Netkávézó-menekült

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fülke egy internetkávézóban

A netkávézó-menekültek[1] (ネットカフェ難民 netto kafe nanmin) vagy kiberhajléktalanok[2] (サイバーホームレス szaibá hómureszu) vagy netcafé-menekültek,[3] a hajléktalanok egy csoportja Japánban, akiknek nincs saját lakása, sem albérletük (így állandó lakcímük sincs) és a 24 órán át nyitva tartó internetkávézókban vagy mangakávézókban[4] alszanak. Bár ezek a kávézók eredetileg csak internet-hozzáférést biztosítottak, később néhány bővítette a szolgáltatások körét, ideértve az étel-, italfogyasztást és a zuhanyzás lehetőségét. Sokszor használják ezeket a helyeket az ingázók, akik lekésték az utolsó vonatot, azonban a netkávézó-menekült irányzata igen elterjedt, sok ember használja őket úgy, mintha az otthonuk lenne.

Előfordulás[szerkesztés]

A japán kormányzat becslése szerint több mint 5400 ember legalább a hét felében netkávézóban alszik.[5] Állítólag a növekvő vagyoni egyenlőtlenség ennek az oka, holott történelmük során büszkék voltak ennek alacsony voltára.

Érmés értékmegőrző, ami napi 100 jenbe kerül

Közgazdaság[szerkesztés]

A japán kormány felmérése szerint, az itt tartózkodókat főként nem a mangák és az internet-hozzáférés érdekli, sokkal inkább a többi ideiglenes szálláshoz képest olcsóbb alvás lehetősége. Szintén ezen felmérések szerint az itt tartózkodók felének nincs állása, míg a csoport másik felének rosszul fizető részmunkaidős állása van, ami 100 000 jenes havi fizetést takar - ez kevesebb mint amennyi az albérlet és a közlekedési költségek fedezésére szükséges egy Tokióhoz hasonló városban.

Szolgáltatások[szerkesztés]

Néhány internetkávézó biztosít ingyenes zuhanyzási lehetőséget, illetve árul fehérneműt és egyéb személyes tárgyakat, lehetővé téve, hogy az emberek hotel vagy hostel módjára használják a helyet.

Kiberhajléktalan[szerkesztés]

Másik szó a netkávézó-menekültre a kiberhajléktalan, egy angol eredetű japán szó. Tipikusan ezek a kiberhajléktalanok munkanélküliek vagy alulfoglalkoztatottak, akik még a legolcsóbb albérletet sem engedhetik meg maguknak, ami többe kerülne, mint naponta bérelni egy internetes fülkét. A kiberhajléktalanok egyes esetekben az internetkávézó címét tüntetik fel az önéletrajzukban, ha el akarják rejteni az aktuális szállásformájukat.

Egy éjszaka 1400 és 2400 jen között van – ami tartalmazhat ingyenes üdítőfogyasztást, TV-t, képregényeket és internetelérést – ami kevesebb, mint a kapszulahoteleké. Néhány kIberhajléktalan freeter is lehet.

Jelenség Japánon kívül[szerkesztés]

Dublinban és Írországban is vannak olyan internetkávézók, amelyek megengedik, hogy a hajléktalanok a székekben vagy az asztalon aludjanak, tipikusan 6-10 euróért.[6][7][8][8][9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Internet kávézókban élnek a japán szegények”, boon.hu. [2018. március 28-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. március 28.) (hu-HU nyelvű) 
  2. Cyber-hajléktalanok Japánban - Librarius” (Hozzáférés: 2018. március 15.) (magyar nyelvű) 
  3. http://www.origo.hu/nagyvilag/20070911-netcafekban-ejszakaznak-a-japan-hajlektalanok.html
  4. McCurry, Justin: Justin McCurry on the Japanese workers who, no longer able to afford homes, take refuge in internet cafes (angol nyelven). the Guardian, 2007. szeptember 28. (Hozzáférés: 2018. március 15.)
  5. New Japanese underclass, “net cafe refugees”, emerges: homeless and low-paid, living in cubicles, and net lounges”, Water Week, 2007. október 17. (Hozzáférés: 2018. március 15.) (amerikai angol nyelvű) 
  6. 21% rise in numbers sleeping rough in Dublin”, RTE.ie, 2014. november 21. (Hozzáférés: 2018. március 21.) (angol nyelvű) 
  7. Dot com boom”, lenny antonelli (Hozzáférés: 2018. március 21.) (amerikai angol nyelvű) 
  8. a b Internet cafes prove an unlikely refuge for city's homeless”, The Irish Times (Hozzáférés: 2018. március 21.) (amerikai angol nyelvű) 
  9. Internet café 'exploiting' homeless by charging €10 a night to sleep on chairs and floors - Independent.ie”, Independent.ie (Hozzáférés: 2018. március 21.) (angol nyelvű) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Net cafe refugee című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]