Münó, a holdbéli manó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Münó, a holdbéli manó
(Mune, le Gardien de la Lune)
2014-es francia–amerikai animációs film
Rendező
  • Alexandre Heboyan
  • Benoît Philippon
Producer
  • Alexandre de La Patelliere
  • Dimitri Rassam
Műfajfantasy, kaland, vígjáték
Forgatókönyvíró
  • Jérôme Fansten
  • Benoît Philippon
Hang
  • Michael Gregorio
  • Omar Sy
  • Izia Higelin
  • Féodor Atkine
ZeneBruno Coulais
VágóIsabelle Malenfant
HangmérnökOlivier Calvert
Gyártás
Gyártó
  • Onyx Films
  • Kinology
  • ON Animation Studios
  • Orange Studio
Ország Franciaország
Nyelv
Játékidő85 perc
Költségvetés14 100 000 EUR
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Münó, a holdbéli manó (eredeti cím: Mune, le gardien de la lune) 2014-ben bemutatott francia 2D-s / 3D-s számítógépes animációs film, amelyet Benoît Philippon és Alexandre Heboyan írt és rendezett. Az animációs játékfilm producerei Alexandre de La Patelliere és Dimitri Rassa. A zenéjét Bruno Coulais szerezte. A film az Onyx Films, a Kinology, az ON Animation Studios és az Orange Studio gyártásában készült, a Paramount Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaja fantasyfilm, filmvígjáték és kalandfilm.

Franciaországban 2014. december 6-án, Magyarországon 2015. július 30-án mutatták be a mozikban.

A költői történet egy képzeletbeli világon játszódik, ahol egy kis lény, a Hold őrzője, meg kell hogy találja a hibájából ellopott Napot.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A Nap és a Hold teremtményei egy nagyon fontos napra készülődnek. A két őrző egy nagy ceremóniával át készül adni a stafétát tanítványának. A Nap védelmezője, Xolal (vagy Aszkromester) az öntelt, magamutogató Szolárt jelöli ki a helyére, a Hold védelmezője, Yule (vagy Fűzmester) pedig Dermeszt, aki szintén hivalkodó típus. A Hold legártatlanabb lénye azonban nem találja jónak Dermeszt az álmok vigyázója rangra, és a ceremónia keretében kiválasztja a tömegből az apró és megszeppent kis faunt, Münót. A nagy eseményt azonban az alvilágba száműzött lények is figyelemmel kísérik. Nekrossz, korábban a Nap őrzője, elégedetten figyeli a felháborodott Dermeszt és kieszeli a Nap ellopását.

A csalfa kígyókat a felszínre küldve levezetik Dermeszt a jó útról: ha segít ellopni a Napot, övé lehet a Hold. Münó tanácstalansága a Holdtemplomban további két személyt is felháborít. Az első Szolár, aki Münót alkalmatlannak találja a posztra, miután a Hold elszakadt a templomtól, megzavarva ezzel a nappal és az éjszaka harmóniáját (és az ő első munkanapját). A második Tündi, egy viaszlány, aki az árnyékban kényszerül élni, de mindennél jobban vágyik arra, hogy felfedezhesse a világot. Tündi nagyon olvasott és értelmes lány, nem tartja Münót méltónak arra, hogy őrző legyen. Az összetűzésük alatt Nekrossz két csatlósa, Mox és Spleen elviszik a Napot, Szolár pedig kénytelen leszállni az alvilágba. Dermesz közben kisajátítja a Hold templomát, de hamar tudomásul kell vennie, hogy a templom nem engedelmeskedik neki, mi több, a Hold a Nap nélkül kialszik, majd szép lassan elporlad, a holdbéli lények pedig elvesztik az erejüket.

Münó megpróbálja jóvátenni hibáját, és Szolárral tart Tündi kíséretében, hogy visszaszerezzék a Napot. A sötét erdőn át a nagy kék lyukhoz, egy tóhóz vezet az útjuk, ahol le kell merülniük. Tündi nem tud a csapattal tovább haladni, mert a hidegben megfagy és könnyen törik, a melegben pedig elolvad. Münó megígéri Tündinek, hogy vigyázni fog rá, elérve, hogy megbízzon benne. Együtt lemerülnek a tóba, ahol találkoznak a Hold egykori őrzőjével, Phosphóval, aki az alvilág kapujához vezeti őket. A kapunál azonban Münónak és Szolárnak szét kell válnia. A Hold temploma a Hold elvesztése miatt elvesztette a fejét, és irányíthatatlanul száguldozik a bolygón. Egészen az alvilágig eljön, Münónak pedig meg kell fékeznie, Szolár addig előre megy a Napért Tündi minden tiltakozása ellenére. Münó megtanulja, hogyan használja az erejét, és sikerül megnyugtatnia a templomot, a kormányhoz érve azonban értesül a bennrekedt Dermesztől, hogy a Hold megsemmisült.

Münónak át kell lépnie az álmok birodalmába, és faragnia egy újat. Az út alatt elsajátítja teljesen az erejét, és nemcsak a Holdat hozza vissza, hanem Tündi szívét is elnyeri. Az alvilágban eközben balul ütnek ki a dolgok. Az ármánykodó kígyók felbőszítik Szolárt, és kezdi elveszíteni önmagát. A Hold volt őrzője, Phospho, akit gyávának kiáltott ki társa, a volt Nap őrzője Nekrossz, közbelép, és maradék erejét felhasználva megnyugtatja Szolárt, majd eltűnik a világból. Ekkor érkezik meg Münó és Tündi is az új Holddal, és a kis csapat rögtön szembe találja magát Nekrosszal és két csatlósával. Szolár lefoglalja Nekrosszt, amíg Tündi és Münó visszaszerzik a Napot, ami már csak egy sziklagolyóbisra hasonlít. Münót letaszítják a sziklaperemről, Tündinek azonban sikerül az egyik lávaördögöt kicseleznie, és izzítani kezdi a Napot. Mire Münónak sikerül a peremre kapaszkodnia, Tündi megmenti a Napot, ami teljes fényében ragyogni kezd, a kis viaszlány pedig elolvad.

A Nap és a Hold újból együtt van, Münó és Szolár pedig elég erőssé válik, hogy szembeszálljon Nekrosszal. Münó elaltatja a volt Napőrzőt, és megszabadítja a régóta őt kínzó ármányos kígyótól. A düh elszáll Nekrosszból és visszanyeri őrzői alakját, majd kővé válik, mint minden Nap őrzői elődje. Az alvilágból eltűnik a lávatenger, és virágba borul, Nekrossz két csatlósa elveszti gonosz énjét. A két őrző lerója tiszteletét Tündi önfeláldozása előtt, Münó a maradék viaszból kiformálja Tündi testét, és emlékül a Holdból letör neki egy darabot. A két őrző szomorúan tér vissza templomába, és folytatják kötelességüket. A Nap újra fénybe borít mindent, és ahogy Tündihez ér, a holddarabka és a napfény újra életet ad Tündinek, aki többé nem olvad el és nem is fagy meg.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang Leírás
magyar eredeti
Münó Mune Michael Gregorio Baráth István Kis kék faun, akit kiválasztanak a Hold őrzőjének. A kalandja során megtanulja, hogyan használja legerősebb képességét, az álmokat.
Szolár Sohone Omar Sy Szabó Győző Forrón lángoló tanítvány, aki az új Napőrzővé válik. Öntelt és népszerű lányoknál.
Tündi Cire Izïa Higelin Csifó Dorina Viaszlányka, akit ha hideg ér, megdermed, ha meleg, elolvad, ezért az árnyékban kell maradnia. Nagyon szeret olvasni, és tanulmányozza a csillagokat.
Nekrossz Necross Eric Herson-Macarel Faragó András A Nap őrzője volt, amíg a csalfa kígyók le nem térítették a jó útról. Aszkromester, a Nap következő őrzője száműzte az alvilágba, ahol a bosszúját tervezi.
Dermesz Leeyoon Féodor Atkine Sebestyén András Fűzmester magát nagyra tartó tanítványa, akit őrzőnek szánnak, de a bolygó legártatlanabb lénye nem találja alkalmasnak az álmok ura szerepre.
Xolal Xolal Jean-Claude Donda Hajdu István (Aszkromester) A Nap őrzője, Szolár mestere. Száműzte Nekrosszt az alvilágba.
Krrack Krrrack Patrice Dozier Pusztaszeri Kornél A Nap őrzőinek állandó hűséges társa. Folyton felborul, és szétesik.
Münó apja Père de Mune Damien Boisseau Németh Gábor Szigorú apa, majd büszke lesz Münóra, és kisebbik fiának példaként emlegeti.
Tündi apja Père de Cire Patrick Préjean Gesztesi Károly Viaszból van, akárcsak a lánya. Túlságosan védelmező, mióta felesége elolvadt a napon.
Yule Yule Benoît Allemane Harsányi Gábor (Fűzmester) A Hold őrzője, Dermesz mestere.
Phospho Phospho Patrick Poivey Pálfai Péter A Hold volt őrzője, gyáván elmenekült, mikor Nekrossz elárulta hivatását.
Spleen Spleen Brian Drummond Kálloy Molnár Péter Nekrossz csatlósai.
Mox Mox Michel Mella Galbenisz Tomasz
Zucchini Zucchini Emmanuel Curtil Vida Péter

További magyar hangok: Fekete Zoltán, Hábermann Lívia, Koncz István, Laurinyecz Réka, Lázár Erika, Lipcsey Borbála, Németh Attila, Presits Tamás, Szabó Endre, Szűcs Péter Pál

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

Digi Film, FilmBox Premium, Kiwi TV, Moziverzum Korhatár nélkül megtekinthető

Források[szerkesztés]