Malo Očijevo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Malo Očijevo
Közigazgatás
Ország Bosznia-Hercegovina
EntitásBosznia-hercegovinai Föderáció
községBihács
Jogállásfalu
Körzethívószám(+387) 37
Népesség
Teljes népesség21 fő (2013)
Földrajzi adatok
Tszf. magasság720 m
Terület27,14 km²
IdőzónaKözép-európai (UTC+1)
CEST (UTC+2)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 44° 30′, k. h. 16° 11′Koordináták: é. sz. 44° 30′, k. h. 16° 11′
SablonWikidataSegítség

Malo Očijevo (szerbül: Мало Очијево) szerb falu Bosznia-Hercegovinában, Bihács községben, a Bosznia-hercegovinai Föderáció Una-Szanai kantonjában.

Fekvése[szerkesztés]

Bihács központjától légvonalban 42, közúton 57 km-re délkeletre, Drvartól légvonalban 22, közúton 25 km-re északnyugatra fekszik. Bár közigazgatásilag Bihács községben található, Malo Očijevo természetileg és földrajzilag is jobban kapcsolódik Drvarhoz. A falunak természetes határai vannak. A déli oldalon a mélyen fekvő Unac völgye, a nyugati oldalon pedig valamivel az Una völgye határolta fennsíkon található. Északon az Osječenica részét képező Grabovača lejtői, keletre pedig szintén az Osječenica alsó lejtői határolják. A faluban nincs vezetékes víz, így hiába vannak folyók közvetlenül a falu mellett, a helyiek vízhiánnyal küszködnek. A falu szeres típusú, amelyben négy házcsoport különíthető el: Drago Dukića, Pod Ivovec, Osoje és Rosulje.

Népessége[szerkesztés]

Lakossága 2013-ban 21 fő volt, teljes egészében szerb etnikumú.

Nemzetiségi csoport Népesség
1991[1]
Népesség
2013[1]
Szerb 103 21
Bosnyák 0 0
Horvát 0 0
Jugoszláv 1 0
Egyéb 0 0
Összesen 104 21

Története[szerkesztés]

A knini káptalan 14. és 15. századi dokumentumai mindkét Očijevót, mint egy területet említik, a káptalannak ugyanis többször is be kellett avatkoznia a Mišljenović család és a Kolunić nemzetség más családjai közötti, očijevói tulajdonjoga körüli konfliktusokba. A középkorban Očijevo területe az egykori Pset horvát megye része volt, amelyet a Kolunić nemzetség birtokolt. Ez derül ki a knini káptalan 1420. október 28-i iratából. Amikor megválasztása után Mátyás király 1459. január 3-án Szegeden tartózkodott, oklevélben új adományként erősítette meg (nove nostre donationis titulo) Andrijának, a Kolunić nembeli Stjepan Mišljenović fiának és testvéreinek, Miketának, Blažnak és Tomának nemcsak Očijevót, hanem Kolunić és Hranolupa birtokain lévő ingatlanjaikat is, amelyek mind a Horvát Királyságban, Pset megyében terültek el.[2]

Lakossága mindig a fakitermelésből, mezőgazdaságból és az állattenyésztésből élt.

Nevezetességei[szerkesztés]

A község területén egy várrom és egy templomrom található. A vár szárazon rakott kőfalakkal épült, körülötte sok sánc látható. A templom az Unac feletti Brinán található, felismerhető alapokkal.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Popis 2013 u BiH – Bihać (bosnyák nyelven). statistika.ba. (Hozzáférés: 2023. december 16.)
  2. V. Klaić -ŽUPANIJA PSET (PESENTA) I PLEME KOLUNIĆ -

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Malo Očijevo című bosnyák Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]