Ngô Đình Diệm

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ngô Đình Diệm
Ngo Dinh Diem - Thumbnail - ARC 542189.png
1957-ben
Dél-Vietnam elnöke
Hivatali idő
1955. október 261963. november 2.
Előd
Utód Dương Văn Minh
Dél-Vietnam miniszterelnöke
Hivatali idő
1954. június 26.1955. október 26.
Előd Bửu Lộc
Utód

Született 1901. január 3.
Quảng Bình, Francia Indokína
Elhunyt 1963. november 2. (62 évesen)
Saigon, Dél-Vietnam
Párt Cần Lao

Foglalkozás politikus
Vallás római katolikus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ngô Đình Diệm témájú médiaállományokat.

Ngô Đình DiệmKeleti névsorrend[1] (1901. január 3.1963. november 2.) vietnami politikus, 1955 és 1963 között ő volt Dél-Vietnam első elnöke. Vietnam történelmi fővárosában, Huếban született római katolikus családban. A II. világháború előtt magas rangú tisztviselő volt a Nguyễn diasztia alatt. 1945-ben a japán megszállás alól a Ho Si MinhKeleti névsorrend vezette kommunisták szabadították fel az országot, akik politikai nézeteltéréseik miatt bebörtönözték és Kínába száműzték. Szabadulása után Diem az Egyesült Államokba emigrált. 1954-ben tért vissza, miután Vietnamban lezárult az első indokínai háború a visszatérő franciák és a Ho Si Minh vezette kommunista erők között. A békeszerződés által megosztott országban a déli országrészt vezető Bảo ĐạiKeleti névsorrendállamelnök (az utolsó vietnami császár) kinevezi Diemet miniszterelnöknek. A békemegállapodás alapján 1955 nyarán országos népszavazást kellett volna tartani Vietnam egyesítésével kapcsolatban, de Diem – számolva a szinte biztos kommunista győzelemmel – kijelentette, hogy Dél-Vietnamban nem fognak semmilyen népszavazást tartani. Ebben a döntésében az Egyesült Államok is támogatta.

1955 októberében viszont megtartottak egy másik szavazást, amelynek célja Dél-Vietnam államformájának megváltoztatása volt, és ezzel együtt Bảo Đại államelnök kizárása az ország irányításából. Diem választási csalás segítségével sikeresen magához ragadta a hatalmat. Az eredmény kihirdetése után menesztette Bảo Đại államelnököt, aki Párizsba emigrált, majd kikiáltotta a Vietnami Köztársaságot.

Diem vaskézzel vezette országát és keményen leszámolt az uralma ellen tüntető kommunistákkal, nacionalistákkal és buddhistákkal. Több tüntetés leverése is halálos áldozatokkal járt, miután a rendfenntartó erők a rendszerint békésen tiltakozó tömegbe lőttek. Ebben segítségére volt az amerikai támogatásból felszerelt dél-vietnami hadsereg is. Testvéreit fontos politikai posztokra nevezte ki.

Diem mindig is hevesen ellenezte, hogy harcoló amerikai egységek érkezzenek az országba, hogy az országba betörő észak-vietnami katonák és a délen tevékenykedő gerillák ellen harcoljanak, bár az amerikai anyagi támogatást szívesen fogadta.

A hadsereg soraiban is voltak ellenfelei, így számos katonai puccskísérlet is történt, amik rendre kudarccal zárultak. Végül 1963-ra már olyan mértékben elfogadhatatlan volt a személye mind Dél-Vietnamban, mind az Egyesült Államokban, hogy végül november 1-jén – az amerikaiak hallgatólagos támogatásával – sikeres katonai puccsal eltávolították a hatalomból. Másnap kivégezték.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lábjegyzet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. A vietnami nevek esetében – a magyarhoz hasonlóan – elöl van a vezetéknév (Ngo) és a végén a keresztnév (Diem). A vietnamiaknak általában egy középső neve is van (jelen esetben: Dinh), vagy eleve kettős a vezetéknevük. Az elfogadott forma vagy a teljes néven, vagy a keresztnéven való megszólítás.