Obiang Nguema elnök nemzetközi repülőtér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Obiang Nguema elnök nemzetközi repülőtér
IATA: GEM  ICAO: FGMY
Adatok
ElhelyezkedésMengomeyén
Egyenlítői-Guinea Egyenlítői-Guinea
Kiszolgált városMongomo
Megnyitás2012. október 12.
ÜzemeltetőAeropuertos De Guinea Ecuatorial (ADGE)
Tszf. magasság653 m
Futópályák
IrányHosszBurkolat
18/363000 maszfalt
Elhelyezkedése
Obiang Nguema elnök nemzetközi repülőtér (Egyenlítői-Guinea)
Obiang Nguema elnök nemzetközi repülőtér
Obiang Nguema elnök nemzetközi repülőtér
Pozíció Egyenlítői-Guinea térképén
é. sz. 1° 41′ 24″, k. h. 11° 01′ 26″Koordináták: é. sz. 1° 41′ 24″, k. h. 11° 01′ 26″
Térkép
SablonWikidataSegítség

Az Obiang Nguema elnök nemzetközi repülőtér (IATA: GEM, ICAO: FGMY) egy nemzetközi repülőtér, ami Mengomeyén városától egy kilométerre délnyugatra, Egyenlítői-Guineában található. A repülőtér Teodoro Obiang Nguema Mbasogo nevét viseli, aki 1979 óta Egyenlítői-Guinea elnöke.

A repülőtér az ország egyik legújabb repülőtere, és az ötödik nemzetközi repülőtér, amely Egyenlítői-Guineában található, és az ország földrajzilag elszigetelt területeit, például Annobónt és Coriscót hivatott összekötni a főbb városokkal.[1]

Története[szerkesztés]

Az új repülőtér építése 72 hónapig tartott, és teljes egészében az Egyenlítői-Guinea kormánya finanszírozta. Az építkezés több mint 190 milliárd frankba került. Ez az egyike a számos közelmúltbeli kormányzati kezdeményezésnek, amelyek célja a gazdasági és infrastrukturális fejlődés támogatása az egész régióban.

A repülőteret Egyenlítői-Guinea függetlenségének napján, 2012. október 12-én adták át. A megnyitón Obiang Nguema Mbasogo elnök és felesége, Constancia Mangue vett részt, és a függetlenségi ünnepségek díszvendégeként jelen volt a São Tomé és Príncipe elnöke, Manuel Pinto da Costa. Az avatáson Fausto Abeso Fuma polgári repülésügyi miniszter azt állította, hogy az új repülőtér nem csak Egyenlítői-Guinea, hanem egész Közép-Afrika legjobban felszerelt repülőtere.

Létesítmények[szerkesztés]

A repülőtér 660 méter magasan fekszik, leghosszabb futópályája 3000 méter hosszú, amely nem tartalmazza a 36-os futópálya 270 méterrel eltolt küszöbét. A kifutópálya egy Boeing 747-400-as repülőgép fogadására is alkalmas.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Equatorial Guinea Marks National Day With Inauguration Of 5Th International Airport (angol nyelven). CAPA - Centre for Aviation. (Hozzáférés: 2022. február 8.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a President Obiang Nguema International Airport című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]