MT–T

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
MT–T
Orosz MT–T lánctalpas vontató
Orosz MT–T lánctalpas vontató

Típuslánctalpas vontató és szállító jármű
Fejlesztő ország Szovjetunió
Harctéri alkalmazás
Alkalmazó országokOroszország, Ukrajna
GyártóMalisev Gépgyár
Gyártási időszak1976–1991
Műszaki adatok
MotorV–46–4 V12-es dízelmotor
Felfüggesztéstorziós rugó
A Wikimédia Commons tartalmaz MT–T témájú médiaállományokat.
BAT–2 útépítő műszaki jármű

Az MT–T Enyej[1] (oroszul: МТ–Т Эней) más jelzéssel 429AM gyártmány szovjet univerzális lánctalpas vontató és szállító jármű, amelyet a harkivi Morozov tervezőirodában (HKBM) fejlesztettek ki a T–64-es harckocsi alapjain. Sorozatgyártása 1976–1991 között folyt. Legfeljebb 25 tonnás nehéz tüzérségi eszközök vontatására, valamint teher és személyek szállítására szolgál. Több speciális rendeltetésű jármű alapjául is szolgált. Az MT–T-n alapul a PTSZ–2 úszó szállító jármű is.

Története[szerkesztés]

A járművet a T–55-ön alapuló AT–T tüzérségi vontató utódaként fejlesztette ki a harkivi Morozov tervezőiroda az 1960-as évek végén, az 1970-es évek elején a T–64 harckocsi alapjain, annak egyes szerkezeti elemeinek felhasználásával. Sorozatgyártása 1976–1991 között folyt a harkivi Malisev Gépgyárban.

A tüzérségnél egyre inkább az önjáró eszközök terjedtek el, ezért mint tüzérségi vontató háttérbe szorult. Helyette mint szállító jármű volt a fő profilja, illetve több speciális jármű számára szolgált alapul. Jelentősen módosított változata a PTSZ–2 úszó szállító jármű.

Napjainkban fő üzemeltetői Oroszország és Ukrajna. A BAT–2 változat a Magyar Honvédségnél is rendszeresítve van.

Jellemzői[szerkesztés]

Az alváz elején elhelyezkedő motor és a jelentősen előretolt vezetőfülke miatt jelentős méretű rakodótér alakult ki. A páncéltest elé tolt vezetőfülke jó kilátást biztosít.

A jármű a T–64 harckocsi alvázán alapul. Az acéllemezekből összeállított járműtest önhordó kialakítású. A futóművel és az erőátviteli rendszerrel együtt a T–64-es harckocsiból származik. A futómű oldalanként hét futógörgőből áll, mindegyik torziós rugózású felfüggesztéssel. A motor azonban nem a T–64-nél alkalmazott, hanem a T–72-nél is használt V–64–4 típusú, V12 hengerelrendezésű mindenevő dízelmotor, amely az alváz középső részén kapott helyet.

Speciális változatok[szerkesztés]

Az MDK–3 fedezékásó gép
  • BAT–2 – Útépítő műszaki jármű, buldózer. Feladata oszloputak és hadiutak építéséhez és javításához szükséges földmunkák végzése, hidak és átjárok feljáratainak készítése. A jármű hátsó részén 360°-ban körbeforgatható, 2 tonna teherbírású daru található.
  • KGSZ–25 – darus jármű
  • MDK–3 – fedezékásó gép
  • BG–1 – lánctalpas buldózer (polgári felhasználásra, a felépítménye nem páncélzott)[2]
  • UPG–92 – impulzusoltóval felszerelt lánctalpas tűzoltó jármű[3]
  • PTSZ–2 – úszó szállító jármű

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az Enej Aineiasz görög mitológia alak orosz elbevezése.
  2. KMDB - BG-1 tracked bulldozer. morozovkmdb.com. [2016. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. augusztus 15.)
  3. KMDB - UPG-92 Self-propelled Powder-type Pulse-action Fire-fighting Vehicle. morozovkmdb.com. [2016. augusztus 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. augusztus 15.)

Források[szerkesztés]

Commons:Category:MT-T
A Wikimédia Commons tartalmaz MT–T témájú médiaállományokat.