Pterodactyl – Szárnyas gonosz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pterodactyl – Szárnyas gonosz
(Pterodactyl)
2005-ös amerikai televíziós film
RendezőMark L. Lester
Műfaj
ForgatókönyvíróMark L. Lester
Főszerepben
ZeneJohn Dickson
OperatőrGeorge Mooradian
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínPrága
Játékidő88 perc
Forgalmazás
ForgalmazóSyFy
Bemutató2005
Eredeti adóSyFy
Korhatár16 III. kategória (F/3175/J)
Kronológia
KövetkezőWarbirds
További információk
SablonWikidataSegítség

A Pterodactyl – Szárnyas gonosz 2005-ben bemutatott amerikai televíziós horrorfilm Mark L. Lester rendezésében, amely régen élt repülő szörnyek feltámadásáról szól.[1]

Cselekmény[szerkesztés]

Egy kis csoport paleontológus tanáruk vezetésével a török-örmény határra igyekszik egy földrengés miatt. Azonban nem tudják, hogy az erdőben lázadókat keres az amerikai hadsereg csapata, ahogyan azt sem, hogy a rég kihalt Pterodactyl feltámadt és áldozatokat szed. Amikor a tudósok odaérnek, Angie már rosszul érzi magát, majd a fák között Willis beleesik a repülő szörnyek ürülékébe. Ezt különösnek találják, ennek ellenére továbbmennek.

Letáboroznak, Angie a közeli kis tóhoz megy fürödni, de nyugalmát megzavarja egy arra kószáló pterodactyl, amely megtámadja. Megölni nem tudja, mert a lány elmenekül. Angie belebotlik a fák között futó Jasonbe és elmeséli, mi történt vele. A férfi is kimegy a tópartra, de karmaival megfogva magával ragadja a szörny.

Jasont nem találják, közben pedig a katonák elfogják és magukkal viszik a lázadók vezérét, Yolent, így egy kis csapat lázadó elindul a keresésére. A tudósok vissza akarnak menni a városba, de megtámadja őket egy pterodactyl, így már mindenki hisz Angie-nek. Az autójuk tönkremegy és be kell futniuk az erdőbe, de a lassú Gwen lemarad és a dinoszaurusz magával viszi. A lázadók rátalálnak a tudósokra, de ekkor megjelennek a katonák és a szörnyek is, akik a lázadókkal hamar végeznek.

Később a csapat együtt folytatja útját egy nagy tisztásra, ahol Chief, egy katona és Clarke jelzik, hogy jönnek a szörnyek. Chief nem tud lőni az atawan nevű fegyverével, így egy pterodactyl deréktól felfelé magával viszi, majd Clarke-ot is elkapják. Angie sem szerencsés: a keze Willisnél marad, a teste pedig 40 m magasról lezuhan. Angie meghal.

Yolen szökni próbál, s Burroughs utána veti magát, de egy szárny miatt lerepül a feje. Bergen elkapja Yolent, majd hozzákötözi a fejetlen hullához. Kate már menekülne, de az egyik szörny elviszi a fészkéhez. A többiek folytatják az útjukat, s elérnek egy kis kunyhóhoz, ahol egy halott pásztort találnak. De itt is megjelennek a dinoszauruszok, amelyek megsebesítik Zelaznyt. A házban rekednek, de hamar el kell távolodniuk az ablakoktól, mert egy pterodactyl betöri az egyiket a fejével, s elkapja Willis lábát.

A szörnyek elmennek, majd Kate jelentkezik egy rádión, amelyet a szétmarcangolt Clarke-nál talált. Hogy megmentsék a lányt, otthagyják Willist és Zelaznyt, de a lány belehal sérüléseibe, Willist pedig a visszatérő szörnyek falják fel. Katenak sikerül kimenekülni a fészekből.

Másnap hatalmas lövöldözés támad. Serling átmegy a lányért, miközben Yolen kiszabadul, és meg akarja ölni Michaelt, de a dinoszauruszok elkapják, a fiókáik pedig felfalják. A megmentő akció még egy áldozatot követel: a kötél elszakad, Serling pedig belezuhan az alatta tátongó mély szakadékba. Annyi ereje még van, hogy felrobbantsa a bombát, így a fiókák elpusztulnak. A három életben maradt hős menekül, de Bergent megöli a visszatérő atawan golyó, így Michael lő vele a megvadult szörnyre, s fel is robbantja. Michael és Kate, a szerelmesek elindulnak a város irányába.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Cameron Daddo Michael Lovecraft professzor Kautzky Armand
Coolio Bergen százados Sótonyi Gábor
Amy Sloan Kate Heinlein Németh Kriszta
George Calil Serling Tóth Roland
Ivo Cutzarida Yolen, lázadók vezére Juhász Zoltán
Steve Braun Willis Bradbury Hamvas Dániel
Mircea Monroe Angie Lem Roatis Andrea
Jessica Ferrarone Zelazny Madarász Éva

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pterodactyl (2005) (angol nyelven). Letterboxd. (Hozzáférés: 2021. december 14.)
  2. Pterodactyl - Szárnyas gonosz - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. december 14.)

További információk[szerkesztés]