Meghna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Meghna
OrszágokBanglades
Földrajzi adatok
Hossz264 km
1040 km
Vízhozam44 016 m³/s
Vízgyűjtő terület2 055 000 km²
ForrásIndia
é. sz. 25° 28′ 21″, k. h. 94° 17′ 17″
TorkolatPadma
Bengáli-öböl
é. sz. 22° 49′ 60″, k. h. 90° 49′ 60″
Elhelyezkedése
Térkép
A Meghna folyása Bangladesben
A Meghna folyása Bangladesben
A Wikimédia Commons tartalmaz Meghna témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Meghna (bengáli: মেঘনা) folyó Dél-Ázsiában, India és Banglades területén. A Gangesz-delta három fő folyójának egyike (Gangesz, Brahmaputra, Meghna).

A Barak - Surma nevű beletorkoló mellékágakkal együtt kb. 1040 km hosszú folyam. Barak ága India területén, Manipur államban ered. Banglades keleti részén átfolyva, Dakka alatt torkollik a Padmába (a Gangesz és a Brahmaputra közös, fő ága). Ezzel Ázsia legnagyobb vízhozamú folyamává válik (36.500-44.000 m³/s). Ezután Alsó-Meghnaként nevezve, mintegy 130 km után ömlik a Bengáli-öbölbe.

Commons:Category:Meghna River
A Wikimédia Commons tartalmaz Meghna témájú médiaállományokat.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Meghna River című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Meghna című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.