OBO Bettermann Hungary

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
OBO Bettermann Hungary Kft.
JelmondatThink connected.
Típus
  • üzleti vállalkozás
  • vállalkozás
Alapítva1993
SzékhelyBugyi, Magyarország
VezetőkUlrich L. Bettermann, tulajdonos Hernádi Lajos, ügyvezető
IparágVillamos szerelési anyagok gyártása és forgalmazása
FormaKorlátolt felelősségű társaság
TermékekKábeltartó és hordozó rendszerek, rögzítéstechnikai, valamint túlfeszültség- és villámvédelmi termékek gyártása
Alkalmazottak számakb. 1300 fő (2021)
AnyavállalataOBO Bettermann GmbH & Co. KG

Magyar cégjegyzékszám13-09-096185
Az OBO Bettermann Hungary Kft. weboldala
SablonWikidataSegítség

Az OBO Bettermann villamos szerelési anyagok gyártásával és forgalmazásával foglalkozó vállalatcsoport, amelynek székhelye Mendenben Németország észak-vesztfáliai tartományában található. A magyar leányvállalat 30 éve működik a Bugyi nagyközség melletti ipari parkban és jelenleg mintegy 1 300 alkalmazottat foglalkoztat, a térség jelentős gazdasági szereplőjeként és munkaadójaként.

Az OBO márkanév a fémdübelt szimbolizálja, az elnevezés a német „Ohne BOhren” (jelentése: fúrás nélkül) kifejezésből ered.

Az anyavállalat története[szerkesztés]

A mezőgazdasági vállalkozó Franz Bettermann 1911-ben megalapítja présüzemét a Menden melletti Hüingsenben, ahol két kollégájával rögzítéstechnikai termékek gyártásával foglalkoznak. 1932-ben a hőre lágyuló és hőre keményedő műanyagtermékek előállításával bővítik a termékpalettát. Franz Bettermann röviddel a második világháború kitörése előtt már több mint 240 munkatársat foglalkoztat. 1936-ban szabadalmi okiratot kap a sorolható bilincs feltalálásáért a Német Birodalom Szabadalmi Hivatalától.

A háborús évek alatt az alapító átszervezi az addigi egyszemélyes vállalkozását és négy fiát (Franz, Johann, Ernst, Hubert) üzlettársakká nevezi ki. Az üzletvezetést 1944-ben, 65 éves korában adja át gyermekeinek.

Ugyanabban az évben a tüzérségi ágyúzás a gyárat szinte teljes egészében lerombolja. A cég alkalmazottai és a harcmezőről hazatérő katonák azonban 1945-ben nekilátnak az üzem újjáépítésének. Szerencsére a géppark jelentős részét még időben leszerelik, és biztonságos helyre menekítik.

Ebből az időszakból származik az 1952-ben megszületett OBO márkanév,[1] amely a cég új találmányára, a fémdübelre vonatkozó rövidítés. Az új fémdübel legfőbb előnye, hogy szerelése fúrás nélkül „ohne bohren“ történik. A vállalat vezetői 1957-ben megvásárolják az 1827-ben alapított Neuwalzwerk bösperdei üzemét. A vállalkozás létszáma ebben az időben már közel 400 fő. A termékkínálat a kábel és vezetéktartó rendszerekkel tovább bővül. 1959-től világszerte a szereléstechnika szimbólumává válik az OBO emberke.[2]

1968-ban lesz a cég vezetője Ulrich L. Bettermann, aki a harmadik generáció képviselőjeként kerül a vállalat élére. Az első leányvállalatot[3] 1986-ban alapítják meg Svájcban, valamint további telephelyeket építenek ki Németország szerte. Ulrich L. Bettermann 1999-ben a tulajdonosi rész 48%-át adja oda két fiának, így már a negyedik generáció is aktívan bekapcsolódik a cég életébe. Jelenleg az OBO Bettermann GmbH és Co. KG cég vezetése Ulrich Bettermann és Andreas Bettermann kezében van. Thomas Bettermann a svájci leányvállalat ügyvezetője.

Időközben az OBO Bettermann cégcsoport 4 000 dolgozót foglalkoztat világszerte, ebből kb. 1 000 fő a cég székhelyén, Mendenben dolgozik és 30.000 terméket gyártanak.

Az OBO Bettermann 2011. május 11-én ünnepelte a 100. születésnapját.[4]

Az OBO 40 leányvállalattal képviselteti magát több mint 60 országban,[5] és a következő országokban gyártja termékeit: Németországban, Magyarországon, Brazíliában, Dél-Afrikában, Svájcban, Indiában és Oroszországban.

Termékválaszték[szerkesztés]

Az OBO 30 000 terméke[6] hét stratégiai termékcsoportba sorolható, mely a cégfilozófia egyik lényeges elemét, a rendszerekben gondolkodást fejezi ki.

VBS – Összekötő- és rögzítőrendszerek[szerkesztés]

A termékválaszték a kötődobozoktól, a műanyag és fém rögzítőbilincseken, tartókapcsokon, csőrendszereken keresztül egészen a szegekig, csavarokig, dübelekig és sínrendszerekig terjed.

TBS – Túlfeszültség- és villámvédelmi rendszerek[szerkesztés]

Ez a rendszer megoldást nyújthat megbízható és komplex védelmi rendszerek kiépítéséhez, amelyekhez szükség van villámvédelemre, túlfeszültség-védelemre, potenciálkiegyenlítésre és földelésre egyaránt.

KTS – Kábeltartó rendszerek[szerkesztés]

A termékkínálat az egyszerű profilsínektől a kábellétrákon és kábelhágcsókon át az innovatív kábeltálcákig terjed, amelyek gyorsan összeszerelhetők.

BSS – Tűzvédelmi rendszerek[szerkesztés]

A tűzvédelmi rendszerek részét képezik többek között a különböző tűzterjedésgátló vakolatok, habok, párnák, csőmandzsetták és tűzgátak.

LFS – Vezetékcsatornák[szerkesztés]

A vezetékcsatorna termékcsoport elemei készülhetnek műanyagból vagy fémből. A rendszer széles választékban tartalmaz fali, mennyezeti, vezeték- és parapet-csatornákat, médiaoszlopokat.

EGS – Beépíthető szerelvények[szerkesztés]

A beépíthető szerelvények gerincét képező Modul 45 rendszer univerzálisan használható: parapet-csatornákban, padló alatti rendszerekben, installációs oszlopokban, továbbá vakolat alatti és üreges falakba történő szerelésnél egyaránt.

UFS – Padló alatti rendszerek[szerkesztés]

A padló alatti rendszereket padlócsatornák és csatlakozódobozok alkotják, melyek gyártása jelenleg kizárólag Magyarországon történik.

Az OBO ipari parkjának látképe Bugyin

Az OBO Magyarországon[szerkesztés]

A cégcsoport egyik legjelentősebb leányvállalata a megalapításának 30 éves jubileumát 2023-ban ünneplő OBO Bettermann Hungary Kft. Az OBO-nál a termelési folyamatok három jól elkülönített területre oszthatók. Ezek a fémmegmunkálás, műanyaggyártás, valamint az elektronika. A magyarországi gyártóbázison mindhárom szegmens képviselteti magát. A nagy rakterű csarnokok pedig lehetővé teszik a kész-, valamint a félkész termékek nagy mennyiségű raktározását. Az OBO Bettermann Hungary Kft. mára a cégcsoport délkelet-európai gyártási és logisztikai központjává vált.

Története[szerkesztés]

  • 1993: A magyarországi OBO képviselet alapítása Budapesten
  • 1996: A vállalat barnamezős beruházásként megvásárolja a Budapesttől 30 km-re fekvő Bugyi nagyközségben a mintegy 20 hektáros mai telephelyét
Az új logisztikai csarnok polcai között
  • 1997: Mind a kereskedelem, mind a termék előállítás beköltözik az újjáépített telephelyre
  • 2001: Elkészül az új, 10 000 m² alapterületű gyártócsarnok a fémipari termékgyártás számára
  • 2003: Megindul Bugyin Közép-Európa legmodernebb tűzihorganyzó üzemének beruházása
  • 2010: Összességében 12 700 m² alapterületű gyártócsarnokok kerülnek átadásra a műanyaggyártás számára
  • 2012: Az irodaház korszerűsítése, napelemekkel és napkollektorokkal való ellátása
  • 2013: 20 éves az OBO Bettermann[7] Magyarországon. A jubileumi évben kerül sor a 10000 m²-es új logisztikai központ[8] hivatalos átadására is. Az év második felében az ipari park területén megkezdődik az új termelési raktár építése.
  • 2014: A szerszám- és karbantartó üzem korszerűsítése, bővítése
  • 2017: Megépül az OBO Európa Forum Bemutató- és Oktatóközpont, valamint az új 10 000 m² alapterületű gyártócsarnok
  • 2018: A magyarországi OBO Bettermann vállalatcsoport alapításának 25. évfordulóját ünnepli
  • 2019: Önálló gyártócsarnok épül az elektronikai termékgyártás részére
  • 2021: Új 8.300 m² alapterületű – elsősorban a műanyag fröccsöntés számára épülő – csarnoképület építése, a horganyzó üzem és a logisztikai csarnok kibővítése
  • 2022: Megalakul BET Tesztcentrum Magyarország, az OBO új tesztelési részlege

A fejlesztésekkel párhuzamosan zajlott a hazai leányvállalat átstrukturálása, így 2006-ban OBO Bettermann Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. néven megalakult a magyar piacot kiszolgáló, önálló kereskedelmi kft. Ezzel különvált egymástól a gyártási és a kereskedelmi tevékenység, ugyanakkor az együttműködés a mai napig is szoros maradt a cégek között. Az OBO Bettermann Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. az OBO-termékek[9] hazai értékesítésével, a villamosipari szakemberek továbbképzésével és szaktanácsadással foglalkozik.

A felújítások és az új beruházások során alapvető feltétel a környezetvédelem szem előtt tartása. Az épületek egy részére napelemek és napkollektorok kerültek, hővisszanyerő szellőztetés és technológiai hőt hasznosító berendezések kerültek bevezetésre.

A cég társadalmi felelősségvállalási tevékenysége nem csak a környezetvédelemben nyilvánul meg. A vállalat szűkebb és tágabb környezetében egyaránt nagy hangsúlyt fektet a szociális értékek iránti érzékenységre is, legyen szó az egészséges életmód, sport vagy a kulturális élet támogatásáról, új kezdeményezések felkarolásáról.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. OBO márkanév[halott link]
  2. OBO emberke[halott link]
  3. Az első leányvállalat[halott link]
  4. 100. születésnap. [2013. október 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 14.)
  5. 50 vállalattal képviselteti magát több mint 60 országban[halott link]
  6. 40 000 termék. [2013. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 14.)
  7. 20 éves az OBO Bettermann Magyarországon
  8. Új logisztikai központ. [2013. október 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 14.)
  9. OBO-termékek. [2013. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 14.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:OBO Bettermann
A Wikimédia Commons tartalmaz OBO Bettermann Hungary témájú médiaállományokat.