeti Park
Pozíció Madagaszkár térképén
d. sz. 21° 13′ 01″, k. h. 47° 27′ 19″Koordináták: d. sz. 21° 13′ 01″, k. h. 47° 27′ 19″
Ranomafana Nemzeti Park weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Ranomafana Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Ranomafana Nemzeti Park Madagaszkár délkeleti részén terül el a Haute Matsiatra és a Vatovavy-Fitovinany régióban. Területét több mint 41 600 hektárnyi esőerdő borítja, és otthont ad számos ritka állat- és növényfajnak, például az arany bambuszmakinak (Hapalemur aureus), az óriás bambuszmakinak (Prolemur simus), a fekete-fehér varinak (Varecia variegata), a Milne-Edwards szifakának (Propithecus edwardsi), valamint több mint 13 békafajnak. kékfejű földiszalakóták (Atelornis pittoides), szalagos földiszalakóták (Brachypteracias leptosomus), az azúrkék vanga (Cyanolanius madagascarinus) és a barna lábasguvat (Mesitornis unicolor) is megfigyelhető benne.

A parkot 1991-ben alapították a helyi ökoszisztéma egyedülálló biodiverzitásának megőrzése és az emberi behatás csökkentése érdekében.[1] Az Atsinanana esőerdői világörökségi terület része. A park mellett található a 2003-ban létrehozott Centre ValBio kutatóállomás, melyet Stony Brook University üzemelte, és melynek fókusza a biodiverzitás kutatása, a közösségi egészségügy és oktatás, környezeti művészetek és visszaerdősítés.

Földrajza[szerkesztés]

A park a Haute Matsiatra és a Vatovavy-Fitovinany régióban, Fianarantsoától 65 km-re északnyugatra Mananjarytól 139 km-re nyugatra terül el. A parkon áthalad a 45-ös és a 25-ös országos útvonal.[2] A park irodája Ambodiamontana falu elején található Ranomafanától 6,5 km-re.

Flóra és fauna[szerkesztés]

A park kiváló példa a köderdőre, igen nagy biodiverzitással.

A parkban számos makifaj él, többek között:

Sok kétéltűfaj is megtalálható:

Tudományos kutatás[szerkesztés]

A Ranomafana Nemzeti Park növény- és állatvilága kiterjedt tudományos kutatás tárgya. A parkról számos tudományos publikáció született.

Négy fő kutatóállomás van a park területén. Talatakely a Centre ValBio kutatóállomástól sétatávolságra esik, a látogatók a 25-ös út felől is elérhetik. Talatakely az a hely, ahol az eredeti kutatótábor épült, és az egyetlen hely, ahol az óriás bambuszmaki, (Prolemur simus) megfigyelhető. A másik három kutatóállomás táborhelyeket tart fenn, ezek Vatoharanana, Valohoaka és Mangevo. A fő kutatóállomások mellett a park teljes területén végeznek megfigyeléseket.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ivan R. Scales, Conservation and Environmental Management in Madagascar, Routledge, coll. « Earthscan Conservation and Development », 2014, 398 p. (ISBN 978-1-13630-908-3), p. 227.
  2. Parcs Madagascar Archiválva 2012. május 22-i dátummal a Wayback Machine-ben.

Források[szerkesztés]