Protypotherium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Protypotherium
Evolúciós időszak: Kora miocén
Protypotherium leptocephalum koponya a berlini Természetrajzi Múzeumban (Museum für Naturkunde)
Protypotherium leptocephalum koponya a berlini Természetrajzi Múzeumban (Museum für Naturkunde)
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Meridiungulata
Rend: Notoungulata
Alrend: Typotheria
Család: Interatheriidae
Alcsalád: Interatheriinae
Nem: Protypotherium
Ameghino, 1882
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Protypotherium témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Protypotherium témájú kategóriát.

A Protypotherium az emlősök (Mammalia) osztályának a Notoungulata rendjébe, ezen belül az Interatheriidae családjába tartozó nem.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Protypotherium-fajok miocén kor elején éltek, Dél-Amerika területén, de közeli rokonaik már a paleocén kortól léteztek.

Megjelenésük[szerkesztés]

A Protypotheriumok valamivel nagyobbak voltak, mint a mai nyúlfélék; az állatok hossza körülbelül 40 centiméter volt. A Protypotherium-fajok teste, lába és farka eléggé hosszú volt, viszont nyaka rövid volt. Valószínűleg rágcsálószerűek voltak; karcsú lábaik karmokban végződtek. A patkányszerű koponyáikban 44, mindenféle táplálék rágására alkalmas fog ült.[1]

A karmok alakja arra hagy következtetni, hogy ezek az állatok valószínűleg üreglakók voltak. Azt még nem tudjuk, ha az üreget maguk az állatok ásták vagy egyéb üreglakóktól vették át. A Protypotheriumok a növények mellett, döghúst is ehettek.

Rendszerezés[szerkesztés]

A notoungulata Protypotherium australe és az övesállat Stegotherium tesselatum rekonstrukciói

A nembe az alábbi fajok tartoznak (lehet, hogy a lista nem teljes):

  • Protypotherium attenuatum
  • Protypotherium australe
  • Protypotherium leptocephalum
  • Protypotherium minitum
  • Protypotherium praerutilum

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. szerk.: Palmer, D.: The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. London: Marshall Editions, 251. o. (1999). ISBN 1-84028-152-9 

Források[szerkesztés]

  • Bond, M.; Cerdeño, E.P.; López, G. 1995. Los Ungulados Nativos de América del Sur. In Evolución climática y biológica de la región pampeana durante los últimos cinco millones de años. Un ensayo de correlación con el Mediterráneo occidental (Alberdi, M.T.; Leone, G.; Tonni, E P.; editores). Museo de Ciencias Naturales, Consejo Superior de Investigaciones Científicas, Monografías, p. 259-275. Madrid.
  • Reguero, M.A. 1994b. Filogenia y clasificación de los Typotheria Zittel 1893 y Hegetotheria Simpson (Mammalia, Notoungulata). In Jornadas Argentinas de Mastozoología (SAREM), No. 9, Resúmenes, p. 92. Vaquerías, Córdoba.
  • Reguero, M.A. 1999. El problema de las relaciones sistemáticas y filogenéticas de los Typotheria y Hegetotheria (Mammalia, Notoungulata): análisis de los taxones de Patagonia de la Edad-mamífero Deseadense (Oligoceno). Tesis Doctoral (Inédito), Universidad de Buenos Aires, Departamento de Ciencias Biológicas, p. 1-301.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Protypotherium című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.