Mátrix – Forradalmak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mátrix – Forradalmak
(The Matrix Revolutions)
The.Matrix.glmatrix.2.png
Rendező Wachowski brothers
Producer Joel Silver
Wachowski brothers
Alapmű Mátrix
Műfaj Akciófilm
thriller
sci-fi film
Forgatókönyvíró Wachowski brothers
Főszerepben Keanu Reeves
Laurence Fishburne
Carrie-Anne Moss
Hugo Weaving
Clayton Watson
Nathaniel Lees
Jada Pinkett Smith
Harry J. Lennix
Harold Perrineau
Operatőr Bill Pope
Vágó Zach Staenberg
Gyártás
Gyártó Warner Bros.
Village Roadshow Pictures
NPV Entertainment
Silver Pictures
Ország  USA
 Ausztrália
Nyelv angol
Időtartam 129 perc
Költségvetés $ 150 millió [1]
Forgalmazás
Forgalmazó Warner Bros.
Bemutató USA 2003. november 5.
magyar 2003. november 5.
Bevétel USA $ 139 313 948
Earth flag PD.jpg $ 288 029 350[2]
Kronológia
Előző Mátrix – Újratöltve
További információk
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Mátrix – Forradalmak (The Matrix Revolutions) egy 2003-ban bemutatott science fiction akciófilm Lana és Andy Wachowski írásában és rendezésében, mely a Mátrix film folytatása és a Mátrix-trilógia befejező része. A főszerepeket Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss és Hugo Weaving játsszák. A filmet Amerikában 2003. november 5-én mutatták be. A film egy olyan disztopikus jövőt fest meg, mikor az érzékelt világ valójában a Mátrix, egy szimulált valóság, melyet a mesterséges intelligenciával rendelkező gépek alkottak meg. Számos utalást tartalmaz a cyberpunk és hacker szubkultúrákra.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Mátrix-trilógia harmadik, befejező részében az emberek és gépek közti elkeseredett háború katasztrófával fenyegető záróakkordjához érkezik: Zion katonái, bátor civil önkéntesekkel az oldalukon- mint Zee és a Kölyök - kétségbe esten harcolnak, hogy visszaverjék az őrszemek támadását, amikor a géphadsereg fúrásai már a rejtekhelyük közelébe érnek.

A teljes megsemmisüléssel szembesüléssel az emberiség utolsó bástyájának lakói nem csak saját életükért, de magáért az emberiség jövőjéért küzdenek. Csakhogy egy ismeretlen elem megmérgezi a belső soraikat is: Smith, az immár öntudatra ébredt program ravaszul elrabolja Bane-t, a hajóflotta egyik tagját. Smith már kikerült a gépek ellenőrzése alól, és minden egyes másodperccel erősebbé válik, az a célja, hogy elpusztítsa a birodalmat a való világgal és a Mátrix-szal együtt. Az Orákulum végleges útmutatást ajánl Neonak, de ő fenntartásokkal fogadja a szavait, mert attól tart, hogy a nőt is csak egy program irányítja.

Niobe segítségével Neo és Trinity messzebbre merészkednek, mint eddig bármelyik ember - egy végzetes és mindent eldöntő utazásra indulnak a Föld megperzselt felszínén a gépek városának szívébe. Ebben a hatalmas mechanikus metropoliszban Neo szembekerül a gépek legfőbb vezérével, a Deus Ex Machinával.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak