Micsoda nő!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Micsoda nő!
(Pretty Woman)
1990-es amerikai film
RendezőGarry Marshall
ProducerLaura Ziskin
AlapműRaja Gosnell
Priscilla Nedd
Műfaj
ForgatókönyvíróJ. F Lawton
FőszerepbenJulia Roberts
Richard Gere
Héctor Elizondo
ZeneJames Newton Howard
OperatőrCharles Minsky
Vágó
  • Raja Gosnell
  • Priscilla Nedd-Friendly
DíszlettervezőAlbert Brenner
Gyártás
GyártóTouchstone Pictures
Silver Screen Partners IV
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő119 perc
Költségvetés14 millió dollár
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Touchstone Pictures
Magyarország InterCom Zrt.
BemutatóUSA 1990. március 23.
Magyarország 1990. augusztus 9.
Korhatár16 III. kategória (F/6930/J)
Bevétel463 millió dollár
További információk
SablonWikidataSegítség

A Micsoda nő! (eredeti cím: Pretty Woman) 1990-ben bemutatott amerikai romantikus vígjáték Garry Marshall rendezésében. Főszereplői Julia Roberts és Richard Gere.

Az 1990-es évek egyik legnagyobb bevételét produkáló mozija.

A film Julia Robertsnek a legjobb női szereplő Oscar-díj-jelölést, a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-díjat, világhírt, és ezzel együtt újabb sikeres filmszerepeket hozott.

Rövid történet[szerkesztés]

Egy jóképű üzletember és a Los Angeles utcáin dolgozó, kezdő prostituált szerelmi története.

Cselekmény[szerkesztés]

Edward Lewis sikeres, gazdag, jóképű üzletember Los Angelesben, a Hollywood Boulevardon autózik egy barátjától kölcsönvett Lotusszal, a szállodájába szeretne eljutni. Miközben a kocsi váltójával viaskodik, egy, az út szélén álló csinos prostituált megy oda hozzá, Edward tőle kér útbaigazítást. A lány 10$-ért vállalja az idegenvezetést. Viviannek nagyon tetszik az autó, és jobban is ért hozzá, mint a férfi, ezért az átadja neki a kormányt. Edward a hotel előtt elbúcsúzik a lánytól, majd mégis megkéri, töltse vele az éjszakát.

Vivian útbaigazítja a férfit

Másnap Edward üzleti vacsorára megy, ahol James Morse cégtulajdonossal és unokájával találkozik. A cégüket fel szeretné vásárolni, majd feldarabolni és eladni. Üzlettársa azt tanácsolja neki, hogy az este kötetlenebb hangulata érdekében női társasággal érkezzen. A férfi felkéri Viviant, hogy további egy hétig – a városban tartózkodása idejéig – maradjon vele. Mindezért 3000 dollárt fizet neki, és állja további költségeit is. Odaadja Viviannek a hitelkártyáját, hogy estére szerezzen be magának megfelelő ruhákat. A lány bevásárló körútra indul a híres Rodeo Drive-ra, de ruházata miatt mindenhonnan kinézik, és nem hajlandóak kiszolgálni. Csalódottan tér vissza a szállodába, ahol a hotel igazgatója, Bernard Thompson várja. Megkéri, hogy amennyiben nincs keresnivalója a szállodában, hagyja el azt. Vivian elmondja Bernardnak Mr. Lewis kívánságát. A férfi segít a lánynak a ruhavásárlásban, és még rövid etikett leckét is ad neki. Edward este szinte rá sem ismer a nőre. Az üzleti vacsora oldott hangulatban kezdődik, de mivel a két üzletember nem tud megfelelő alkut kötni, Morse és unokája távozik.

Vivian úrihölgyként

Másnap Edward elkísérni Viviant vásárolni. Az üzletekben az eladók körülrajongják a lányt, mivel a férfi előre leszögezi, hogy nagy pénzösszeget fognak otthagyni. Edward magára hagyja Viviant, aki folytatja a vásárlást, és teljesen új nőként tér vissza a szállodába. Éjszaka a férfi egyre jobban megnyílik Vivian előtt, sokat beszélgetnek.

A következő közös program egy lovaspóló verseny – üzleti érdekből –, amin Morse fia is részt vesz. Edward bemutatja Viviant barátjának, cége jogászának, Phillipnek. Miután Phillip aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy Vivian kellemesen elbeszélget Morse fiával, ipari kémkedéssel vádolja a lányt. Erre Edward bevallja, hogy Vivian egy prostituált, akit néhány nappal azelőtt szedett fel az utcán. Phillip ezután szinte rögtön ajánlatot is tesz a nőnek. Vivian számon kéri Edwardon, hogy miért árulta el kilétét Phillipnek. A lány megalázónak tartja a helyzetet, ezért ott akarja hagyni a férfit, de az utána megy és bocsánatot kér tőle.

Edward meglepetésként repülővel a San Franciscó-i operába viszi Viviant, ahol a Traviatát nézik meg. A lánynak csodás élmény a darab.

Másnap a férfi Vivian unszolására – szokásától eltérően – szabadnapot vesz ki, amit a lánnyal tölt a városban.

A férfi egyre kevésbé akar elválni a lánytól. Az utolsó nap reggelén Edward felajánlja neki, hogy vesz Viviannek egy lakást és eltartja őt. A lány azonban ezt visszautasítja, ő ennél többre vágyik. Azt szeretné, hogy a férfi tündérmesébe illő, romantikus módon mentse meg őt helyzetéből.

A Morse-szal történő tárgyalás során Edward új elhatározásra jut, ezúttal nem feldarabolni akarja a céget – mint azt korábban tette volna –, hanem megmenteni a csődtől. Phillip nagyon feldühödik, és felkeresi Edwardot a lakosztályában, ám csak Viviant találja ott. Phillip tudja, hogy Edward a lány miatt változtatta meg döntését, dühöngve rá akarja erőszakolni magát Vivianre. Ekkor toppan be Edward, aki lerángatja Phillipet a nőről, és kidobja.

Az utolsó este Edward újra elmondja ajánlatát, amit Vivian megint visszautasít, és visszamegy lakótársnőjéhez, a szintén prostituált Cicához. Vivian elhatározza, hogy feladja korábbi életét, elköltözik San Franciscóba, és továbbtanul.

Edward eközben kijelentkezik a szállodából. Bernard, a kedves igazgató utal rá, hogy Viviant ugyanaz a sofőr vitte haza, aki őt is elfuvarozza a repülőtérre.

Vivian az ablakból hallja felcsendülni a Traviata egyik dalát, és kinézve látja, hogy Edward a fehér limuzinnal, virágcsokorral és esernyőjét kardként a kezében tartva megérkezik, majd felmászva a tűzlétrán megmenti a lányt – a toronyba zárt mesebeli hercegnő lovagjához hasonlóan. A tündérmese valóra válik.

Szereplők[szerkesztés]

További magyar hangok: Balázsi Gyula, Benkő Péter, Gyabronka József, Kovács István, Wohlmuth István

Szereplőválogatás[szerkesztés]

A válogatás igen hosszadalmas folyamat volt. Edward szerepére elsősorban Christopher Reeve és Al Pacino került szóba.[1] Julia Roberts sem volt az első Garry Marshall rendező listáján: akkoriban még nem volt ismert a hollywoodi körökben, és a mozi gyártója, a Disney sem támogatta (ők egyébként Meg Ryant szerették volna Vivian szerepére). A forgatókönyvet azonban számos színésznő visszaadta (többek között: Daryl Hannah, Sandra Bullock, Winona Ryder (őt a rendező találta túl fiatalnak), Jodie Foster, Uma Thurman, Sarah Jessica Parker, Brooke Shields (őt a rendező rúgta ki), Kim Basinger, Geena Davis, Diane Lane, Heather Locklear, Sharon Stone, Michelle Pfeiffer, Rosanna Arquette), mert nem bíztak a tündérmesébe hajló történet sikerében, vagy egyszerűen női szemmel megalázónak ítélték.[2][2][3]

Forgatás[szerkesztés]

A Micsoda nő! költségvetését nem korlátozta a Disney, így a mozi nagy részét Los Angelesben, Beverly Hillsen forgatták. A Beverly Wilshire szálloda belső felvételeit az azóta lebontott Ambassor Hotelben vették filmre.

Edward eredetileg Ferrarit, vagy Porschét vezetett volna, de a termékelhelyezést mindkét márka visszautasította, mert nem szerették volna, ha autóikat a prostitúcióval kapcsolná össze a nézőközönség. A Lotus azonban felfedezte a filmben rejtő reklámértéket, és egy Silver 1989,5 Esprit SE-t ajánlott fel, amit később el is adott. A cég számításai bejöttek, értékesítései 1990 és 1991 között megháromszorozódtak.[4]

A forgatás 1989. július 24-én kezdődött és 1989. október 18-ig tartott. A költségvetési keret hiányában a filmezés nyugodt tempóban haladhatott, nem voltak szoros határidőkhöz kötve.

Érdekességek[szerkesztés]

  • Abban a jelenetben, mikor Vivian a földön fekve az I love Lucy-t nézi a tévében, Julia nem tudott valódi nevetést produkálni, ezért a rendező (kamerákon kívül) megcsiklandozta Julia lábát, a nevetését felvették, majd később ezt vágták a filmbeli jelenet alá.[4]
  • Edward lakosztályába érkezve Vivian megkapja fizetségét a férfitól, amit csizmájába csúsztat, de amikor később azt leveszi, a pénz már nincs sehol.
  • A filmzene-album az 1990-es évek egyik legsikeresebb lemeze volt.
  • A szállodaigazgatót játszó Héctor Elizondo a rendező kabalája, minden filmjében szerepelteti.
  • Amikor Edward operába viszi Vivian-t, Giuseppe Verdi La Traviata című darabját nézik meg, ami egy jólelkű prostituált és egy jól szituált úriember szerelmét meséli el. Vivian nem érti a szöveget, mert azt olasz nyelven adják elő, de elsírja magát a történeten.
  • A film eredeti címe 3000$ lett volna.[5] Edward ennyit fizetett Viviannek a vele töltött hétért.
  • A film kezdetben drámának indult, amiben a New Yorkban élő prostituáltak helyzetét szerették volna bemutatni, mélyebb témákat is érintve.[4]
  • A zongoradarabot, amit Richard Gere karaktere játszik el a szálloda halljában, Gere szerezte és valóban ő is adta elő.

Bevételek[szerkesztés]

A mozi a nyitó hétvégén több mint 11 millió dollár bevételt hozott.[6] Az összbevétel 463 millió dollár felett van. A Micsoda nő! lett az USA-ban az év negyedik legnagyobb bevételét hozó filmje, világszerte pedig a harmadik.[7][8][9]

Kritikák[szerkesztés]

A film a nézők körében nagy sikert aratott, de a hozzáértők vegyes kritikákkal illették. Owen Gleiberman húsz évvel az Entertainment Weeklyben megjelent bírálatát követően bevallotta, hogy felülvizsgálta korábbi cikkét, és belátja, tévedett.[10]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Oscar-díj (1991)
  • jelölés: legjobb női főszereplő – Julia Roberts
Golden Globe-díj (1991)
  • díj: legjobb színésznő – zenés film és vígjáték kategória – Julia Roberts
  • jelölés: legjobb férfi mellékszereplő – Hector Elizondo
  • jelölés: legjobb színész – zenés film és vígjáték – Richard * Gere
  • jelölés: legjobb film – zenés film és vígjáték
BAFTA-díj (1991)
  • jelölés: legjobb film – Steven Reuther, Arnon Milchan, Garry Marshall
  • jelölés: legjobb eredeti forgatókönyv – J.F. Lawton
  • jelölés: legjobb jelmeztervezés – Marilyn Vance
  • jelölés: legjobb női alakítás – Julia Roberts

Zene[szerkesztés]

A Micsoda nő!-ben elhangzó dalok rendkívül sikeresek lettek. Az „Oh, Pretty Woman” című Roy Orbison dal (1964) inspirálta a film címét. Roxette „It must have been love”-ja 1990 júniusában elérte a toplista első helyét.[11] A filmben felhangzik még a Red Hot Chili Peppers „Show me your soul” című száma is.

A La Traviata opera egy darabja a film végén megismétlődik.

Elhangzó dalok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Al Pacino interview by Larry King transcript”, CNN 
  2. a b Darly Hannah pleased to decline Pretty Woman
  3. Boris Kachka (2005. december 4.). „Lone Star. Jennifer Jason Leigh plays an extroverted striver in Abigail’s Party. Now, that’s a stretch.”, 2. o, Kiadó: New York Media Holdings, LLC..  
  4. a b c  Pretty Woman: 15th anniversary (DVD). Buena Vista Home Entertainment, Touchstone.
  5. Stewart, James B. DisneyWar. New York: Simon & Schuster, 110. o. (2005) 
  6. Pretty Woman (1990) - Weekend Box Office”, Box Office Mojo, Amazon.com (Hozzáférés ideje: 2009. szeptember 29.) 
  7. Pretty Woman (1990)”, Box Office Mojo, Amazon.com (Hozzáférés ideje: 2009. szeptember 29.) 
  8. 1990 Yearly Box Office Results”, Box Office Mojo, Amazon.com (Hozzáférés ideje: 2009. szeptember 29.) 
  9. 1990 Yearly Box Office Results”, Box Office Mojo, Amazon.com (Hozzáférés ideje: 2009. szeptember 29.) 
  10. Gleiberman, Owen: 'Pretty Woman': 20 years after my most infamous review (yes, I gave it a D), here's my mea culpa -- and also my defense. Entertainment Weekly. Entertainment Weekly. (Hozzáférés: 2011. július 15.)
  11. Pretty Woman's soundtrack RIAA multi platinum award. www.riaa.com. (Hozzáférés: 2009. október 12.)

További információk[szerkesztés]