Peter Banks

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Peter Banks
Életrajzi adatok
Születési névPeter William Brockbanks
Született1947. július 15.
Barnet, London
Elhunyt2013. március 7. (65 évesen)
London
IskoláiBarnet and Southgate College
Pályafutás
MűfajokProgresszív rock
EgyüttesYes
The Syn
Flash
Hangszergitár
Tevékenység
  • bendzsós
  • gitáros
  • dalszerző

Peter Banks weboldala
SablonWikidataSegítség

Peter Banks, eredeti nevén Peter William Brockbanks (Barnet, Hertfordshire, 1947. július 15.London, 2013. március 7.[1]) angol zenész, a Yes eredeti gitárosa.

Gyerekkorában apja vett neki egy olcsó akusztikus gitárt. Peter hihetetlen érdeklődést tanúsított a hangszer iránt, emellett remekül játszott rajta. Később megtanult bendzsózni is.

Karrierje[szerkesztés]

Korai évei[szerkesztés]

Peter Banks akkor találkozott először Chris Squire-rel, mikor csatlakozott a The Syn-hez. Akkoriban az együttesben játszott az az Andrew Jackman (billentyűs hangszerek), aki később több Yes- és Squire-felvételt dolgozott át zenekarra. A The Syn 1967-ben megszűnt, de kiadtak két kislemezt.

1968-ban rövid ideig játszott a Neat Change-ben: 1 kislemez felvételén működött közre.

Squire csatlakozott barátaihoz, Clive Bailey gitároshoz és Bob Hagger doboshoz, akik a Mabel Greer's Toy Shop tagjai voltak. Banks is belépett az együttesbe egy rövid időre, majd távozott. Ezután jöttek az új tagok: Jon Anderson énekes, valamint Bill Bruford, aki Haggert váltotta fel. Bailey távoztával visszatért Banks, emellett a billentyűs posztra is érkezett egy ember Tony Kaye személyében. Az együttes nevet változtatott.

A Yes tagjaként[szerkesztés]

A megfelelő nevet keresve javasolta Banks, hogy legyen Yes (magyar jelentése: igen), ami egy nagyon rövid, pozitív szó. A többiek úgy gondolták, hogy átmeneti megoldásnak jó, de véglegesnek nem. Ma, közel 40 évvel később még mindig Yes-nek hívják az együttest.

Az Atlantic Records kiadó felfigyelt rájuk, majd 1969-ben szerződtette őket, és megkezdődtek az első stúdióalbum, a Yes munkálatai. A lemezen szerepelt a Beyond and Before című Mabel Greer dal, melynek társszerzője Bailey. Egy évvel később már a következő albumot (Time and a Word) szerették volna kiadni, de Jon és Chris azt akarta, hogy az öt zenészt mellett egy zenekar is részt vegyen a felvételeken. Az ötlet nem tetszett Banksnek, mivel a zenekar miatt neki (és a billentyűs Kaye-nek is) kevés szerepe jutott (egyes, általa előre kidolgozott gitárrészeket egyszerűen felváltották a húros hangszerek szólamai). Az album kibocsátása után egy turné következett; ekkor megkérték Banks-et, hogy hagyja el az együttest. Utolsó alkalommal 1970. április 18-án szerepelt a Yes-szel a The Luton College of Technology-ban.

Néhány forrás szerint Andersonnak elege volt abból, hogy a gitáros nem örül a zenekar jelenlétének, és megvádolta azzal, hogy túl "engedékeny" volt a legutóbbi felvételeken és koncerteken. Egy másik (véletlen) indíték a távozására az volt, hogy Anderson, Bruford és Squire elégedetlen volt menedzserük, Robert Flynn munkájával, aki pedig segített az együttesnek a szerződésben, bízott bennük – de ezt a tagok valamiért természetesnek tartották. Kaye finoman próbálta védeni a menedzsert, de Banks ezzel szemben árulásnak vélte a menedzser elküldését, és nagy mértékben helytelenítette. Banks és Flynn között azóta egy tartós barátság szövődött.

Egyéb együttesek, szólókarrierje[szerkesztés]

Az elmúlt években[szerkesztés]

1998-ban Geoff Downes-szal együtt fellépett a Yes-rajongók fesztiválján, a Yestivalon, majd rövid ideig együtt dolgoztak tovább. Felmerült az a – később elvetett – lehetőség, hogy Banks belép az Asiába. 2007. február 25-én a Rockszerviz Kiadó és a Yesterdays (együttes) meghívására Budapesten koncertezett Harmony In Diversity nevű zenekarával, mellyel kizárólag improvizatív zenét játszik.

Források[szerkesztés]

  1. Yes - Elhunyt az eredeti gitáros. [2016. március 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. január 15.)

További információk[szerkesztés]