Premontrei templom (Nagyvárad)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Premontrei templom
műemlék
Vallásrómai katolikus egyház
EgyházmegyeNagyváradi római katolikus egyházmegye
Építési adatok
Építése1741
LMI-kódBH-II-m-A-01040
Elérhetőség
Település
Elhelyezkedése
Premontrei templom (Nagyvárad)
Premontrei templom
Premontrei templom
Pozíció Nagyvárad térképén
é. sz. 47° 03′ 36″, k. h. 21° 55′ 54″Koordináták: é. sz. 47° 03′ 36″, k. h. 21° 55′ 54″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Premontrei templom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A nagyváradi premontrei templom műemlékké nyilvánított épület Romániában, Bihar megyében. A romániai műemlékek jegyzékében a BH-II-m-A-01040 sorszámon szerepel.

Története[szerkesztés]

A két tornyú templom barokk stílusban épült, eredetileg a pálos rend építtette, a Fájdalmas Szűz tiszteletére felszentelve. A templom építési ideje az 1740 és 1772 közötti időre tehető.

II. József 1786-ban felszámolta a pálos rendet. A rend felszámolását követően a templomot raktárnak használták. 1808-ban kerül a premontrei rend birtokába.

1872-1874 között a rendház épületét jelentősen kibővítették, eklektikus stílusban alakították át. A kibővített épületben kapott helyet a nagyváradi főgimnázium, illetve a Királyi Jogakadémia is.

Nagyváradra először II. István király 1131-ben, még a rendalapító Szent Norbert életében telepített premontreieket, az úgynevezett Váradelőhegyi Konventbe, amely így nem csak a premontrei rend magyarországi anyakolostora, de az alapító király temetkezőhelye is lett.

A templomhoz tartozó kolostor a középkorban elpusztult, melynek helyét korábban a mai Kálvária-hegyen feltételezték, de az elmúlt években régészeti ásatások során egy magaslattal keletebbre, az egykori Szent István hegy platóján sikerült rábukkanni.

Leírása[szerkesztés]

A templom Nagyvárad Olaszi városrészében épült, szentélye délre néz. Az egyhajós, két homlokzati tornyos templomhoz nyugatról csatlakozik a rendház épülete. Homlokzatán a bejárat két oldalát toszkán háromnegyedes oszlopok határolják, amelyek az emeleten is megismétlődnek. Tornyait lapos sátortető borítja.

A templom belső terében korinthoszi fejezetes pillérpárok állnak, amelyek a süvegboltozatot tartják, amely a szentélyben is folytatódik. A szentély boltozatán gipszornamentika látható, négy sarkában négy alak, az ornamentika az orgonakarzat mellvédjén is megismétlődik.

A templomban a szerzetesek által faragott tölgyfapadok találhatók domborműves virágdíszekkel, de a templom értékes elemei a vakablakot eltakaró faragványok és az orgonakarzat rokokó rácsai is.

Korabeli oltárai nem maradtak fenn, a ma láthatók már a premontrei rend megrendelésére készültek, mellékoltárait 1808-ban állíttatták. A főoltárt a Fájdalmas Szűzanyának szentelték, melyet Mezey Lajos festett 1841-ben.

Hivatkozások[szerkesztés]

  • Nagyvárad, premontreiek temploma [1]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]