Necromanis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Necromanis
Evolúciós időszak: Oligocén - miocén
A Necromanis franconica rekonstrukciója
A Necromanis franconica rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Tobzoskák (Pholidota)
Alrend: Pholidota
Alrendág: Eupholidota
Öregcsalád: Manoidea
Család: Incertae sedis
Nem: Necromanis
Filhol, 1893
Szinonimák
  • Galliaetatus Ameghino, 1905
  • Leptomanis Filhol, 1893
  • Necrodasypus Filhol, 1893
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Necromanis témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Necromanis témájú kategóriát.

A Necromanis az emlősök (Mammalia) osztályának tobzoskák (Pholidota) rendjébe, ezen belül egy ma még ismeretlen tobzoska családba tartozó fosszilis nem.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Necromanis (magyarul: „halott tobzoska”), egy fosszilis tobzoska nem, amely az oligocén és a miocén korokban élt, a mai Franciaország területén. A Necromanis, az eocén kori Eomanis leszármazottja lehet. Korábban igazi tobzoskafélének (Manidae) vélték, azonban a további kutatások egy ősibb ágra utalnak; úgyhogy manapság a családja bizonytalan helyzetű. Az igazi tobzoskafélék, valamint a fosszilis Patriomanidae család a Necromanis ágával együtt alkotják a Manoidea öregcsaládot.[1][2]

A maradványok tanulmányozása, azt mutatja, hogy e nem fajai nagyon hasonlítottak a ma is létező Manis-fajokhoz. Testfelépítésük, táplálékuk és életmódjuk majdnem azonos lehetett.[3]

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi 2 faj tartozik:

Rövid ideig egy harmadik faj is ide volt sorolva, az úgynevezett Necromanis quercyi; azonban az újabb felfedezések következtében, az állat átlet sorolva, illetve nevezve Teutomanis quercyinak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gaudin, Timothy J., Robert J. Emry, and Brandon Pogue. "A new genus and species of pangolin (Mammalia, Pholidota) from the late Eocene of Inner Mongolia, China." Journal of Vertebrate Paleontology 26.1 (2006): 146-159.
  2. Gaudin, Timothy J., Robert J. Emry, and John R. Wible. "The phylogeny of living and extinct pangolins (Mammalia, Pholidota) and associated taxa: a morphology based analysis." Journal of mammalian evolution 16.4 (2009): 235-305.
  3. CROCHET, J. Y., HAUTIER, L., & LEHMANN, T. (2015). A pangolin (Manidae, Pholidota, Mammalia) from the French Quercy phosphorites (Pech du Fraysse, Saint-Projet, Tarn-et-Garonne, late Oligocene, MP 28). Palaeovertebrata, 39(2), e4.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Necromanis című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]