Olivier Blanchard

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Olivier Blanchard

Olivier Jean Blanchard (Amiens, Franciaország, 1948. december 27. –) a Nemzetközi Valutaalap jelenlegi vezető közgazdásza 2008. szeptember 1. óta. Emellett a Közgazdaságtan Professzora a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT), habár távozófélben van.

Ph.D. minősítését Közgazdaságtan szakterületen szerezte 1977-ben a MIT-n. A Harvard Egyetemen tanított 1977 és 1983 között, majd professzorként visszatért a MIT-re. 1998 és 2003 között az egyetem Közgazdaságtani Tanszékének elnökeként tevékenykedett. A Fed bostoni és New York-i fiókjának tanácsadója (1995, illetve 2004 óta).

Nemcsak a makroökonómia területén publikált számos tanulmányt, hanem tankönyveket is írt (egyaránt aktív és végzett) hallgatók számára (ideértve a rendkívül népszerű azonos nevű Makroökönómiá-t is). A yorki egyetem csak egy a sok felsőoktatási intézmény közül, ahol manapság is ez a könyv szolgál az emelt szintű makroökonómiai tananyag alapjául.

Blanchard házas, felesége Noelle, három lányuk Serena, Marie és Giulia.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Olivier Blanchard című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]