Philae (űrszonda)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Philae (régebbi nevén RoLand) az Európai Űrügynökség leszállóegysége mely a Rosetta űrszondán van elhelyezve. A tervek szerint 2014-ben fog leszállni a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösön. A leszállóegység nevét a Nílus Philae nevű szigetéről kapta, ahol egy obeliszket találtak, melyet a Rosette-i kővel együtt az egyiptomi hieroglifák megfejtéséhez használtak.

A tervezet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A tervek szerint a leszállóegység a hordozó szondáról leválás után "szabadeséssel", ballisztikus pályán közelíti meg üstököst, melynek felszínére végül leszáll. A felszínt érés során a visszapattanás veszélyének csökkentésére lábai tompítják az ütközést, egy a felszínbe lőtt szigonnyal pedig lehorgonyozza magát. Földi kommunikációra az elektromosenergia-igény csökkentésére átjátszóállomásként a keringő űrszondát fogja használni. A felszíni működés időtartamát legalább egy hétre tervezik, de a lehetőségektől függő több hónapos kibővített misszióra is fel van készítve.

A fő szerkezeti egység szénszál erősítésű műanyagból készült lemez, amely a mechanikai stabilitást szolgálja, melyhez egy hatszög alakú "szendvics"-csel van rögzítve a műszerek elhelyezésére szolgáló platform. Teljes tömege kb. 100 kg. A külső burkolatot az energiatermelő napelemek borítják.

A szonda eredetileg a 46P/Wirtanen üstökössel találkozott volna. Az Ariane 5 hordozórakéta egyik sikertelen indítása miatt vált szükségessé, hogy a kitűzött célt a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösre módosítsák. Az üstökös tömegéből adódó nagyobb ütközési sebesség miatt a leszállító szerkezetet (Landing Gear) módosítani kellett. A felbocsátási időpont és a cél módosításán kívül a misszió menete változatlan maradt.

Műszerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A leszállóegység hasznos terhe 10 tudományos műszer, melyek kb 26,7 kg-nyi össztömeggel a leszállóegység teljes tömegének csaknem harmadát teszik ki.

 • APXS (Alpha Proton X-ray Spectrometer = Alfa proton röntgen spektrométer) Az APXS a leszállóegység alatti felszín vegyi összetételét elemzi. A műszer a Mars Pathfinder APXS műszerének egy javított változata.
 • COSAC (The COmetary SAmpling and Composition ~ Üstökös mintavevő és elemző) A kombinált gázkromatográf és repülési időben működő tömegspektrométer elvégzi a felszíni minták elemzését, és meghatározza az illékony komponensek összetételét.
 • Ptolemy (Üstökösmag illanó anyagainak összetételét vizsgáló műszer)
 • ÇIVA (Comet Nucleus Infrared and Visible Analyzer= Üstökösmag infravörös és látható tartomány analizátor)
 • ROLIS (Rosetta Lander Imaging System=Rosetta leszállóegység kamera)
 • CONSERT (COmet Nucleus Sounding Experiment by Radiowave Transmission ~kb. Ütökösmag rádióhullám-terjedési kísérlet). A Consert radarja a Philae és a keringő egység által kibocsátott elektromágneses hullámok magon keresztüli terjedésének a vizsgálatával végzi a mag tomográfiáját, mellyel meghatározható az üstökösmag belső szerkezete és következtethetünk összetételére.
 • MUPUS (MUlti-PUrpose Sensors for Surface and Sub-Surface Science=Többcélú tudományos műszer az üstökös felszíni és felszín alatti tulajdonságainak vizsgálatára)
 • ROMAP (Rosetta Lander Magnetometer and Plasma Monitor=Rosetta leszállóegység magnetométer és plazmamonitor)
 • SESAME (Surface Electric Sounding and Acoustic Monitoring Experiment=Felszíni elektromos, hang- és akusztikus monitorozó kísérlet)
 • SD2 (The sampling, drilling and distribution subsystem=Mintavevő, fúró és elosztó alrendszer)

A misszió[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Philae küldetése, hogy baj nélkül leszálljon az üstökösmag felszínén, és adatokat küldjön az üstökös összetételéről. A Deep Impact szondától eltérően ez nem egy becsapódó egység. 2006-os ellenőrzés szerint a műszerekkel komoly probléma nem merült fel. A leszállóegység és néhány műszere a 2007. február 25-i Mars-megközelítés során működött először autonóm módon. A ÇIVA kamerarendszer néhány képet készített, miközben a többi műszer ki volt kapcsolva; a ROMAP méréseket végzett a Mars magnetoszférájában. A többi műszernek az elemzéshez közvetlen felszíni kontaktusra van szüksége, így ekkor ki voltak kapcsolva.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Philae_(spacecraft) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]