Magion–2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A sorozatban a Magion–2-től használt műholdtípus

A Magion–2 csehszlovák technológiai, ionoszféra-kutató műhold.

Küldetés[szerkesztés]

A program keretében a Szovjetunió térítésmentesen rendelkezésére bocsátotta mesterséges holdjait, rakétáit, távközlési és egyéb földi berendezéseit. Feladata a földi követő egységek optikai és elektronikai – antennatesztek végzése – ellenőrzésének elősegítése, illetve műszereinek mért adatait digitális úton átjátszani a vevő egységbe. Programja megegyezett a Magion–1 műhold szolgálatával.

Jellemzői[szerkesztés]

1989. szeptember 28-án a Pleszeck űrrepülőtérről egy Ciklon–3 (11K68) hordozórakétával indították alacsony Föld körüli pályára. Az Interkozmosz–24 műholdhoz kapcsolódva indították. Parkolópályájának adatai: pályája 82.2 fokos hajlásszögű (majdnem sarki pálya), elliptikus pálya perigeuma 500 kilométer, apogeuma 2500 kilométer volt. Energiaellátását akkumulátorok és napelemek összehangolt egysége biztosította.

Levált az Interkozmosz–24-ről, önálló feladatokat hajtott végre. Gázsugár-fúvókák tették lehetővé a műhold pályaelemeinek változtatását. Gázfúvókái segítségével több alkalommal kisebb pályakorrekciót végzett – egyszerű manőverezésre alkalmas egység volt. Pályáját egy prizma (0,3×0,3×0,15 centiméter) kapcsolaton keresztül 100 méteres pontossággal igazította az anyaműholdhoz. Az orbitális egység pályája 114,85 perces, 82,59 fokos hajlásszögű, elliptikus pálya perigeuma 498 kilométer, apogeuma 2400 kilométer volt.

Kísérleti programja volt a napelemek és a VLF akkumulátorok hasznos működésének ellenőrzéseűrkörülmények között. A Critical Velocity Ionization működését xenon gáz segítségével vizsgálták.

Kutatási területei a napszélenergia mérése a magnetoszférában, a magnetoszféra hatása az ionoszférára és a földi légkörre. A sarki fény hatásmechanizmusának feltérképezése. A tudományos egység 8-10 különböző – vizsgálati területekre jellemző – műszerrel rendelkezett. Háromtengelyes helyzetstabilizációt alkalmaztak. Hasznos tömege 65 kilogramm.

Források[szerkesztés]

  • Interkozmosz–24. skyrocket.de. (Hozzáférés: 2012. december 20.)
  • Magion–2. skyrocket.de. (Hozzáférés: 2012. december 20.)
  • Magion–2. lib.cas.cz. (Hozzáférés: 2012. december 20.)

Elődje:
Magion–1

Interkozmosz sorozat
1978–1996

Utódja:
Magion–3