Médiainformatika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A médiainformatika a kommunikáció egy eszköze; információk előállítása, feldolgozása, rögzítése számítógépen, illetve az interneten. A különböző médiumokban használatos informatikai tudást foglalja magában, úgy mint a hang, álló és mozgókép szerkesztés, illetve webprogramozás alternatíváinak alapos megismerése a cél, hogy a média tartalma a korszerű módszerekkel lehessen közvetíthető, és a közönség számára követhető.
Megjelenő formái:

  1. vizuális adatok: szöveg, grafika, animáció, mozgókép, stb.
  2. auditív adatok: beszéd, zene stb.

Már meglévő fájljainkat mindenki számára közzé tehetjük. Ezek előállítása történhet pl. szövegszerkesztők, grafikus szerkesztők, adatbázis kezelők, statisztikai feldolgozó és - prezentáló programok, videó- és hangszerkesztő programok segítségével.

Webszerkesztés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Médiainformatikában webszerkesztés alatt tulajdonképpen igen széles ismeret-spektrumot értünk. A HTML nyelv alapjainak megismerése mellett szükséges a CSS ismerete is a jó dizájnhoz. Mindezek mellett jelenti tartalomkezelő rendszerek használatát, mint például: Joomla!, Drupal illetve a WordPress blogrendszer. Egyéb webes eszközök is tartoznak ide, ami egy jó webmester eszköztárába beleférhet, illetve a fentiek használatához szükséges vagy azokat kiegészíti. Ilyen például a phpBB fórumrendszer vagy a phpMyAdmin MySQL menedzser.

Képkezelés, képszerkesztés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A médiainformatika szerves része a képkezelés. A médiainformatikusok ezért tanulmányaik során megismerkednek többek között az internetes újságírás alapjaival, a számítógépes grafika és a digitális képszerkesztés alapjaival valamint a különböző képformátumokkal, a digitális tárolás módjaival.

Ezen a téren a legfontosabb a különböző képszerkesztő/grafikus programok ismerete. Az adott intézmény lehetőségeitől függ, hogy mely programok kerülnek terítékre. A leggyakoribbak a GIMPshop, a Paint Shop Pro és a Photoshop. Ezeken kívül természetesen számos más program is szóba jöhet. Így az IrfanView vagy épp a Lightroom is.