Pápai Petőfi Sándor Gimnázium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pápai Petőfi Sándor Gimnázium (Petőfi Sándor Secondary Grammar School)

Alapítva1948
NévadóPetőfi Sándor (ember)
Rövid névPSG
HelyMagyarország, Pápa
Korábbi neveiPetőfi Sándor Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola
Mottó"Mert petőfisnek lenni jó!"
Típusgimnázium
Oktatók száma30
Tanulólétszám~ 250
IgazgatóBognár Anita
OM-azonosító037172
Tagozatok3
Elérhetőség
Cím8500 Pápa, Várkert út 6.
Elhelyezkedése
Pápai Petőfi Sándor Gimnázium (Magyarország)
Pápai Petőfi Sándor Gimnázium
Pápai Petőfi Sándor Gimnázium
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 20′ 09″, k. h. 17° 28′ 17″Koordináták: é. sz. 47° 20′ 09″, k. h. 17° 28′ 17″
Térkép
A Pápai Petőfi Sándor Gimnázium weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Pápai Petőfi Sándor Gimnázium témájú médiaállományokat.

A Pápai Petőfi Sándor Gimnázium Pápa városának egyik közoktatási intézménye. Egyike a település 6 középiskolájának.

Történet[szerkesztés]

Az intézmény jogelődje az 1864-ben alapított, az irgalmasrend által csaknem 100 évig működő, Ranolder János nevét viselő Ranolder Intézet volt, leánylíceumként és óvónőképzőként. Az 1948-ban bekövetkező államosítással Zrínyi Ilona Állami Általános Leánygimnáziumként működött tovább, a zárda egykori épületében. 1952-től a Dunántúli református egyházkerület középiskolájának államosítása után, annak épületében, Petőfi Sándor Állami Általános Gimnázium néven folytatódott a tanítás, humán és reál tagozaton. A 60-as évektől az ezredfordulóig mezőgazdasági, majd egészségügyi szakképzés is folyt a középiskolában, ennek megfelelően Petőfi Sándor Gimnázium és Mezőgazdasági Szakközépiskola, majd Egészségügyi Szakközépiskola nevet viselt az intézmény.

A rendszerváltás lehetővé tette, hogy a református egyház gimnáziuma újra megkezdje működését, emiatt a PSG egy új épületben, a városközponttól északkeletre, az 1994-ben megépült új épületben végzi oktató munkáját.

Képzési formák[szerkesztés]

2021/22-es tanévig[szerkesztés]

  • magyar-angol két tanítási nyelvű tagozat: ötéves képzést nyújtó tagozat, mely előkészítő évvel indult, magas heti óraszámban oktatva az angolt, a későbbi, 4 éves képzésben pedig a földrajzot, matematikát és egyetemes történelmet, így lehetőséget nyújtva a nyelvvizsga és az idegen nyelvű érettségi megszerzésére;
  • emelt szintű német tagozat: négyéves képzést nyújtó tagozat, mely emelt óraszámban oktatta a német nyelvet;
  • emelt szintű természettudományi tagozat: négyéves képzést nyújtó tagozat, mely emelt óraszámban, csoportbontásban oktatta a természettudományi tantárgyakat.

2022/23-as tanévtől[szerkesztés]

  • magyar-angol két tanítási nyelvű tagozat;
  • nyelvi előkészítő évfolyamos emelt szintű német nemzetiségi tagozat: ötéves képzés, mely előkészítő évében magas heti óraszámban oktatja a németet, illetve német irodalom és német népismeret órákkal bővíti a tanulók ismereteit;
  • nyelvi előkészítő évfolyamos emelt szintű természettudományi tagozat: ötéves képzés, mely angol nyelvi előkészítővel indul, majd emelt óraszámban oktatja a biológiát, kémiát, fizikát és földrajzot.

Iskolai élet[szerkesztés]

Az iskola közösségi életéhez tartoznak többek között teremdíszítési versenyek, házibajnokságok, iskolanapok, sportnap, kirándulások.

a gimnázium épülete

Források[szerkesztés]