Mihailo Grujić

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mihailo Grujić
Született1861. július 29.
Elhunyt1914. február 21. (52 évesen)
Foglalkozásatanár
Tisztségepüspök
IskoláiClerical High School of Saint Arsenije
SablonWikidataSegítség

Mihailo Grujić (Miloš Grujić, Grujić Mihály, Kraljevčani, 1861. augusztus 9.Plaški, 1914. március 6.) károlyvárosi szerb ortodox püspök.

Élete[szerkesztés]

1861-ben született a Zágráb vármegyei Kraljevčani községben, a helyi néptanító fiaként. A középiskolát Zágrábban végezte, jeles érettségije után pedig a zágrábi egyetemen jogot hallgatott, ahol 1882-ben az első államvizsgát is kitüntetéssel tette le. Szülei kívánsága szerint jogi tanulmányait megszakította és papi pályára lépett. 1886-ban Karlócán teológiát végzett. 1887-ben a károlyvárosi püspök világi pappá szentelte, pedig nőtlen volt, így a szokatlan eljárás nagy feltűnést keltett. A szolgálatot lelkészhelyettesként Mečenčani plébániáján kezdte, majd Marindolban folytatta. 1890-től szerzetes volt. 1890 őszén a karlócai papnevelő intézet tanára lett. 1891. október 15-én károlyvárosi püspökké választották, majd december 27-én felszentelték. Püspökként szigorúnak, energikusnak és szorgalmasnak ismerték. Méltóságánál fogva tagja volt a magyar főrendiháznak és a horvát országgyűlésnek is, mely 1906-ban a magyar képviselőházba delegálta. Politikusként gróf Khuen-Héderváry Károly magyar miniszterelnök köréhez tartozott, aki 1883 és 1903 között horvát bán volt. Grujić 1914-ben halt meg Plaškiban, és az ottani székesegyházban temették el.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Mihailo Grujić című horvát Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]