My Son

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
My Son szentély
Világörökség
My Son.jpg
Adatok
Ország Vietnam
Világörökség-azonosító 949
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok II, III
Felvétel éve 1999
Elhelyezkedése
My Son (Vietnam)
My Son
My Son
Pozíció Vietnam térképén
é. sz. 15° 46′, k. h. 108° 07′Koordináták: é. sz. 15° 46′, k. h. 108° 07′

A My Son (vietnami nyelven: Mỹ Sơn, kiejtése: mi szan) elhagyott és részben romba dőlt hindu templomok együttese Vietnam középső részén. A templomokat az időszámítás szerinti 4. és 14. század között az egykori Champa Királyság (占城 Chiêm Thành) uralkodói építtették és Siva istennek szentelték, akinek több más, helyi neve is ismert, közülük a legfontosabb Bhadresvara.

1999-ben az UNESCO kulturális világörökségi listájára került azzal az indoklással, hogy My Son templomvárosa az indiai szubkontinens hindu építészetének Délkelet-Ázsiára tett befolyását jelképezi, és a kultúrák keveredésének kivételes példája (kritérium II). Ezen kívül a Champa Királyság fontos része volt Délkelet-Ázsia politikai és kulturális történetének, amit szemléletesen igazolnak My Son romjai is (kritérium III).[1]

My Son a Quảng Nam nevű megyében, a Duy Xuyên közigazgatási területen Duy Phú nevű település közelében, kb. 10 kilométerre Trà Kiệu történelmi városától található. A templomok egy völgyben kb. két kilométeres szélességben elszórva helyezkednek el, két hegylánc határolja őket.

A 2. és 3. századtól alakult ki Vietnam partjainál a Cham-kultúra. Kultúrájára az erős indiai hatás jellemző, ami különösen a hindu hit átvételében (Siva hindu isten tisztelete) és a művészetben nyilvánul meg. A 4. és 14. század között a völgy, ahol My Son található, vallási szertartások helyszíne volt az uralkodó Champa-dinasztia királyai számára, valamint a királyi család tagjainak és nemzeti hősök temetkezési helyeként szolgált. Akkoriban a terület több mint 70 templomnak adott helyet és számos síroszlopon történelmileg fontos szanszkrit és cham feliratok voltak.

1969-ben a vietnami háború során amerikai repülők bombázták a területet: szétrombolták a 24 méter magas, oroszlán és elefánt szobrokkal díszített központi főépület tornyát és súlyos károkat okoztak a 20. század elején a École française d'Extrême-Orient régészei által feljegyzett hetven templom közül ötvenben. Az épületek újjáépítése különösen nehéz, mivel a chamok fuga nélküli építkezési módját még nem sikerült reprodukálni, de a habarcs használata kedvez a mohának, ami csúnyán benövi az épületeket.

Jegyzet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. UNESCO World Heritage Centre / My Son Sanctuary (angol nyelven). (Hozzáférés: 2009. november 26.)

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a My Son című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz My Son témájú médiaállományokat.