Paládicspuszta megállóhely

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paládicspuszta megállóhely
Cím
OrszágMagyarország
Hely2740 Abony
NévadóPaládicspuszta (geopolitikai egység)
UIC állomáskód5540501
Felhasználási területvasútállomás
Egyéb jellemzők
Része ennekMagyarország vasúti közlekedése
Szomszédos állomások
Időzónaközép-európai idő
Vasútvonalak
Elhelyezkedése
Paládicspuszta megállóhely (Pest vármegye)
Paládicspuszta megállóhely
Paládicspuszta megállóhely
Pozíció Pest vármegye térképén
é. sz. 47° 10′ 33″, k. h. 20° 05′ 36″Koordináták: é. sz. 47° 10′ 33″, k. h. 20° 05′ 36″
Térkép
SablonWikidataSegítség

Paládicspuszta megállóhely egy, már megszűnt vasúti megállóhely volt a Budapest–Cegléd–Szolnok-vasútvonalon, Abony és Szolnok között. Abony közigazgatási területén található, de majdnem pontosan a megyehatáron (Pest vármegye és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye határán; a vasútvonalat a megállóhely mellett keresztező földút vonala egybeesik a megyehatárral). A megállóhely hozzávetőleges szelvényszáma a jelenlegi szelvényezés szerint 941 volt, körülbelül 700 méterre nyugatra helyezkedett el a 4-es út külön szintű kereszteződésétől.

A megállóhelytől nem messze, nyíltvonali szakaszon történt az 1960-as évek egyik legsúlyosabb magyarországi vasúti balesete, melyben két szerelvény ütközése következtében 45 fő vesztette életét.

Története[szerkesztés]

A megállóhely létesítésének ideje nem ismert, az első olyan menetrend, amelyben ez a megállási hely már szerepel, az 1901-es kiadású menetrend (Paládics néven). Egy időben a megálló északi oldalán rakodóvágány is létezett, melyhez a második világháború előtt a báró Harkányi-féle keskeny nyomtávú lóvasút csatlakozott. Működő megállóhelyként említi az 1947-es kiadású menetrend is.

1963. december 24-én reggel 9 óra körül a megállóhely közelében (a 970-971-es szelvénynél) súlyos vasúti baleset történt, melyben egy, a Nyugati pályaudvarról Szentesre tartó karácsonyi mentesítő személyvonat, részben a rossz látási viszonyoknak is köszönhetően – de alapvetően emberi mulasztás miatt – belerohant egy álló tehervonatba. A szerelvény 13 kocsija közül csak négy maradt a síneken. A balesetben 45 fő vesztette életét, köztük 17 gyerek; a kórházi ellátást igénylő sérültek száma 30 fölötti volt.

A megállóhelyet 1969. június 1-jén 0.00 órától, menetrendváltáskor szüntették meg,[1] a szolnoki csomópont átépítése során, a megszűnésben minden bizonnyal kihasználatlanság is közrejátszott.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. MÁV Központi Irattár, AA.10409 sz. doboz 110399/1969 sz. Kecskéscsárda mh. és Paládicspuszta mh. megszüntetése c. ügyirat

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó oldalak[szerkesztés]

Paládicspusztai vasúti baleset

Külső hivatkozások[szerkesztés]