MetroCentro (Seville)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
MetroCentro
Adatok
Ország Spanyolország
HelyszínSevilla
Típusvillamoshálózat
Átadás2007. október 28.
Hálózat hossza2,2 km
Vonalak száma1
Állomások/megállók száma5
Nyomtávolság1435 mm
Áramellátásfelsővezeték/akkumulátor
Feszültség750 V DC
Üzemeltető
TulajdonosSeville City Council
Elhelyezkedése
MetroCentro (Spanyolország)
MetroCentro
MetroCentro
Pozíció Spanyolország térképén
é. sz. 37° 22′ 43″, ny. h. 5° 58′ 46″Koordináták: é. sz. 37° 22′ 43″, ny. h. 5° 58′ 46″
A MetroCentro weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz MetroCentro témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A MetroCentro egy egyetlen vonalból álló villamosüzem Spanyolországban, Andalúziában, Sevilla városközpontjában. A villamosüzem normál nyomtávolságú, az áramellátás felsővezetékről történik. 2007 októberében kezdte meg működését.[1] Összesen 5 állomása van, melyet 4 CAF Urbos 3 sorozatú szerelvény szolgál ki. A villamost a TUSSAM (Transportes Urbanos de Sevilla, Sociedad Anónima Municipal) üzemelteti, amely önkormányzati tulajdonú társaság, feladata a sevillai busz- és villamosrendszer üzemeltetése.

A villamossal a Sevillai metró és a Cercanías Sevilla is elérhető.

Áttekintés[szerkesztés]

Jelenleg a szolgáltatás csak öt megállóból áll, a Plaza Nueva, az Archivo de Indias, a Puerta de Jerez, a Prado de San Sebastián és a San Bernardo, a projekt I. szakaszának részeként. A vonalat várhatóan meghosszabbítják a Estación de Sevilla-Santa Justa AVE állomásig, és négy új megállót is létrehoznak: San Francisco Javier, Eduardo Dato, Luis de Morales és Santa Justa. A II. szakasz építésének 2008 végén kellett volna megkezdődnie, de 2018-ig elhalasztották. A városi tanács elsőbbséget biztosított a sevillai metróvonal meghosszabbításának.

A projekt munkái 2005 közepén kezdődtek, és első szakasza 2007 őszére fejeződött be. Az új 1,4 km hosszúságú, és 7 Urbos villamos szolgálja ki, amelyeket a spanyol Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles gyártott.

A kezdetektől fogva azt tervezték, hogy a Metrocentro rendszer egy részének képesnek kell lennie arra, hogy szabadon futhasson a felsővezeték nélkül is. A város eredetileg azt tervezte, hogy a felsővezetékeket 2008-ig eltávolítják a székesegyház környékéről.[2]

Több alkalommal Sevilla városának le kellett bontania a felsővezetékeket, hogy húsvétkor korlátlanul haladhassanak a felvonulások; a gördülőállomány építője fizette ennek a többletköltségét.

Kezdetben a rendszer a sevillai metró járműveivel működött, amely csak 2009-ben kezdte meg működését.[1] A végső rendszer, amelyet a 2011-es nagyhét óta használnak, az ACR (Acumulador de Carga Rápida) nevű technológiát használja, ezek gyorsan töltődő akkumulátorok, amelyeket a spanyol CAF fejlesztett ki és szabadalmaztatott.[2][3]

Bővítési tervek[szerkesztés]

A sevillai városvezetés 2018 márciusában jelentette be, hogy a villamosvonalat meghosszabbítják a jelenlegi San Bernardo végállomásától Santa Justa pályaudvarig, megkönnyítve az átszállást a nagysebességű AVE- és a helyközi vonatokra.[4] A meghosszabbítás rövid távon alagútban haladna az Avenida de Ramón y Cajal és az Avenida San Francisco Javier között, egyébként az utca középső részén fog futni. Összesen további négy megálló épül a vonalon. Az előrejelzések szerint a projekt befejezése 2020-ban történik meg, építési költsége 49 millió euró lesz.

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. a b Ameneiro, Ana Sánchez. „El tranvía: 10 años de la obra que transformó el centro”, Diario de Sevilla, 2017. november 19. (Hozzáférés: 2018. május 17.) 
  2. a b Ameneiro, A. S.. „Adiós a las catenarias en la Catedral”, Diario de Sevilla, 2018. április 5. (Hozzáférés: 2018. június 3.) 
  3. CAF desarrolla el tranvía sin catenarias y espera implantarlo en Sevilla en marzo de 2010”, Diario de Sevilla, 2009. január 20. (Hozzáférés: 2018. június 3.) 
  4. Martos, Elena. „La ampliación del Metrocentro de Sevilla tendrá cuatro paradas y un túnel”, ABCdesevilla, 2018. március 3. (Hozzáférés: 2018. június 3.)