Nádor Jenő (újságíró)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nádor Jenő
SzületettNaschitz Jenő
1892. december 13.[1]
Temesvár
Elhunyt1970. február 23. (77 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
HázastársaPallay Anna (1931–1970)
Foglalkozásaújságíró
SírhelyeKozma utcai izraelita temető (1E-10-29)
SablonWikidataSegítség

Nádor Jenő, született Naschitz Jenő (Temesvár, 1892. december 13.Budapest, 1970. február 23.) hírlapíró. Pallay Anna táncosnő férje.

Pályafutása[szerkesztés]

Naschitz Emánuel és Deutsch Jozefa fia. Szülővárosában végezte gimnáziumi tanulmányait. Érettségi vizsgája után a Neue Temesvarer Zeitungnál kezdte hírlapírói pályáját. 1912-ben Budapestre került és a Nap című lap munkatársa lett.

Az első világháború idején mint haditudósító dolgozott a Nap és a Berliner Tageblatt című lapoknál. A Horthy-korszakban ugyancsak a Nap munkatársa, illetve a Világ belpolitikai rovatvezetője volt. Később a Magyar Hírlap, ezt követően Az Újság munkatársa lett. Egy ideig az Egyenlőség segédszerkesztőjeként és az Országos Egyetértés szerkesztőjeként is dolgozott. Évekig a Jüdische Telegraphen Agentur tudósítója volt. Érdekes, többnyire társadalmi vonatkozású riportjai figyelmet keltettek. A második világháború idején a Zsidó Hitközség kulturális ügyei kötötték le.

1945 után főszerkesztője lett a Fővárosi Naplónak. Dolgozott a Népszavának, utolsó éveiben pedig az Új Élet című lapba írt. A nyugdíjas újságírók és az újságíróözvegyek szociális segítése ügyében szerzett érdemeket. Tagja volt a lengyel–magyar kapcsolatok ápolását célul tűző Magyar Mickiewicz Társaságnak is.[2]

Magánélete[szerkesztés]

1914. március 2-án Budapesten, az Erzsébetvárosban házasságot kötött Schmolka Stefánia színésznővel, Schmolka Salamon és Stein Jozefa lányával.[3] 1916-ban elváltak. 1931. szeptember 3-án Budapesten, a Terézvárosban nőül vette Pallay Annát, Politzer Ábrahám és Klein Eszter lányát.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]