Michel Adanson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michel Adanson
Adanson Michel 1727-1806.jpg
Született
1727. április 7.
Aix-en-Provence
Elhunyt
1806. augusztus 3. (79 évesen)
Párizs
Foglalkozása botanikus
entomológus
antropológus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Michel Adanson témájú médiaállományokat.

Michel Adanson (Aix-en-Provence, 1727. április 7.Párizs, 1806. augusztus 3.) francia természettudós, botanikus. Botanikai szakmunkákban nevének rövidítése: „Adans.”.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A családja 1730-ban költözött el Párizsba. Párizsban Réaumur-től és Bernard de Jussieu-től tanult. Tanulmányit befejezve a Collège Sainte-Barbe tanára. 1741-től 1746-ig előadásokat tartott a Collège Royalban. A Kanári-szigeteken, majd 1749-től 1754-ig Szenegálban kutatta az ottani növény- és állatfajokat. Vizsgálta a kereskedelem lehetséges formáit, pontosította az ország térképeit, rendszeres meteorológiai és csillagászati megfigyeléseket végzett, nyelvtanfolyamokat tartott, nyelvi szótárt állított össze. Növénygyűjteményének egy része Párizsban a Francia Természetrajzi Múzeum tulajdona.

Kutatási területei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A növények külső jellemzőin alapuló rendszerezési és elnevezési módszert dolgozott ki. Osztályozási módszerét a tudományág nem ismerte el. Georges-Louis Leclerc de Buffon és Carl von Linné osztályozási rendszerét alkalmazzák. Ő vezette be a növénytani vizsgálatokban a statisztikai módszerek használatát. Tanulmányozta a zsibbasztó rájákkal kapcsolatos elektromos jelenségeket, a békák és csigák végtagjainak, ill. fejének regenerációját. 1774-ben elfogadta a Francia Akadémia iránymutatását a növények besorolásánál.

Írásai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • 1757-ben került kiadásra a Histoire naturelle du Sénégal című munkája, amely Szenegál növényvilágát, valamint a puhatestűek osztályát mutatta be.
  • 1763-ban kiadta a Familles naturelleseit des plantes munkáját, amiben kifejtette a növények besorolásának természetes módszerét.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]