Nasikabatrachus bhupathi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nasikabatrachus bhupathi
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Békák (Anura)
Alrend: Neobatrachia
Család: Nasikabatrachidae
Nem: Nasikabatrachus
Biju & Bossuyt, 2003
Faj: N. bhupathi
Tudományos név
Nasikabatrachus bhupathi
Janani, Vasudevan, Prendini, Dutta & Aggarwal, 2017
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nasikabatrachus bhupathi témájú rendszertani információt.

A Nasikabatrachus bhupathi, vagy meg nem erősített elnevezés szerint Bhupathi lila békája,[1][2] a kétéltűek (Amphibia) osztályába, a békák (Anura) rendjébe és az Nasikabatrachidae családjába tartozó Nasikabatrachus nem egyik faja.

Előfordulása[szerkesztés]

India déli részén, Tamilnádu államban, a Nyugati-Ghátok hegyvidékén honos.

Nevének eredete[szerkesztés]

A Nasikabatrachus nevet a szanszkrit nasika (orr), és a görög batrachus (béka) nevekből alkották, amivel a nem fajainak hegyes orrára utaltak. A bhupathi fajnevet Subramaniam Bhupathy biológus tiszteletére kapta, aki 2014-ben hunyt el a Nyugati-Ghátokban.[1]

Megjelenése[szerkesztés]

Bőre színe liláskék, szemét egy égszínkék gyűrű veszi körül, orra hegyes. Föld alatti életmódot folytat, emiatt végtagjai rövidek, kézfeje ásószerű. Nyelve hosszú, mely jól használható hangyák és termeszek elfogására.[1] Mind genetikailag, mind morfológiailag, mind hangját tekintve különbözik a vele közeli rokonságban álló lila békától (Nasikabatrachus sahyadrensis).[3] A két faj elkülönülését feltehetőleg a Nyugati-Ghátok különböző hegyoldalain kialakuló különböző monszunévszak okozta. Ennek hatására a lila béka májustól augusztusig szaporodik, mig a Nasikabatrachus bhupathi októbertől decemberig.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Brice Louvet: Une nouvelle espèce de grenouille (étrange) découverte en Inde, 2017. augusztus 29..
  2. Lison Gevers: La grenouille violette à nez de porc, une nouvelle espèce de grenouille découverte en Inde, 2017. augusztus 26..
  3. (2017. augusztus 13.) „A new Species of the Genus Nasikabatrachus (Anura, Nasikabatrachidae) from the Eastern Slopes of the Western Ghats, India” (PDF). Alytes, the International Journal of Batrachology 34 (1–4), 1–19. o. (Hozzáférés: 2017. augusztus 30.)  

Források[szerkesztés]