Nelson Lakes Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nelson Lakes Nemzeti Park
IUCN kategória: II (Nemzeti park)
A Rotoiti tó látképe.
A Rotoiti tó látképe.
Ország Új-Zéland
ElhelyezkedéseTasman District
Legközelebbi városSaint Arnaud
Terület1020 km²
Alapítás ideje1956
Felügyelő szervezetNew Zealand Department of Conservation
Elhelyezkedése
Nelson Lakes Nemzeti Park (Új-Zéland)
Nelson Lakes Nemzeti Park
Nelson Lakes Nemzeti Park
Pozíció Új-Zéland térképén
d. sz. 41° 49′ 09″, k. h. 172° 50′ 15″Koordináták: d. sz. 41° 49′ 09″, k. h. 172° 50′ 15″
A Wikimédia Commons tartalmaz Nelson Lakes Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Nelson Lakes Nemzeti Park Új-Zéland Déli-szigetén található. 1956-ban alapították; mintegy 1020 négyzetkilométeren terül el. Két nagy , a Rotoiti és a Rotoroa körül található. A park magában foglal több környező völgyet (beleértve a Travers; a Sabine; és a Matakitaki felső folyásánál, a D'Urville folyókat) és hegyvidéket (Saint Arnaud tartomány, Mount Robert). A park népszerű kempingövezet, de kedvelt hely a horgászok és túrázók körében is. A parkot a Természetvédelmi Minisztérium Department of Conservation igazgatja. Látogatóközpont is működik Saint Arnaud-ban, itt naprakész és megbízható információkat lehet kapni a Nemzeti Park minden aspektusáról.

Megközelítés[szerkesztés]

A Nelson Lakes Nemzeti Park fő megközelítési helye a Rotoiti-tónál és Saint Arnaud falunál található, a Highway 63-on egyaránt mintegy 100 km-re Nelsontól és Blenheimtől. A másik fontosabb hozzáférési pont a Rotoroa-tónál van; a Highway 6-ről Gowanbridge-nél lefordulva. St Arnaud, Nelson, Blenheim és Picton között ingajáratok működnek.

Tevékenységek[szerkesztés]

A fő kempinghelyek a Rotoiti-tó partján vannak, valamint van egy kisebb is a Rotoroa-tónál.

Az egész parkot behálózzák a túraútvonalak. Az útvonalak a rövid Rotoiti és Rotoroa-tó körüli sétáktól kezdve, egészen a több napos, lakatlan területen átvezető túrákig terjednek. Az egész napos túrák közé tartozik a Lake Rotoiti Túra, a St. Arnaud Range és a Mt. Robert. A legnépszerűbb hosszú távú túraútvonalak a Travers-Sabine Túra és a Lake Angelus Túra.

A Mt. Robert hegyi sípálya már nem működik. A Rainbow Ski Area a St. Arnaud vidék keleti oldalán, a parkon kívül található.

Az egyéb tevékenységek közé tartozik a hegymászás, a csónakázás, a horgászat, és a hegyi kerékpározás.

Rotoiti sziget[szerkesztés]

A Rotoiti tó 825 hektáros, hasonnevű szigetét bükkös borítja. A projekt a behurcolt kártevők — a hermelin, az oposszum, a darazsak és a rágcsálók — kiirtásával próbálja helyreállítani az erdők őshonos élővilágát.

A Robert-hegy panorámája, benne a Rotoiti-tóval és a Saint Arnaud hegyvidékkel.
A Robert-hegy panorámája, benne a Rotoiti-tóval és a Saint Arnaud hegyvidékkel.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Nelson Lakes National Park című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]