Madárfészek kosbor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Madárfészekkosbor
Virágzó madárfészekkosbor a Saar-vidéken
Virágzó madárfészekkosbor a Saar-vidéken
Természetvédelmi státusz
Magyarországon védett
Eszmei érték: 5 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liiopsida)
Rend: Spárgavirágúak (Asparagales)
Család: Kosborfélék (Orchidaceae)
Alcsalád: Epidendroideae
Nemzetség: Neottia
Faj: Neottia nidus-avis
Tudományos név
Neottia nidus-avis
(L.) Rich., 1817
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Madárfészekkosbor témájú médiaállományokat.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Madárfészekkosbor témájú kategóriát.

A madárfészekkosbor vagy egyszerűen madárfészek (Neottia nidus-avis) a kosborfélék családjába tartozó faj. Többé-kevésbé valószínűsíthető, hogy nemzetségének egyetlen faja. Európában, és így Magyarországon is honos.

Megkülönbözetése a rokon békakontyoktól (Listera) meglehetősen nehézkes, ezért egyes nyilvántartások a Nettoia[1] szerint mintegy 57 fajt számlál, mások szerint monotipikus.

Megjelenése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

15–50 cm magas kosborféle. Föld feletti része — ide értve a virágokat is — viaszosan sárgásbarna, zöld színanyagot alig tartalmaz, emiatt még közelről is elszáradt növény benyomását kelti. Erőteljes, vastag szárán 4–6, a szaprofiton életmód miatt erősen redukált (2–6 cm hosszú), vékony, pergamenszerű pikkelylevél nő. A levelek szórtan állnak, és teljesen a szárhoz simulnak.

Virágzata tömött, hengeres fürt, 15–30 virággal; egy-egy virág 9–15 mm hosszú. A virágok az 5–20(–30) cm hosszú fürt tetején sűrűbben, az alján ritkábban ülnek. Sokszor a szár közepe alatt, elszórtan is fejlődik néhány virág. Hosszúkás-tojásdad, 4–6 mm hosszú lepellevelei sisakszerűen összeborulnak; a külső és a belső lepellevelek igen hasonlóak. A mélyen két karéjú, 9–13 mm hosszú mézajak kétszer nagyobb a lepelleveleknél; a karéjok szétállók, a mézajak alapja kiöblösödik. A virágnak nincs sarkantyúja. A murvalevél jóval kisebb a magháznál. A magház 8–10 mm hosszú, a kocsánya csavarodott.

Élőhelye[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Korhadéklakó; táplálékfelvételét a gyökerén élő gombafajok segítik. Nyirkos, árnyékos lomberdőkben (gyertyános-tölgyesekben, bükkösökben, mezofil erdőkben) nő. Május-júniusban virágzik. Toktermésében igen sok, lisztfinom magot érlel.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]