Náhál Oz-i mészárlás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Náhál Oz-i mészárlás
Véráztatta Náhál Oz-i otthon a terrortámadás után
Véráztatta Náhál Oz-i otthon a terrortámadás után

Ország Izrael
HelyszínNáhál Oz
Időpont2023. október 7.
TípusTömeggyilkosság, Terrorizmus
Áldozatok61+ katona; 6 eltűnt
12+ civil; 20+ eltűnt
Elkövetőkbordure Hamász
Náhál Oz-i mészárlás (Izrael)
Náhál Oz-i mészárlás
Náhál Oz-i mészárlás
Pozíció Izrael térképén
é. sz. 31° 28′ 21″, k. h. 34° 29′ 50″Koordináták: é. sz. 31° 28′ 21″, k. h. 34° 29′ 50″

A Náhál Oz-i mészárlást a Hamász fegyveresei hajtották végre 2023. október 7-én, Szimchat Tórá ünnepén, a Gázai övezet északi részéhez közel fekvő kibucban, Náhál Ozban. A kibuc elleni terrortámadás része volt az Izrael elleni meglepetésszerű támadásnak. A mészárlás során a kibuc sok lakosát meggyilkolták[1][2][3] és jelentős károk keletkeztek a település épületeiben. További lakosokat elraboltak és a Gázai övezetbe vittek. Két éppen Náhál Ozban nyaraló amerikai túszt, Judith Raanant és Natalie Raanant október 20-án az elrablóik szabadon engedtek.[4][5]

Háttér[szerkesztés]

Náhál Oz egy dél-izraeli település, a Negev-sivatag északnyugati részén, a gázai határ közelében fekszik. 2021-ben 471 lakosa volt.[6] A kibucot 1951-ben alapították, ez volt az első Náhál település az országban, amely 1953-ra polgári közösséggé alakult. 1956-ban a kibuc biztonsági tisztjét, Ro'i Rothberget gázából behatoló fegyveresek megölték. Temetésén Móse Daján, akkori vezérkari főnök mondott gyászbeszédet, amelyben hangsúlyozta az Izrael előtt álló kihívásokat és a szomszédból érkező folyamatos fenyegetést.

Mészárlás[szerkesztés]

Katonai bázis megtámadása[szerkesztés]

Az első vizsgálatok szerint 40-50 fegyveres szivárgott be, áttörve a gázai kerítésrendszert és a Náhál Oz mellett levő katonai bázis felé futott.[7] A fegyveresek rövid csatát vívtak az őrökkel a kapuban, megölték őket, behatoltak, majd megsemmisítették a bázist és a benne lévő felszerelések nagy részét. A poszton lévő katonákat meglepetésként érte a támadás, nem volt idejük védekezni, a legtöbbjüket megölték. A tisztek és a megfigyelők elbarikádozták magukat, közben megpróbáltak kommunikálni a parancsnoksággal, hogy harci helikoptereket kérjenek erősítésnek. Egy zászlóaljparancsnok és két szakaszparancsnok harcba keveredett a fegyveresekkel a parancsnoki szoba előtt. Egészen addig voltak képesek küzdeni, amíg a terroristák robbanóanyagot dobtak be, aminek következtében sokan meghaltak.[4][8]

A támadás idején a Harci Felderítő Alakulat 414-es egységének 27 katonája teljesített szolgálatot a bázison, a Hamász megölte vagy elfogta mindannyiukat. A 414-es egység legtöbb katonája Náhál Oznál nő volt. Feladatuk a gázai határnál történő felderítés, valamint a Vasfalon elhelyezett távirányítós lövegtornyok működtetése volt. A legtöbb Náhál Oz-beli katonának nem volt kézifegyvere vagy puskája, hogy meg tudja védeni magát, annak ellenére, hogy a katonai bázis kevesebb mint egy kilométerre található Gázától. A Hamász támadásának idején a bázison csak néhány harci kiképzést kapott katona állomásozott, akiket könnyedén le lehetett győzni. A fegyvertelen 414-es egység katonái egy óvóhelyen próbáltak elrejtőzni, de szinte mindegyiküket megölték vagy elfogták. Az Izraeli Védelmi Erők szerint a 414-es egység húsz katonája vesztette életét a Náhál Oz bázison, hatan pedig eltűntek.[9][10][11]

Az elit Golani dandár 13. zászlóaljából 41-en haltak meg, ami több halálos áldozatot jelent, mint a Hatnapos háborúban és a Jom kippuri háborúban elesettek száma együttvéve. A zászlóalj főhadiszállása a Náhál Oz-i katonai bázison volt, de sok golani katona a Vasfal különböző pontjain teljesített szolgálatot, ezért kezdetben nem tudták a bázist megvédeni. A Náhál Oz megfigyelésre használt épületei és az informatikai berendezések már az invázió első órájában megsemmisültek.[12]

A kibucban[szerkesztés]

A Náhál Oz katonai bázisnál történt eseményekkel párhuzamosan meglepetésszerű támadást végrehajtó legalább 20 fegyveres hatolt a Gázai övezet északi részén található Náhál Oz kibucba.[4] A terroristák betörtek az otthonokba, kibuclakókat raboltak el és többeket megöltek. A katonai bázis őrei közül néhányan bementek a kibucba, és harcba keveredtek a fegyveresekkel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Yaniv Zohar, 54: News photographer and family murdered; son escaped. www.timesofisrael.com. [2023. október 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. október 16.)
  2. Reporter: Golda Meir's nephew murdered at Kibbutz Nahal Oz. www.jewishnews.co.uk. [2023. október 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. október 16.)
  3. Hamas murders Israel Hayom cameraman with wife, daughters”, israelhayom.com. [2023. október 17-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2023. október 16.) 
  4. a b c McKernan. „'They are in my house': kibbutz survivors tell of Hamas attack”, The Guardian, 2023. október 9.. [2023. október 16-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2023. október 16.) (brit angol nyelvű) 
  5. חדשות. „צה"ל: עדכנו את משפחותיהם של 199 חטופים”, Ynet, 2023. október 16.. [2023. október 16-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2023. október 16.) (héber nyelvű) 
  6. "Regional Statistics". Israel Central Bureau of Statistics. 2021
  7. Beaule: A detailed look at how Hamas secretly crossed into Israel (angol nyelven). ABC News. [2023. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. október 16.)
  8. How it unfolded: Communities on Gaza border faced massacre, evacuation (amerikai angol nyelven). The Jerusalem Post | JPost.com, 2023. október 9. [2023. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. október 16.)
  9. Fabian: Authorities name 335 soldiers, 58 police officers killed in Gaza war (amerikai angol nyelven). www.timesofisrael.com. (Hozzáférés: 2023. november 3.)
  10. Крутов. „"Она говорила, что будет война". Заложники с военной базы ЦАХАЛ”, Радио Свобода, 2023. október 11. (Hozzáférés: 2023. november 3.) (orosz nyelvű) 
  11. Staff: Unaccounted for: Roni Eshel, 19, soldier on lookout team (amerikai angol nyelven). www.timesofisrael.com. (Hozzáférés: 2023. november 3.)
  12. המג"ד שאיבד 41 לוחמים ביום אחד: "חשבתי רק על היישובים" | חדשות 13 (héber nyelven). רשת 13. (Hozzáférés: 2023. november 3.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Nahal Oz massacre című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.