Pam Grier

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pam Grier
SzületettPamela Suzette Grier
1949. május 26. (74 éves)[1][2][3][4][5]
Winston-Salem[6]
ÁlnevePam Grier
Állampolgárságaamerikai
Élettársa
Foglalkozása
  • filmszínész
  • televíziós színész
  • színházi színész
  • aikidoka
  • karatéka
  • színész
Iskolái
  • East High School
  • Metropolitan State University of Denver

Magassága173 cm
Színészi pályafutása
Aktív évek1970–

A Wikimédia Commons tartalmaz Pam Grier témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Pam Grier (született Pamela Suzette Grier) (Winston-Salem, Észak-Karolina, 1949. május 26. –) amerikai színésznő.

Az 1970-es évek elején forgatott filmekben a börtönviselt nőt alakító játékával, valamint a főszerepekben kizárólag afroamerikai színészeket felsorakoztató, úgynevezett „fekete filmekkel” (angolul blaxploitation) vált ismertté. Karrierje 1997-ben, Quentin Tarantino Jackie Brown című filmjének főszerepével indult újra, a filmben nyújtott alakításáért Golden Globe-díjra jelölték.

Életrajza[szerkesztés]

Grier Észak-Karolina államban, Winston-Salemben született. Édesanyja, Gwendolyn Sylvia háztartásbeli és ápoló volt, apja, Clarence Ransom Grier, az Amerikai Egyesült Államok légierejénél dolgozott, mint repülőgép szerelő. Az apja hivatása miatt a család sokszor kényszerült költözésre, végül a coloradoi Denverben telepedtek le. Mialatt Grier a denveri középiskolán tanult kisebb színpadi szerepeket vállalt, illetve egy szépségversenyen is indult, hogy a főiskolai tanulmányaihoz pénzt gyűjtsön.

Grier 1967-ben költözött Los Angelesbe, ahol kezdetben recepciós munkát kapott az AIP filmgyártó cégnél. Jack Hill, amerikai filmrendező fedezte fel, akinek a színésznő 1971-től számos filmjében játszott. A szép arcú és kifogástalan alakú Grier főszereplésével forgatott, erőszakos és szexualitástól fűtött jelenetekben bővelkedő filmek kasszasikerek lettek. A Coffy (1973) című filmjével ő lett az első afroamerikai akciófilm főhősnő. Grier hasonló karaktert játszott a Foxy Brown (1974), majd a Friday Foster és a Sheba, Baby (mindkettő 1975) filmekben is.

A „fekete filmek” leáldozása után a színésznő sok éven át csak kisebb szerepeket kapott, így például visszatérő szerepet a Miami Vice sorozatban 1985–1989 között. 1997-ben a Jackie Brown című film főszerepét kapta Quentin Tarantino rendezőtől. A filmrendező rajongott Grier 70-es évekbeli filmjeiért, ezért ajánlotta a szerepet a színésznőnek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 27.)
  2. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. FemBio database (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. Munzinger Personen (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 12.)

További információk[szerkesztés]