Oltári nő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oltári nő
(Runaway Bride)
1999-es amerikai film
RendezőGarry Marshall
ProducerTed Field
Tom Rosenberg
Scott Kroopf
Robert Cort
Vezető producer
  • David Madden
  • Gary Lucchesi
Műfaj
ForgatókönyvíróSara Parriott
Josann McGibbon
FőszerepbenJulia Roberts
Richard Gere
Joan Cusack
Héctor Elizondo
Rita Wilson
Paul Dooley
ZeneJames Newton Howard
OperatőrStuart Dryburgh
VágóBruce Green
Gyártás
GyártóParamount Pictures
Touchstone Pictures
Interscope Communications
Lakeshore Entertainment
OrszágUSA
Nyelvangol
Forgatási helyszínBaltimore
Játékidő116 perc
Költségvetés70 millió amerikai dollár
Forgalmazás
ForgalmazóParamount Pictures (Észak-Amerika)
Buena Vista International (Nemzetközi)
InterCom Zrt. (Magyarország)
BemutatóUSA 1999 július 30.
Magyarország 1999. november 11.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel309,5 millió $
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Oltári nő (eredeti cím: Runaway Bride) 1999-ben bemutatott romantikus filmvígjáték, melyet Garry Marshall rendezett. A főszerepben Julia Roberts és Richard Gere látható. A forgatókönyvet Sara Parriott és Josann McGibbon írta.

A filmet az Amerikai Egyesült Államokban 1999. július 30-án mutatták be, Magyarországon kevesebb mint négy hónappal később, november 11-én az InterCom Zrt. jóvoltából.

A Micsoda nő! (1990) után ez a második film, amelyben Gere és Roberts együtt szerepelnek. Általánosságban negatív értékeléseket kapott a kritikusoktól, azonban bevételi szempontból sikeres volt, világszerte összesen több mint 309 millió dolláros bevételt gyűjtött.

A történet egy riporterről (Gere) szól, akit megbíznak, hogy írjon egy sztorit egy menyasszonyról (Roberts), aki vőlegények sorát hagyta már az oltárnál.

Cselekmény[szerkesztés]

Maggie Carpenter (Julia Roberts) egy temperamentumos és vonzó fiatal nő, akinek már számos sikertelen komoly kapcsolata volt. Maggie, aki ideges a házasság miatt, számos vőlegényt hagyott maga után, akik az esküvőjük napján az oltárnál várták. Mindezeket videóra vették, ami Maggie-nek bulvár-hírnevet és „A menekülő menyasszony” kétes becenevet hozta meg.

Eközben New Yorkban Homer Eisenhower Graham (vagy „Ike”) (Richard Gere), rovatvezető cikket ír róla, amely számos ténybeli tévedést tartalmaz, amit egy férfi szolgáltatott neki, akivel egy bárban találkozott, és akiről Ike később megtudja, hogy Maggie egyik korábbi vőlegénye volt. Ike-ot kirúgják, mert nem ellenőrizte a forrását, de felkérik, hogy írjon egy alapos cikket Maggie-ről, hogy ezzel helyreállítsa a saját hírnevét.

Ike elutazik a Maryland-i Hale-be, ahol Maggie-t a családjával találja, aki negyedik házasságkötésére készül. A negyedik leendő vőlegény, Bob Kelly (Christopher Meloni) egy helyi középiskolai futballedző, aki sportanalógiákkal segíti Maggie-t az aggodalmai leküzdésében. Folyamatosan arra utal, hogy Maggie a gólvonalra koncentrál, utalva a közelgő esküvőjükre. Amikor Ike elkezdi járni a várost, hogy találkozzon a lány barátaival, családjával és korábbi vőlegényeivel, Maggie frusztrált lesz a hírtől, és úgy érzi, hogy a férfi megint félre fogja értelmezni a történetet.

Maggie elkezd együttműködni a történet megírásában, mivel abban érdekelt, hogy rávegye Ike-ot az igazság közzétételére, és egyre közelebb kerülnek egymáshoz, minél több időt töltenek együtt. A történethez végzett kutatásai során Ike rájön, hogy Maggie az éppen aktuális vőlegényjelölt érdekeihez igazítja az érdeklődési körét, hogy a vőlegényének kedvében járjon. Ezt Ike a tojásevési szokásaival szemlélteti, amely minden egyes vőlegényével változik.

A lány és Bob esküvő előtti ünnepségén Ike megvédi Maggie-t a nyilvános gúnyolódástól, amit a családja és a vendégek részéről kezd kapni, és a Maggie a szégyenérzet miatt elmegy. Ike ezután odakint szembesíti Maggie-t a párkapcsolataira vonatkozó felismeréseivel.

Az esküvői próba alatt Bob megpróbálja Maggie esküvői aggodalmait azzal csillapítani, hogy végigkíséri az oltárhoz. Ike az oltárnál áll, és a vőlegény szerepét játssza. Miután Bob az oltárhoz vezeti a lányt, Ike és Maggie szenvedélyes csókot váltanak, és bevallják egymásnak az érzéseiket. Bob bosszankodik, féltékeny lesz, és arcon vágja Ike-ot, mielőtt kiviharzik a templomból. Ezt követően Ike azt javasolja, hogy ő és Maggie házasodjanak össze, mivel az esküvőt már megszervezték. Az esküvőn Ike megfogadja Bob tanácsát, és szemkontaktust tart Maggie-vel, hogy megnyugtassa őt, miközben az oltárhoz megy. Egy fényképezőgép villanása azonban megtöri a koncentrációt, Maggie hirtelen megijed és elmenekül. Ike üldözőbe veszi, de a lány egy FedEx teherautóval elszökik.

Ike visszatér New Yorkba, Maggie pedig megpróbálja felfedezni önmagát, például különböző tojáskészítési módokat próbál ki, és közben a saját maga által tervezett világítási terveit New York-i boltokban kínálja eladásra.

Egyik este váratlanul felbukkan Ike lakásánál, ahol a lány a macskájával, Italicával barátkozik. Maggie ekkor elmagyarázza, hogy eddig azért menekült, mert minden más pasi, akivel eljegyezte magát, csak az általa kreált elképzeléssel volt eljegyezve, nem pedig a valódi énjével. Ike-tól azonban azért menekült, mert bár ő valóban megértette őt, ő, Maggie nem értette meg önmagát. Éppen azelőtt „adta le” a futócipőjét, hogy „megkérte” volna Ike kezét. Ike eltakarja a szemét, de Maggie kitart.

Kettejüket egy zártkörű szertartás keretében, de kint, a szabadban, egy dombon adják össze, elkerülve a nagy ceremóniákat, amelyekről Maggie megjegyzi, hogy igazából sosem szerette őket. A végén lóháton lovagolnak el, miközben Hale-ben és New Yorkban mindenki (akit Ike és Maggie családja telefonon videoüzenetben értesített) ünnepli, hogy Maggie végre férjhez ment.

A stáblista utáni jelenetben Maggie és Ike a hóban bolondoznak, ami azt jelzi, hogy a kapcsolatuk az esküvőjük után is tart.

Szereplők[szerkesztés]

(Zárójelben a magyar hangok feltünteve)[1]

Számlista[szerkesztés]

# CímElőadóművész Hossz
1. I Still Haven't Found What I'm Looking ForU2 4:40
2. Ready to RunDixie Chicks 3:52
3. I Love YouMartina McBride 2:54
4. ManeaterHall & Oates 4:32
5. From My Head to My HeartEvan and Jaron 3:13
6. Blue Eyes BlueEric Clapton 4:42
7. And That's What HurtsHall & Oates 4:03
8. Never Saw Blue Like ThatShawn Colvin 4:39
9. You Can't Hurry LoveDixie Chicks 3:07
10. You Sang to MeMarc Anthony 5:26
11. You're the Only One for MeAllure 4:04
12. Before I Fall in LoveCoCo Lee 3:44
13. Where Were You (On Our Wedding Day)?Billy Joel 1:59
14. It Never Entered My MindMiles Davis 4:02
54:57
  • A filmzene 1999. augusztus 20-án a Billboard 200-as listáján a 4. helyen végzett.[2]
  • A zeneszámok és a kreditek a Discogs,[3] az AllMusic,[4] és az album jegyzeteiből származnak.

Filmkészítés[szerkesztés]

A filmen több mint egy évtizeden át dolgoztak. A színészek különböző időpontokban csatlakoztak: Anjelica Huston, Mary Steenburgen, Lorraine Bracco, Geena Davis, Demi Moore, Sandra Bullock, Ellen DeGeneres, Téa Leoni (Maggie szerepéért); Christopher Walken, Harrison Ford, Mel Gibson, Michael Douglas (Ike szerepéért) és Ben Affleck (Bob szerepéért). A rendező Michael Hoffman volt. A filmben számos visszautalás van Roberts és Gere korábbi munkájára, a Micsoda nő!-re. Ezek közé az utalások közé tartozott az áruházi jelenet átformálása, ahol megakadályozták, hogy megvegye a ruhákat. Az forgatókönyvírók Elaine May és Leslie Dixon nem használták fel az átírásokat.[5]

Coco Lee adta elő a „Before I Fall in Love” című főcímdalt.

Bevétel[szerkesztés]

A filmet 1999. július 30-án mutatták be, a nyitónapján 12 millió dollárt keresett.[6] A nyitóhétvégén az Oltári nő 35,1 millió dollárral az első helyen végzett.[7]

A film a bemutató végére az Egyesült Államokban és Kanadában 152,3 millió dolláros, nemzetközi szinten pedig 157,2 millió dolláros bevételt ért el, így világszerte összesen 309,5 millió dollárt termelt.[8]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Runaway Bride (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. június 13.)
  2. Runaway Bride Soundtrack. Billboard. (Hozzáférés: 2021. május 15.)
  3. Discogs Credits. Discogs. (Hozzáférés: 2021. május 15.)
  4. AllMusic Credits. AllMusic. (Hozzáférés: 2021. május 15.)
  5. 'Bride's' Long, Long Path to the Altar”, Los Angeles Times (Hozzáférés: 2012. június 2.) 
  6. Witch Chases 'Bride'”, Los Angeles Times (Hozzáférés: 2012. június 2.) 
  7. Weekend Box Office Results for July 30-August 1, 1999. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2012. július 5.)
  8. Runaway Bride (1999). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2012. július 5.)

További információk[szerkesztés]